bū-š: "Es uzaugu tur, kur nodzērās Drēģeris"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Šovakar, 24. novembrī, plkst. 20 "Artelī" (Blaumaņa ielā 32) notiks pašmāju noskaņu hiphopa mākslinieka bū-š (īstajā vārdā Intara Albuža) jaunā albuma "Sēdies krēslā" prezentācijas koncerts. Kā sarunā ar TVNET atklāja bū-š, sapnis par dzīvās hiphopa mūzikas koncertu lolots jau sen.

Īpaši šim pasākumam bū-š, sadarbojoties ar citiem mūziķiem, izveidojis aranžijas vairākām dziesmām. Aptuveni stundu garā priekšnesumā būs iespēja paceļot gan jaunā albuma, gan pirmā soloalbuma «Nevietā» (2005) noskaņās (skat. video, kurā bū-š aicina uz koncertu).

Biļetes uz pasākumu var iegādāties tikai iepriekšpārdošanā «Biļešu servisa» lapā.

TVNET: Apsveicu ar jauno albumu! Pastāsti, lūdzu, detalizētāk par šā vakara koncertu «Artelī»!

bū-š: Sapnis uztaisīt koncertu ar dzīvo sastāvu man jau bija ļoti sen. Kādu laiku man šī ideja likās utopiska, līdzīgi kā vidusskolas gados doma par paša ierakstītu albumu. Toreiz neviens īsti nezināja, varbūt tikai mans brālis, ka es kaut ko radu... Tomēr sapnis par dzīvo koncertu lēnām pie manis atnāca. Es satiku cilvēkus, ar kuriem man sakrita viedoklis, un pamazām šis projekts sakustējās. Koncertā būs ģitāra (Arturas Burke), bass (Kristaps Ērglis), taustiņi (Oskars Tretjuks), bungas (Andžejs Grauds), vietām būs kontrabass (Oskars Upenieks) un trompete (Normunds Grīslis). Tā interesanti viss ir sanācis... Šāda veida aranžija Latvijas hiphopā, manuprāt, nav bijusi. Varbūt tikai Ozols ir mēģinājis ar «Very Cool People»...

TVNET: Gustavo jau arī «Arēnā» un kino «Rīga» (tagad «Splendid Palace») uzstājās ar dzīvo grupu...

bū-š: Gustavo arī, bet viņš vairāk akcentē melodiju. Mana mūzika tomēr atšķiras no Gustavo, no Ozola varbūt ne tik daudz - mums ir kopīgs producents Emīls Zants. Starp citu, albumā viena dziesma ir ar Gustavo mūziku.

TVNET: Tomēr kā viesrečitatīvs albumā ir tieši Ozols?

bū-š: Šo dziesmu mēs ierakstījām laikā, kad nāca klajā Ozola albums «Neatkarība». Mums bija izveidojies labs kontakts - viņš man piedāvāja ierakstīt dziesmu savā albumā («Vāvere ritenī») un piedāvāju savā (dziesma «Galu galā»). Es gan toreiz nezināju, ka mans ieraksts tik ļoti aizkavēsies...

Ozols man patīk, viņš ir tiešs izpildītājs.

Tāds tieši prasījās. Albumā ir vēl producenta wiestura (Viesturs Jegorovs) rečitatīvs un trīs dziedošās sadarbības (Andis Grīva, Arnis Račinskis un Māra Upmane-Holšteina). Bija vēl doma par sena drauga, bijušā grupas DNS dalībnieka Edmi piedalīšanos, taču šoreiz tas neizdevās ģeogrāfisku iemeslu dēļ.

TVNET: Kur tu pats redzi savu vietu pašmāju hiphopa hierarhijā? Tomēr «Runu zāles» grupas - tava, Reinšteina, Kaņepes u.c. parādīšanās ieviesa jaunas vēsmas. Jūs vieni no pirmajiem hiphopā ienesāt dzejas estētiku. Tavu albumu «Nevietā» galu galā izdeva grāmatu izdevniecība «Valters un Rapa».

bū-š: Toreiz katram no mums bija savādāks stāstījums. Varbūt mesidžs (vēstījums. - Aut. piez.) visiem bija viens, bet atšķirīgi bija flovi (rečitatīva stils, plūdums. - Aut. piez.). Mēs toreiz necentāmies izveidot kaut kādu hiphopa grupu, bandu vai klanu, jo grupas izjūk. Mēs vienkārši bijām un vēl joprojām esam draugi zem viena kopīga nosaukuma. Mēs pat nekoncertējām kā grupa ar nosaukumu «Runu zāle».

Es jau esmu kaut kur teicis, ka man nešķiet, ka es pagātnē esmu izdarījis ko lielu. Piemēram, kā Gustavo, Ozols, S.T.A. Man vēl viss ir priekšā. Tagad esmu sapratis, ko es vēlos, un man liekas, ka šis albums manā attīstībā ir solītis augstāk. Pagaidām es sev tādu klasiķa vietu neredzu... Mērķis ir iet tālāk un ierakstīt pēc iespējas labākas dziesmas.

bū-š
bū-š Foto: Publicitātes foto

TVNET: Rīgā atkarībā no dislokācijas vietas ir veidojušās dažādas hiphopa kustības - Klusais Centrs, Kreisais Krasts, Zoļik 2 u.tml. Kur šajā ģeogrāfijā ir tava vieta, kurš ir tavs rajons? Centrs?

bū-š: Es nedalu pēc ģeogrāfijas. Centrs? Jā, esmu lielāko daļu dzīves pavadījis centrā, tas mani iedvesmo. Tā esmu dzimis Liepājā, bet bērnībā pārcēlies ar ģimeni uz Rīgu. Man ir arī viens skaņdarbs par Liepāju ... tā ka es pēc lokācijas nedalu. Kādreiz jau dalīja, kad mēs bijām mazi. Skrējām pa rajonu un, ja aizej uz citu kvartālu, varēja dabūt pa muti. Tagad nē. Tās tādas bērnu spēlītes.

TVNET: «Sēdies krēslā» albuma vāks ir burtiska ilustrācija - tu sēdi krēslā. Vai tas ir tik tieši, šeit nav kāds simbolisms, abstrakcija?

"Sēdies krēslā"
"Sēdies krēslā" Foto: Publicitātes foto

Dziesmas ir stāsti, konkrēti notikumi - ieraudzīti un izstāstīti.

TVNET: Izskrēju cauri albuma samplerim un piefiksēju interesantu atskaņu: Nēģeris - Drēģeris (dziesma «Uzmini nu»). Vai tev nav problēmu nebūt politkorektam? Vai tā ir rīme tikai rīmes pēc?

bū-š: Dziesma jau kādu laiku ir pieejama internetā. Tas ir viens no tiem gadījumiem, kad smaga tēma tiek pasniegta viegli. Ar smaidu. Dziesma ir par stereotipiem, par to kāds priekšstats sabiedrībā ir izveidojies par reperiem. Varbūt šeit ir arī mana vaina, ka es neesmu tik aktīvs, bet parasti sanāk tā, ka tie aktīvākie reperi ir tie klauniskākie. Tādēļ arī veidojas esošie stereotipi un man ir jādzird kaitinošas replikas: «Yo, nēģeri!» u.tml. Tad es vienkārši saku - mans hiphops nav nācis no turienes.

Es bērnībā esmu uzaudzis ar Aldi Drēģeri, nevis Bronksā spēlējis blūzu.

TVNET: Nobeigumā pastāsti par ietekmēm, albuma iedvesmas avotiem.

bū-š: Mani favorīti pašmāju hiphopā ir Žaks, R-viss, wiesturz. Viesturam un Žakam vispār nav kur piesieties. Visas viņu jaunās dziesmas man šķiet interesantas. No pasaules vārdiem noteikti Common, kuram es nezinu nevienu sliktu dziesmu. Arī Mos Def, Talib Kweli.

Taksometru sesijas - bū-š from Taksometru sesijas on Vimeo.

Albums «Sēdies krēslā» dienas gaismu ieraudzīs prezentācijas dienā, 24.novembrī. Tas sākotnēji būs pieejams bū-š mājas lapā www.bushmusic.lv, vēlāk arī tiks izdots kompaktdiska formātā. Albums tapis sadarbībā ar tādiem mūzikas producentiem kā Viesturs Jegorovs, Reinšteins, Helmuts Šteins, Emīls Zants, Gustavo un Arnis Račinskis.

Mūzikas pasaulei bū-š sevi pieteica 2005. gadā ar albumu «Nevietā», kas tika izdots kā disks ar 80 lpp. tekstu grāmatu. 2006. gadā sadarbībā ar wiesturu izdeva albumu «Izdodam rudeni».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu