"Summer Sound" organizētājs: Liepāja bez festivāla nepaliks!

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

22. un 23. jūlijā Liepājas pludmalē un parkā norisināsies jauns festivāls - "Summer Sound", kas stājies vismaz šogad nenotiekošā "Baltic Beach Party" vietā, taču nav uzskatāms par tiešu pēcteci. To sarunā ar TVNET vēlreiz uzsver arī "Summer Sound" organizētājs Uldis Akselrods.

Kas tas par zvēru - "Summer Sound"? Un kur tad "Beach Party"?

"Summer Sound Liepāja" - tas ir jauns mūzikas festivāls, kas notiek Liepājā, pludmalē un parkā, šovasar, 22. un 23. jūlijā.

Tātad, pludmales pārtiju nomainījusi vasaras skaņa? Lielāks uzsvars uz melomāniju, nevis ballēšanos, vai tā tas gluži nav domāts?

Negribas salīdzināt - mērķis ir veidot pilnīgi jaunu atmosfēru, sajūtu. Protams, paralēles var tikt vilktas, jo daļēji teritorija ir turpat Liepājas pludmalē.

Tomēr teritorija ir ne tikai pludmalē, tā ir arī parkā - līdz ar to, ja apnīk smiltis, ir visas iespējas sajust zem kājām zaļu zālīti vai asfaltu. Kopā teritorijā būs izvietotas piecas skatuves - trīs pludmalē un divas parkā. Katra iezīmēs savu muzikālo tematiku.

Pludmales skatuve ar visu, kas populārs šodien, vakar vai tāds varētu kļūt rīt, Alternatīvā skatuve - ar visu, kas ne tik pareizs, "Shark Energy" deju arēna visiem, kam patīk kārtīgi izdejoties tropiska pludmales kluba atmosfērā, Parka skatuve ar pārbaudītām vērtībām un "Fantasy Garden" skatuve - lai pasēdētu zālītē un ļautos sapņainam lidojumam.

Vai nav pārāk liels risks startēt uzreiz ar šāda apjoma festivālu? Tas pats leģendārais Roskildes festivāls, piemēram, savulaik sākās kā neliels pasākums ar vietējiem māksliniekiem un tikai daudzu gadu laikā kļuva par lielu notikumu festivālu kartē...

Īstenībā šis ir tikai sākums - domāju, ar laiku mērogs būs plašāks. Liepāja ir lieliska pilsēta, un te var notikt daudz vērienīgāki pasākumi.

Liepājai festivāli tiešām vairs nav nekas jauns. Savā ziņā - Latvijas festivālu galvaspilsēta, vai tas tomēr izklausās jau pārspīlēti?

Ja atskatāmies vēsturē - tā arī ir. Kā nekā "Liepājas dzintars" sākās tieši šeit...

Kā dzimis, audzis liepājnieks nolēmi, ka Salacgrīvai festivālu galvaspilsētas godu atdot nedrīkst... Par "Beach Party" saprotami, bet ar "Positivus" gan ir jēga salīdzināt!

"Positivus" ir lielisks festivāls ar savu unikālu atmosfēru, ir vēl daudzi citi lieliski festivāli, un arī mēs veidojam lielisku, bet no pārējiem atšķirīgu festivālu.

Kas būs tās īpaši raksturīgās atšķirības, jaunā festivāla rozīnes?

To nav iespējams aprakstīt - tas būs jāsajūt un jāizbauda. Gan mūzika un tās dažādība, kur iespējams vienā pasākumā redzēt tik daudz atšķirīga, pazīstama un arī pilnīgi jauna, gan arī festivāla teritorija un tās iekārtojums, gan daudzas mazas lietiņas, kas kopā veido vienoto veselumu - citu pasauli.

Festivāla hedlaineri "Guano Apes"
Festivāla hedlaineri "Guano Apes" Foto: Publicitātes foto

Kā viens cilvēks izdomā, ka vajag taisīt festivālu? Turklāt - lielu...

Man dzīvē patīk izaicinājumi - savulaik esmu darījis daudzas trakas lietas, kas arī ir realizējušās. Protams, neesmu viens, man ir arī draugi un domubiedri - jau vairākus gadus esam runājuši par to, ka jāveido jauns un atšķirīgs mūzikas festivāls, un nu beidzot saņēmāmies. Ir vesela komanda profesionālu cilvēku, kas šobrīd darbojas ar organizēšanu - viens cilvēks šāda mēroga pasākumu nevar noorganizēt!

Tas ir skaidrs! Tad patiesībā sanāk tā, ka gaidīji "Beach Party" beigšanos vai iepauzēšanu, apzinoties, ka divi šādi festivāli Liepājai tomēr būtu diezgan neiespējami?

Domāju, ka Liepājā visas vasaras garumā varētu lieliski sadzīvot blakus divi vai pat trīs liela mēroga pasākumi. Līdz ar to "Beach Party" paziņojums par aiziešanu no Liepājas varbūt bija viens no papildu stimuliem sākt tieši šogad, tomēr nebūt ne galvenais.

Ideja par Liepāju kā par visas vasaras non-stop festivālu? Izklausās mazliet neticami, bet neviens jau praksē nav pārbaudījis... Starp citu, ir masu mediji, kas vēsta, ka galvenais šīs vasaras festivāls nebūt nav "Summer Sound" un arī ne "Positivus". Nojaut, par ko runa?

- ?

"Novaja volna"! Pakomentē, lūdzu!

Manā izpratnē "Novaja volna" ir pilnīgi cita veida pasākums ar citu mērķauditoriju, izpratni par mūziku, stilu un festivāla būtību. Protams, arī tādi pasākumi ir vajadzīgi - jo lielāka dažādība, jo lielākas iespējas katram izvēlēties tieši to, kas pašam liekas sirdij vistuvākais. Bez tam nav slikti, ja Latvijā ieplūst Krievijas šovbiznesa nauda.

Grūti nepiekrist. Latvijā vispār ir šovbizness, mūzikas industrija?

Ir! Grūti to, iespējams, saukt par industriju vai biznesu, bet ir daži labi piemēri, kad, darot visu pareizi un pārdomāti, var sasniegt ļoti labus rezultātus. Protams, trūkst valstiska skatījuma uz mūziku kā eksporta preci. Lai kaut vai salīdzinām sevi ar Islandi - tur mūzikas eksports tiek atbalstīts valstiskā līmenī. Ir vesels mūzikas eksporta birojs, kas finansē grupu braucienus uz showcase festivāliem - kā "Eurosonic", "Great Escape" un citiem, un dara visu, lai pamanītu mūziķus ar potenciālu un dotu viņiem nepieciešamo starta atbalstu izaugsmei. Arī igauņu kaimiņi šobrīd mums ir priekšā. Domāju, ka arī Latvijā ir daudz jaunu grupu ar lieliskām muzikālajām idejām, kuras atbalstot varētu gūt labus panākumus starptautiskā līmenī.

Jā, laikam jāpaiet vēl gadu desmitiem, lai ar mūziku saistītās valsts institūcijas noticētu, ka eksports nav tikai akadēmiskā mūzika vai labākajā gadījumā džezs... Veroties jau izziņotajā "Summer Sound" mākslinieku sarakstā, rodas iespaids, ka dažas ārzemju blices arī nonākušas Liepājā nosacīta showcase ietvaros, savu valstu atbalstītas. Vai tā tomēr nav?

Īsti tā tas nav -

festivālam bija pieteikušas dalību vairāk nekā 400 jaunās ārzemju grupas (ja precīzi - 492), no kurām izvēlējāmies interesantākās.

Kā var panākt tik lielu ārzemnieku interesi par festivālu, kas notiek tikai pirmo gadu?

Nu, mums ir savas metodes! Vienkārši esam informāciju par savu festivālu izplatījuši ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Janvārī apmeklēju arī "Eurosonic" festivālu, esmu kontaktējies ar aģentiem un citiem industrijas profesionāļiem. Kaut gan tik lielu interesi tiešām negaidīju.

Tas noteikti ir patīkami. Turklāt ne tikai festivāla organizētājiem, bet ikvienam latvietim - esam tajā kartē tomēr! Un kā izskaidrot tik nelielu Liepājas mūziķu klātbūtni programmā?

Nu, nemaz tik neliela tā nav. Un kaut kas jāpietaupa arī nākamajam gadam!

Kur tad "Liepājas brāļi"? Vai tie ir reizi gadā atvēlēti festivālam "Bildes" un cauri?

Nu ko - laba ideja nākamajam festivālam! Šogad muzicēs vairāki liepājnieki un ex-liepājnieki. Tomēr ir jādod iespēja skatītājiem redzēt arī ko atšķirīgu - nevaram visu festivāla programmu veidot tikai no liepājniekiem. Un programma joprojām tiek papildināta, tā, ka viss vēl ir iespējams...

Tā jau tikai tāda uz zoba vilkšana... Ja godīgi, tad programmas papildinājumi iepriecina arvien vairāk un liecina par to, ka jūlijs Latvijā atkal būs vērā ņemams festivālu mēnesis. Starp citu, augustā Liepājā notiks arī nu jau tradicionālais "Fontaine Festival". Tā kā pats Fontēns uzstājas "Summer Sound", nojaušu, ka esat labi draugi!

Jā, esam gan. Iepazināmies jau sen, vēl kad Fontaine dzīvoja Dānijā. Arī šobrīd pa reizei satiekamies un parunājam par dzīvi.

"Guano Apes", "Toploader"... Nav sliktas grupas, bet kāds būtu saucamais fantasy draft - visu laiku, valstu un stilu mākslinieku top piecnieks, ko vēlētos redzēt savā festivālā?

"U2", "Coldplay", "Radiohead", "Depeche Mode", "Foo Fighters"... Kaut gan ir tik daudz lielisku mākslinieku, ko gribētos redzēt spēlējam pie mums, ka gadiem desmit vismaz pietiks!

Nav šaubu, bet minētie jau visi ir pat vismaz teorētiski pieejami mākslinieki! Atliek novēlēt, lai jau drīzumā tāda arī izskatās festivāla afiša!

Paldies, darīsim visu, lai tā arī būtu!

Biļetes uz "Summer Sound Liepāja 2011" nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs vai bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu