Karstākās dīdžejmeitenes pilsētā - CSS (118)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī pašmāju dīdžeju sporta sacensībās "DJTop 2010" pagājušonedēļ triumfēja "[Ex] da Bass" (atceraties viņa dziesmu "Riga Nights"?), "TVNET Mūzika" redzeslokā jau kādu laiku (diezgan ilgu laiku) ir divas karstas dīdžejmeitenes Antra un Kristiāna no "Crystral Sound System".

Daudzi, visticamāk, pirmo reizi iepazinās ar šo dīdžeju tandēmu vasaras festivālā "Positivus", kur Antara jeb Antra Balode un Lady Krii jeb Kristiāna Kalniņa Salacgrīvas deju zāli (tiešā un pārnestā nozīmē) uzkarsēja ar lieliskiem Jamaikas denshola un regeja inspirētiem mešapiem (mashup).

"Crystral Sound System" dāmas ar regeja kultūras popularizēšanu nodarbojas kopš 2005. gada, ar to saprotot ne tikai regulāras uzstāšanās, bet arī raidījumu "Stereo sala" radio SWH, Jamaikas mūzikas pasākumu sērijas "Riga Goes Ragga" organizēšanu dažādos Latvijas klubos un regeja kultūras vēstniecību globālajā tīmeklī: www.jamaica.lv.

TVNET abas meitenes aicināja uz īsu iepazīšanās sarunu!

TVNET: Regejs un Latvija. Šķiet, it kā divas nesavienojamas lietas? Vai "Crystral Sound System" lielā mīlestība pret Jamaiku saistāma ar to, ka Latvijā sauli varam labākajā gadījumā baudīt vien dažus mēnešus? Vai, jūsuprāt, regejs un viss, kas ar to saistīts, nav tikai vienkārši saulaina ballīšu mūzika, bet kas vairāk?

Lady Krii: Regejs un Latvija, kā jebkura cita pasaules valsts, ir savienojamas lietas, mēs tikai ļoti ilgi esam dzīvojuši informācijas vakuumā. Padomju savienības periods, kā arī fakts, ka valsts nav draudzīga imigrantiem, kas pie mums varētu būt ieviesuši regeja kultūru. Piemēram, netālajā Polijā regeja kultūra pastāv jau 25 gadus. Esam tomēr tālāk no Rietumiem.

Saulei tajā ir tikai pakārtota nozīme, svarīgāka ir iekšējā vibrācija.

Regeja mūzika un tās atvasinājumi ir unikāli ar savu izteikto basa līniju, ritmu, silto skanējumu un spēju par visām (arī ne tik saulainām) tēmām runāt ar gaišumu. Tas arī bija tas, kas iesākumā lika mums pievērsties regejam. Regejs kompensē saules trūkumu un ikdienas rūpes. Ja caur vienu mūziku cilvēki tiek vēl vairāk ierauti aukstumā un negācijās, tad mūsu izvēle bija izmēģināt citu ceļu.

Antara: Vairumam, protams, regejs ir tikai saulaina ballīšu mūzika, bet ir cilvēki, kas interesējas dziļāk un spēj atrast tajā dzīves filosofiju, uzskatu sistēmu, pat reliģiju.

Mūsu mērķis gan nekad nav bijis pievērsties vai kādu pievērst Rastafari kustībai, vairāk izplatīt jau iepriekš minēto pozitīvismu un dzīves vieglumu.

Latvijai tas ir katastrofāli nepieciešams.

Jamaika ir valsts, četras reizes mazāka par Latviju, bet tās iedzīvotāji spējuši radīt tik spēcīgu vēstījumu un skanējumu, ka regejs kļuvis par vienu no lielajiem pasaules mūzikas žanriem un pēdējā laika lielākie hiti tiek producēti jau Rietumeiropā. Tad nu ar savu darbību mēģinām to prezentēt Latvijas auditorijai. 

Crystral Sound System
Crystral Sound System Foto: Publicitātes foto

Antara: Tam jau ir jābūt visas tautas kopīgi radītam fenomenam, lai valstī rastos unikāls mūzikas stils. Turklāt Latvija pārāk ir integrēta kopīgajā Rietumu kultūrā; neesam izolēta sala, kurā turklāt koncentrējušies vitālākie un spēcīgākie to afrikāņu pēcteči, kas izdzīvojuši pārbraucienā pāri Atlantijas okeānam. Turklāt regejs ir universāls: to saprot visur. Latviešu tautasdziesmas spējam saprast tikai mēs paši - gan valodas, gan arī tematikas dēļ. Turklāt latviešu tautas mūzikā nenotiek evolūcija, kamēr regejs nepārtraukti attīstās un pielāgojas konkrētā brīža aktualitātēm.

TVNET: Jūsu mājas lapā lasīju, ka "Crystral Sound System" darbojas jau kopš 2005.gada. Pieredze šajos gados ir uzkrāta tik liela, ka jau kāpjat uz lielākajām pašmāju festivālu skatuvēm. Kāds būs nākamais solis? Producēšana, pašu radīta mūzika? Varbūt šajā jomā jau esat sērušas pirmos soļus?

Antara: Ļoti labs jautājums šajā brīdī, kad producēšana mums ir kļuvusi aktuāla. Kāds Kanādas DJ / producents, redzot mūsu darbību, atzina, ka vienīgais, kā mums vēl pietrūkst starptautiskai atpazīstamībai, ir pašu radīta mūzika.

Pie tā esam sākušas strādāt, ideju kladē jau pierakstītas pāris lapas un iesākti vairāki projekti.

Nejauši uzduroties videomateriāliem no Glāstonberijas festivāla regeja skatuves un citiem šīs vasaras starptautiskajiem notikumiem un dzirdot, ka spēlējam tieši to pašu materiālu, pie kā dejo desmitiem tūkstošu, secinājām, ka ne ar ko neatpaliekam no Rietumu brāļiem un esam pasaules līmenī. Tad nu tiešām ir jāsper nākamais solis un jārada kas jauns.

Crystral Sound System
Crystral Sound System Foto: Publicitātes foto

Lady Krii: Līdztekus aktīvi strādājam pie kontaktu uzturēšanas ārvalstīs, lai varētu turpināt uzstāties citās zemēs, gan Eiropā, gan pāri okeānam. Tas gan paplašina redzesloku un dod jaunas muzikālas iedvesmas, gan arī ceļ pašapziņu. Tīri egoistisku iemeslu dēļ, spēlēt cilvēkiem, kuri saprot tavu mūziku neapšaubāmi ir patīkamāk un vieglāk nekā būt "misionāriem" Latvijā. Taču tas nebūt nenozīmē, ka Latviju grasāmies pamest: tieši pēdējā gada laikā sākam sajust sava darba rezultātus: Sapratne aug.

TVNET: Ir kādas konkrētas idejas? Top kādi kopdarbi vai pašu sacerēta mūzika?

Lady Krii: Šo gadu laikā esam savākušas daudz speciāli mums iedziedātu regeja vokālu ierakstu - gan ceļojuma uz Jamaiku laikā, gan arī no māksliniekiem, kas viesojušies pie mums. Tagad atliek tikai producēt instrumentālās versijas un miksēt to kopā. Plānos ir gan "nu-rave" un "dubstep" gabali, vairāk piemēroti klubiem, gan arī "dancehall" ieraksti.

TVNET: Jums ir arī savs radiošovs?

Lady Krii: Vasaras sākumā kā pārsteigums nāca zvans no Radio SWH ar aicinājumu veidot savu iknedēļas regeja raidījumu. Apzinoties ka regejs tomēr nav Latvijā plašā sabiedrībā populārākā lieta, tas šķita nedaudz sirreāli. Taču iespēju, protams, izmantojām un nu jau gandrīz piecus mēnešus katru ceturtdienas vakaru divas stundas esam ēterā ar raidījumu "Stereo Sala".

Lai gan lielos vilcienos visi mūsu darbību saista ar regeju, šis žanrs ietver dažādus atvasinājumus un radniecīgus mūzikas novirzienus. Pasaulē pēdējā laikā pat ir radies speciāls termins: Tropical Bass, iekļaujot gan regeju un Jamaikas dancehall, gan dubstep, electro, baile funk, Trinidadas soca, Dienvidamerikas salsu un cumbia, kā arī daudz citas mūzikas ar ne-rietumu ietekmi. To visu cenšamies iekļaut gan raidījumā, gan arī DJ setos, turklāt koncentrējamies uz pēdējos gados radīto. Bobs Mārlijs ir miris. Viņš joprojām ir karalis, bet pasaule griežas tālāk, radot aizvien jaunus un jaunus superhitus.

Crystral Sound System
Crystral Sound System Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kas notika ar tik strauji uzlēcošo regetona vilni? Kad Daddy Yankee 2004.gadā izdeva "Gasolina", likās, ka šis stils pārņems visu pasauli? Tagad izskatās, ka teju visi R&B mākslinieki devušies klubu mūzikas virzienā?

Antara: Regetons joprojām valda spāniski runājošajā pasaules daļā. Kāpēc "Gasolina" nespēja šo mūzikas stilu izbīdīt pārējā pasaulē - var jau būt, ka šis gabals tik pārliecinoši ietvēra visu regetona "popsīgā gala" esenci, ka neviens producents vairs to nespēja pārsist. Turklāt rietumu ausij regetons šķiet ļoti vienveidīgs, jo ritms un ātrums lielākoties ir vienāds; vienīgais, kas dziesmas atšķir vienu no otras, ir teksti, ko liela daļa klausītāju nesaprot. Un, pat ja saprot, - gandrīz vienmēr teksti ir vienādi:

seksīgi dibeni, lielas mašīnas un spīdīgi "blingi". Kāpēc R&B mākslinieki dodas klubu mūzikas virzienā? Viņi dodas naudas virzienā!

TVNET: Nobeigumā - jūsu komentārs par "DJTop 2010"?

Antara: Izdevies biznesa projekts. Lai iekļūtu pirmajā divdesmitniekā, pietiek ar dažiem simtiem latu un pazīt CD atskaņotājus. Daudz ko nosaka arī tautas gaume. Ir profesionāļi, kuri tur ir pelnījuši būt. Bet tikpat labi tur nav daudzu, kuriem tur vajadzētu atrasties.

Lady Krii: Šajā valstī mēs nekad nebūsim konkrētā TOPa augšgalā, jo mūsu gaume un mūzika ir pārāk atšķirīga. Mēs savu nišu redzam pasaules, nevis Latvijas mērogā.

TVNET: Paldies! Tiekamies kādā ballītē!

Komentāri (118)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu