Jānis Stībelis: "Zvaigznes ir slimas"! (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jānis Stībelis pieņēmis anglisko vārdu Jay Stever, pēc 3. vietas iegūšanas jauno izpildītāju konkursā «Jaunais Vilnis 2002» pastiprināti pievērsies Krievijas mūzikas tirgum. Gan kā Laimas Vaikules fona vokālists, gan kā solodziedātājs. Nu viņš ir izdevis albumu krievu valodā.

Tev ir jauns albums. Kādam klausītājam tas domāts?

Tas ir albums krievu valodā Krievijas tirgum. Tāda bija tā pamatdoma. Jo tur ir lielāks mūzikas tirgus. Bet, protams, disks ir nopērkams arī Latvijā. Albumā ir gan vecākas, gan jaunākas, bet visas Raimonda Paula dziesmas. Tomēr šī albuma dziesmas esmu aranžējis sev un tāpēc arī tās skan savādāk nekā citu dziedātāju izpildītās Paula dziesmas. Tādējādi es mēģinu saglabāt savu skanējumu. Maestro pats ir iespēlējis divas dziesmas, un viņš ir arī diska idejas autors!

Un kā Pauls vērtē šo albumu?

Nu tas jau jāprasa viņam pašam. Bet diezgan atzinīgi.

Kāda atšķirība starp klausītājiem te un Krievijā?

Reizēm temperaments nosaka savu. Mūsu klausītāji līdz galam neatbrīvojas. Cilvēki, kas dzīvo vairāk austrumos, nebaidās publiski izrādīt savas emocijas. Viņi nedomā: «Kas notiks, ja blakussēdētājs redzēs, ka es situ plaukstas? Ka es dzīvoju līdzi mūzikai?» Manuprāt, tur cilvēki tam visam pievērš mazāku uzmanību. Grib dziedāt līdzi — dziedi, grib dejot — dejo!

Kur ir izdevīgāk koncertēt?

Hmmm. Protams, klubos nebūs tik daudz klausītāju kā lielajos stadionos. Bet klubi patiesībā ir tie, kas palīdz saglabāt saikni ar klausītājiem. Uz lielās stadionu skatuves tu esi tālu augšā, un viņi ir tālu lejā. Bet klubā viņi ir līdzās. Pastiep roku un sasveicinies!

Kur tev labāk patīk koncertēt?

Protams, klubos. Jo tur ir intīmāka atmosfēra. Es, piemēram, neuzskatu sevi par pārāku. Man ļoti patīk tusēties kopā ar klausītājiem. Sajusties kā daļai vakara tusiņa. Neesmu jau nekāda ikona pie sienas!

Pastāsti par savu sadarbību ar Laimu Vaikuli!

Es iepazinos ar viņu 1999. gadā — neilgi pēc tam, kad atbraucu no Amerikas. Tajā laikā biju aizrāvies ar r’n’b mūziku, bet viņas fona vokālists no Kubas vairs nevarēja turpināt dziedāt! Un viņa meklēja kādu, kas varētu līdzīgā manierē dziedāt! Un atrada Tā nu es kā fona vokālists sāku braukt viņai līdzi pasaules turnejā! Pēc konkursa «Jaunais Vilnis» mani uzaicināja veidot solokarjeru Krievijā. Tā es paralēli gan te, gan tur strādāju. Es neteiktu, ka esmu Krievijā ļoti populārs, bet ir zināms cilvēku loks, kas apmeklē manus koncertus. Un vēl kā īpašais viesis piedalos Laimas Vaikules koncertos. Tagad mēs drīz brauksim uz Ameriku.

Vai esi saticis arī Krievijas megazvaigznes? Allu Pugačovu, Filipu Kirkorovu utt.?

Jā. Visas.

Kādu iespaidu tās atstāj?

Kā nu kura! Katram ir kaut kāda sava «uts». Galvenā problēma ir tā, ka šovbizness ir ļoti nežēlīgs! Parasti skatītāji redz tikai šī biznesa skaisto pusi — dārgas automašīnas vai privātās lidmašīnas. Taču patiesībā neviena no zvaigznēm nedzīvo normālu dzīvi. Neredz draugus pusgadu, neēd normāli, katru dienu lido. Tu varētu izturēt lidojumus katru dienu, 10 gadu garumā? Un gulēt lidmašīnā, vilcienā vai autobusā! Nojūgties tak’ var! Un daudzi no viņiem arī neiztur. Ir bijuši gadījumi, ka cilvēki mirst! Un komforta līmenis arī Krievijā nav tik augsts kā Eiropā vai Amerikā. Gadās, ka pārbraucienos trīs dienas neesi mazgājies, beidzot nonāc kaut kādā mistiskā viesnīcā pilsētā X, bet tur ūdens vietā tek tēja. Tāpēc dažreiz šķiet, ka to vispār nevar izturēt. Tad tu atbrauc mājās, bet te vispār nekas nenotiek. Totāls sasalums. To jau arī pierāda fakts, ka uz pasaules megazvaigznes Lenija Kravica koncertu nevar savākt pat 5 tūkstošus klausītāju! Mazajā Igaunijā ieradās 18 tūkstoši! Tas tikai pierāda to, ka pie mums nekas nenotiek un vēl kādu laiku arī nenotiks!

Tā tu padzīvo nedēļu un sāc domāt: «Ej tu nost! Jābrauc atpakaļ!»

Kuru vietu tu sauc par mājām?

Tad, kad ieej lielajā koncertu apritē, tu mājās praktiski neesi. Visu laiku sanāk braukāt. Protams, ir vietas, kur tu atbrauc un guli. Bet par mājām vienmēr uzskatīšu Talsus un Kurzemi. Jā, es sevi uzskatu par kurzemnieku. Kaut gan pēdējā laikā sanāk aizbraukt ļoti reti. Biežāk dzīvoju Rīgā — tuvāk studijām un darbam.

Tevi nebaida tas, ka tu varētu kļūt tik populārs, ka tas apgrūtinātu tavu dzīvi?

Baida. Man nav superzvaigznei vajadzīgo rakstura īpašību. Jo, ja mēs paraugāmies globāli, tad visas zvaigznes ir slimas. Tie, manuprāt, ir psiholoģiski kompleksi, ka tev vajag, lai tevi apbrīno. Man savukārt gribas vienkārši spēlēt mūziku, bet laikam bez jebkādas publicitātes tas nesanāks!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu