Matemātiskais roks no Valmieras - "Parára" (40)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Brīdī, kad šķiet, ka pašmāju rokmūzikā nekas jēdzīgs nenotiek, it kā no nekurienes parādās kas tāds, kas satver aiz matiem un pamatīgi sapurina. Jūsu uzmanībai jaunā pašmāju matemātiskā* roka grupa "Parára"!

TVNET aicināja uz sarunu trīs puišus no grupas "Parára" - Andri Apini, Kārli Butinu un Jāni Untālu.

TVNET: Laikam jau būtu jāsāk ar grupas vēsturi. Jūsu "draugiem.lv" profilā lasīju, ka "Parára" radusies 2009. gadā? Vai kopš izveidošanās ir mainījies sastāvs, muzicēšanas stils?

"Parára": Grupai izveidojoties, 2009. gadā bijām četri dalībnieki. Kaut gan enerģija un ķīmija starp mums bija visai spēcīga, komunikācijā kaut kas kliboja, un mēs nevarējām atļauties stagnāciju, ņemot vērā, ka laiks kopā muzicēšanai ir ļoti ierobežots. Bet trīs no mums kā reiz kļuva, tā joprojām ir "Parára". Nesanācām kopā zem konkrēta math/post-rock-punk/indie karoga. Sākumā tā bija vienkārši vēlme muzicēt un pamatīga taustīšanās. Pat nezinājām, ko no sevis gaidīt, bet lietas virzījās, nekas nenosprostoja mūsu tad vēl pašiem nenojaušamo muzikālo ceļu. Un tas mums deva drosmi to beidzot definēt. Sākt nebaidīties katram likt savas ietekmes un ticību no līdz šim dzirdētā un piedzīvotā.

Zīmīgi - esam valmierieši, kas saspēlējās tikai Rīgā.

To, ka varam saukties par Valmieras scēnas dalībniekiem, atskārtām gan tikai nesen: 2010. gada ziemā, kad cieši nolēmām radīt pirmo nepiespiesto oriģinālmateriālu un pirmo reizi dzimtajā pilsētā nodzīvojām n-tās nedēļas kopā, pie Kārļa dārza namiņā un radījām  būtībā mūsu pašreizējās muzikālās programmas pamatu. 

Nu jau muzicēšanas stils ir krietni mainījies, arī kopš sākām šo "virzienu", tas noteikti kļuvis patvaļīgāks un ambiciozāks. Būdami nepieredzējuši, sākumā gribējām varbūt vairāk izpatikt publikai, bet ar laiku sapratām, ka mums vairāk jānovērtē tas, kas patiešām nāk no mums.

TVNET: Esat ierakstījuši trīs dziesmu demo, kas arī pieejams brīvai lejupielādei. Vai top arī pilnais albums?

"Parára": Tikko ierakstīts un nodots interneta/koncertu publikai arī 4. demo skaņdarbs “Sebastian” (arī brīvi pieejams lejuplādei)! Vesels albums vienmēr būs atvērts jautājums, bet uzskatām, ka mums ir vēl jāizaug un no sevis jānopelna vesels saraksts ar organiski saderīgām dziesmām. Tā nedrīkst būt vienkārši kompilācija ar visu, kas mums ir; tīri tehniski mums pašiem tā būtu vērtīga lieta - ideju fiksāža vēlākām, labām atmiņām. Bet klausītājs, kas patiesībā varētu just to pašu, ko mēs, varētu mūs ar šādu albumu neatrast, nesaprast.

Mēs to noteikti darīsim, līdzko jutīsimies tiešām ērti un stabili par visu, kas šajā albumā tiktu iekļauts.

Ir jābūt konceptam. Albumam kā pierādījumam par mūsu eksistenci scēnā neredzam pamatojumu.

"Parára"
"Parára" Foto: Publicitātes foto

TVNET: Minētajās trīs dziesmās saklausīju kaut ko no matemātiskā roka, agrīnā postroka, vietām vokāls un pavadījums pat nedaudz atgādināja "Modest Mouse". Kādas ir jūsu muzikālās ietekmes?

"Parára": Demo rakstījām visdažādākās dziesmas, kādas mums bija, tas ir demo, uzskatījām, ka mums ir jāparāda sevi no visdažādākajām pusēm, šajā gadījumā trīs dažādām. 

Muzikāli mēs noteikti spēcīgi ietekmējamies no Vašingtonas DC post-punk scēnas, varbūt pat vairāk no tās tīrās “nav svarīgi, ko par mums domā citi” enerģijas, kas piemīt šīm grupām, viņiem ir iekšā daudz rūgtuma un mīlestības - kas mums atspoguļo cilvēka būtību un šķiet fascinējoši arī muzikāli. 

No šīm grupām varam minēt "Faraquet", "Beauty Pill", "Medications", "Smart Went Crazy".

"Parára"
"Parára" Foto: Publicitātes foto

Protams, "Modest Mouse" arī savu daļu ir kontributējuši, nevarēsim to noliegt.

TVNET: Es kaut kur lasīju, ka viens no jums studē vai vienkārši dzīvo un strādā ārzemēs un pašlaik atbraucis tikai uz koncertiem. Sanāk, ka tomēr grupa tā aktīvi nemaz nedarbojas?

"Parára": Ierastā izpratnē aktīva darbība nudien nenotiek, jo ģitārists, arī mūzikas autors

Kārlis patiešām daudz laika pavada Vācijas pilsētā Karlsrūē, kuras universitātē studē mūzikas zinātnes un informātiku.

Šajos periodos aktīvi sazināmies, apmaināmies ar audiovizuāliem ideju uzmetumiem caur internetu. Mēģinājumi pagaidām mums ir tāda sezonāla parādība, tāpēc, iespējams, dažbrīd nedaudz koncertos ir trūcis pamatīguma. Bet viss mainās, un gan jau drīz varēsim sākt regulāru mēģinājumu dzīvi. Galvenais prieks, ka "Parára" ir pārdzīvojusi neklātieni, neregularitāti un tajā pašā laikā augusi. Un tam visam pat ir pozitīva iezīme - esam iemanījušies patiešām īsā laikā kopīgi aranžēt Kārļa muzikālās skices.

TVNET: Vai neesat domājuši atteikties no vokāla un spēlēt tikai instrumentālu mūziku? Varbūt tas pavērtu plašākas iespējas?

"Parára": Par to esam domājuši ļoti daudz, tomēr mums vienmēr licies, ka vokāla klātbūtne ir kaut kas ļoti familiārs rokmūzikā un tas vienmēr spēj savilkt lietas kopā, arī ja tas ir tikai kā akcentējoša iezīme visā skaņdarbā. Ir jāskatās uz katru skaņdarbu individuāli un jāizvērtē, ko tas no mums prasa un ko mēs ar savām spējām varam tajā ieguldīt. Pēdējā laikā tapušais materiāls nepiespiesti mums sanācis instrumentāls, tomēr pavisam noteikti balss kā interesants elements var pēkšņi parādīties, pat ja turpinām šo (instrumentālo) ceļu.

* Matemātiskais roks ir rokmūzikas atzars, kas izveidojās 1980.gadu beigās jau no esošajiem roka paveidiem — pankroka, smagā roka, progresīvā roka un metāla. To raksturo kompleksas un netipiskas ritma struktūras, asa dinamika un šķautņaini, disonējoši ritmi.

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu