Drūmvakar, Bergena, Rīgā! (1)

Jānis Jansons speciāli TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 5. oktobrī, «Latvijas 1. rokkafejnīcā», pasākuma «Drūmvakar, Rīga» ietvaros kopā ar igauņu «Evestus», zviedru «Myrah», lietuviešu «Luctus» un pašmāju - «Apēdājs», «Frailty» uz skatuves kāps arī grupa no Bergenas, leģendārās norvēģu skatuves mūziķi - «Dominanz». Jūsu uzmanībai saruna par mūziku, sadomazohismu, Breivīku ar grupas idejisko līderi un ģitāristu Roju Mathisenu.

Grupa tika dibināta 2008. gadā. Pastāsti, kā tas viss sākās?

Rojs Mathisens: Tas sākās kā mans personīgais projekts, bet, brīvdienās dodoties uz Krakovu, es uzaicināju pievienoties Jornu un Frodi. Kopīgu mēģinājumu gan nebija līdz pat 2009. gadam.

Vai tavs mērķis jau sākotnēji bija veidot «Dominanz» kā industrial/metal/gothic sakausējumu?

Rojs Mathisens: Jā, daudzas dziesmas priekš «As I Shine» («Dominanz» debijas albums) jau biju sarakstījis, pirms grupai bija pievienojušies Jorns un Frode.

Grupas sastāvā ir leģendārs ģitārists, kurš spēlējis «Immortal», «Old Funeral» 90. gados un «Hades». Kā jūs iepazināties un kā tev izdevās viņu pārliecināt pamēģināt spēlēt kaut ko atšķirīgu?

Rojs Mathisens: Mēs esam pazīstami jau sen un ilgi esam draugi. Kā jau stāstīju iepriekš, uzaicināju viņu kopīgā braucienā uz Krakovu. Pieņemu, ka es biju ļoti pārliecinošs un mēs bijām arī piedzērušies. Tad nu viņš teica «jā»!

«As I Shine» albums ir elektronikas, gotikas un metāla žanru sajaukums. Kādas ir atsauksmes par albumu?

Rojs Mathisens: Atsauksmes viscaur ir bijušas ļoti labas, pat šeit Norvēģijā, kas bija, iespējams, nedaudz pārsteidzoši. Nozīmīgākais Norvēģijas metālistu žurnāls «Scream Magazine» rakstīja: «Esmu patiešām iespaidots ar šo monstrozo albumu un tik tikko spēju sagaidīt, kad ieraudzīšu grupu dzīvajā. Ir radīta jauna, fantastiska norvēģu grupa!» un novērtēja albumu 5/6. Albuma apskatnieks pat nodēvēja «As I Shine» par mēneša albumu.

Attiecībā uz dziesmu vārdiem – kas tos raksta un par ko tie ir? Sākotnēji varētu likties, ka «Dominanz» ir sadomazohisti («Agony and Domination», «From Skin to Heart», «Eternal Sin»).

Rojs Mathisens: «As I Shine» albumā esmu sarakstījis 50 – 60 % dziesmu vārdus un viens no maniem labākajiem draugiem V’Gandrs (V’Gandr) no grupas «Helheim» sarakstījis pārējos.

Dziesmu vārdi ir galvenokārt par indivīdu vai cilvēku grupas apspiešanu, par dzīvi uz dzīvības un nāves robežas.

Reizēm var būt arī seksuāls zemteksts dziesmu vārdos. Piemēram, «Agony and Domination» iedvesmojos no «Fritzl» lietas Austrijā. Man tas šķita patiešām fascinējoši. Mūsu nākamajam albumam esmu sarakstījis visus dziesmu vārdus, izņemot vienai, kam vārdus rakstīja V’Gandrs.

Daudzas norvēģu grupas izvēlas rakstīt dziesmu vārdus dzimtajā valodā, tomēr tu esi izvēlējies angļu valodu. Kāpēc tā?

Rojs Mathisens: Man šķiet, ka «Dominanz» tas vairāk piestāv. Un tādējādi vairāk cilvēku var saprast dziesmu vārdus.

Jūs pašlaik ierakstāt jaunu albumu, un, cik man zināms, tas būs nedaudz tumšāks un smagāks nekā debijas albums. Varbūt mazāk elektronikas, vairāk black metal?

Rojs Mathisens: Taisnība. Tas noteikti ir tumšāks un vairāk agresīvs. Mēs nesen bijām studijā un ierakstījām jauno albumu un ar nepacietību gaidām ieraksta turpinājumu. Tas būs vairāk metal, vairāk ekstrēms, bet joprojām saglabāsim tumšo, drūmo un lipīgo «Dominanz» pusi! Rīgā un Tallinā pirmo reizi izpildīsim daudz jauno dziesmu. Es ieteiktu katram atnākt uz mūsu koncertu un izveidot pašam savu viedokli. Nākamajā albumā mums arī ir paveicies piesaistīt dažas labi pazīstamas metāla žanra personības kā viesvokālistus. Mēs arī dosim iespēju publikai noklausīties vienu līdz trīs dziesmas pirms albuma izdošanas.

Smagā mūzika noveco līdz ar paaudzēm. Vai tu atceries sevi un pasauli apkārt pirms 15 gadiem?

Rojs Mathisens: Jā, protams. Es darīju daudz ko to pašu, ko daru šobrīd. Tikai tā vietā, lai strādātu, gāju uz skolu un mācījos. Dzēru alu, gāju uz festivāliem un koncertiem, protams. Un pirms 15 gadiem man, iespējams, nāktos šo interviju sniegt telefoniski vai ar parastā pasta starpniecību, nevis internetā (smejas).

Kādu mūziku «Dominanz» klausās mājās?

Rojs Mathisens: Klausāmies dažādus mūziķus un grupas. Visi esam fani vecajām metāla grupām, kā «Bathory», «WASP», «Judas Priest» un tā tālāk. Mēs arī joprojām klausāmies tādas norvēģu blekmetāla grupas kā «Emperor», «Dark Throne», «Immortal» un «Mayhem». Es arī esmu tādu grupu un mūziķu kā «16 Horsepower», Džonija Keša, Hank Williams III utt. fans. No jaunā metāla man patiešām patīk jaunākie albumi no «Rotting Christ» un «Solstafir».

Daudziem Norvēģija asociējas ar drūmu miglu un nemitīgu lietu. Vai tā ir taisnība?

Rojs Mathisens: Jā, īpaši šeit Bergenā.

Tu jau agrāk esi bijis Rīgā. Kādi ir tavi iespaidi par Rīgu, kādas pozitīvas/negatīvas atmiņas no tā laika palikušas?

Rojs Mathisens: Man patiešām patīk vecpilsētas daudzās Austrumeiropas pilsētās, un Rīga nav izņēmums. Vienmēr esmu lieliski pavadījis laiku Rīgā. Tāpēc tās ir beznosacījuma pozitīvas atmiņas.

Mums noteikti jāpajautā par sliktajiem norvēģu personāžiem – Vargu (Burzum) un Breivīku. Viens no viņiem protestēja pret baznīcu, otrs mēģināja piesaistīt uzmanību sabiedrības problēmām. Kāds ir tavs viedoklis par šiem diviem?

Rojs Mathisens: Jebkurā gadījumā domāju, ka viņu abu uzskati ir visai muļķīgi. Tie ir tādi uzskati, kādus iegūst no virsrakstu lasīšanas un maz lasot pārējo. Varat viņus aizstāvēt, bet to darīt būtu aprobežoti. Ir papilnam argumentu par labu nacionālismam, kas nav mērcēti indē. Mans pirmais iespaids bija, ka šīs ir sliktas un gļēvulīgas trakā darbības, nogalinot nevainīgus bērnus un jauniešus. Un tā ir šausmīga traģēdija tādai mazai valstij kā Norvēģija.

Šādas reliģiskas un politiskas darbības manās acīs ir nolādētas.

Pirms 20 gadiem Norvēģijas metāla skatuve saistījās ar tādām grupām kā Mayhem, Satyricon, Darkthrone, Emperot u.tml. Kas notiek ar Norvēģijas metāla skatuvi mūsdienās?

Rojs Mathisens: Visas šīs grupas joprojām ir aktīvas vienā vai citā veidā.

«Dominanz» ir no Bergenas, kādas jaunas apvienības un tendences attīstās Bergenā?

Rojs Mathisens: Šeit Bergenā mums ir milzum daudzas un dažādas metāla grupas. Domāju, ka grupas no norvēģu blekmetāla skatuves, kā «Immortal» un «Hades», strādā pie saviem nākamajiem albumiem. Mums ir viking metal grupas «Helheim», kas, iespējams, nākamgad izdos jaunu albumu. Šoruden progresīvā metāla grupa «Vulture Industries» izdos jaunu albumu. Nākamgad Bergenā notiks arī jauns metālfestivāls «Blastfest», kam jau tagad ir lieliska programma. Publikai noteikti vajadzētu to ievērtēt!

Vinils, CD, kasetes vai digitālais formāts – kam, tavuprāt, pieder nākotne?

Rojs Mathisens: Noteikti digitālajam formātam. Mums, mūziķiem, kā par nelaimi! Es domāju, vinils un CD būs vairāk kā suvenīri nākotnē.

Ko mēs varam gaidīt no «Dominanz» uz skatuves Rīgā?

Rojs Mathisens: Manuprāt, «Dominanz» ir vienota izpausme. Tā ir saikne starp mūziku un dziesmu vārdiem, viss atspoguļo mūsu tumšās un netīrās domas, un mēs mēģinām izpaust tās arī vizuāli. Cerams, publikai tā būs tumša, atmosfēriska un agresīva pieredze.

www.facebook.com/dominanzofficial

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu