Charli XCX: «Positivus» ir sarkans (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

«Latvia is cool and you guys are pretty cool!» («Latvija ir forša un arī jūs esat diezgan forši!») no «Nordea» skatuves publiku sveica 20 gadus vecā «Charli XCX» (Charlotte Emma Aitchison), kas bija viens no festivāla «Positivus» otrās dienas patīkamākajiem pārsteigumiem. Pēc koncerta TVNET bija iespēja aprunāties ar jauno popzvaigzni. Atvēlēto piecu minūšu laikā papļāpājām par pirmajiem iespaidiem festivālā, topošo jauno albumu un Čārlijas muzikālajām ietekmēm.

Salacgrīvā Čārlija (XCX nozīmē «Kiss Charli Kiss») uzstājās kopā ar diviem mūziķiem - taustiņinstrumentālistu un bundzinieku, izpildot galvenokārt dziesmas no šogad izdotā studijas albuma «True Romance». Koncerta vidusdaļā dziedātāja klātesošos patīkami pārsteidza ar 1990. gadu boibenda «Backstreet Boys» dziesmas «I Want It that Way» kaverversiju, pēc kuras vēl vairāk atraisījās, gaumīgi, pavedinoši kustējās, muzikāli kulminējot ar pašas sacerēto, bet divu zviedru meiteņu «Icona Pop» popularizēto topu grāvēju «I Love it».

«Charli XCX» Salacgrīvā
«Charli XCX» Salacgrīvā Foto: Jānis Žilde/TVNET

Intervijās Čārlija atzinusi, ka mūziku redz krāsās. Tāpēc jautāju, kādā krāsā, viņasprāt, ir «Positivus» festivāls.

«Es pavisam nesen tikai atbraucu un vēl īsti nepaspēju visu apskatīt, bet mana pirmā sajūta - «Positivus» ir sarkans,» viņa stāsta. «Savukārt mana albuma dziesmas ir violetas, tāda kā izkošļāta gumija.»

Taujāta vai ir doma uzkavēties ilgāk un mazliet izbaudīt festivālu, viņa teica, ka pāris stundas viņai ir brīvas, bet jau rīt agri no rīta jādodas uz Vāciju, uz «Melt» festivālu. «Starp citu, vai šovakar te uzstāsies Kregs Deivids?» viņa jautā. «Nē, viņš uzstāsies citā festivālā,» attraucu.

Dzimusi Hertfordšīrā, Anglijā, stundas braucienā no Londonas, Čārlija jau 14 gadu vecumā sāka sacerēt pati savas dziesmas, ietekmējoties no Britnijas Spīrsas un Avrilas Lavinjas. Pēc divu gadu rosīšanās gatavs bija arī pirmais albums «14», ko finansiāli ierakstīt meitai palīdzēja tētis un mamma. Tiesa, šis ieraksts oficiāli izdots tā arī netika. Jaunā māksliniece turpināja muzicēt, publicēt savas dziesmas internetā (MySpace), līdz tiek ievērota un nonāk Londonas reiva klubu sabiedrības aprindās. Tā solīti pa solītim arī sāk tapt šogad izdotais albums «True Romance», kurā atsevišķas dziesmas pat sacerētas pirms četriem vai pat pieciem gadiem. Piemēram, dziesma «Set Me Free» sākotnēji saucās «Feel My Pain» un tika sacerēta 15 gadu vecumā.

Biju ļoti pārsteigts, uzzinot, ka viens no Čārlijas elkiem ir Roberts Smits no «The Cure». Jautāju, kā viņa atklāja šo 1980. gados populāro gotiskā indī apvienību.

«Nezinu, vienkārši vienu dienu sāku klausīties. Man Roberts Smits šķiet tik noslēpumains, emocionāls, arī kluss vienlaikus, viņš ir patiess mākslinieks. Arī grupas videoklipi ir fantastiski. Mans mīļākais ir «Friday I'm In Love». Roberts Smits un arī Lerijs Deivids un viņa šovs «Curb Your Enthusiasm» ir mans favorīts.»

Vēl viena muzikālā ietekme, ko pieminu ir piemirstā 1980. gadu grupa «T-Pau».

«Jā, «T-Pau»! Kā sauca to dziesmu - «Heart And Soul», arī «China in your hand» man patīk tādas spēka balādes (power ballads) un atsauces var dzirdēt manā dziesmā «Stay Away».

Vispār 80. gadu mūzika ir ļoti emo, tur ir tāda drāma apakšā.»
Charli XCX: «Positivus» ir sarkans
Charli XCX: «Positivus» ir sarkans Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Nobeigumā taujāju par jaunā albuma muzikālo virzienu.

«Virziens ir franču mūzika, esmu liela Sērža Geinsbūra un Bridžetas Bordo fane. Klāt likšu arī savas 80. gadu ietekmes, piemēram, «Bow Wow Wow». Jaunais albums būs mazliet netīrs, bet vienlaikus sievišķīgs un seksīgs.»

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu