Mikijs Blanko: «Nebaidos doties uz gejiem nedraudzīgu valsti» (22)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Žilde/TVNET

Bez lāzeršova, īpašām skatuves gaismām un visādiem citiem tehniski sarežģītiem «production» elementiem par vienu no festivāla «LMT Summer Sound» lielākajiem pārsteigumiem sestdienas novakarē kļuva amerikāņu repera Mikija Blanko priekšnesums. Mākslinieka elektrizētā uzstāšanās - rāpšanās pa skatuves konstrukcijām, došanās pūlī pie skatītājiem, lai kristu selfiju kārotāju apskāvienos, neatstāja vienaldzīgu. Pēc koncerta Mikijs bija gatavs atvēlēt piecas minūtes īsai sarunai par kvīrrepu, iespaidiem no Liepājas un mīļāko «Pet Shop Boys» dziesmu. Lasi tālāk!

«Vai Latvija ir vienmēr bijusi Latvija?» savā ģērbtuvē aiz lielās «Summer Sound» skatuves mani iekšā aicinādams, jautā 26 gadus vecais Mikijs Blanko jeb īstajā vārdā Maikls Deivids Kvatlbaums juniors (Michael David Quattlebaum, Jr.). Blanko ir viņa sievišķā puse. «Vai tā nav bijusi daļa no Padomju Savienības?» viņš precizē. Apstiprinoši pamāju. «Tad sanāk, ka lielākā daļa cilvēku runā gan latviski, gan krieviski?» viņš interesējas. Atbildu, ka tā gluži vairs nav...

Latvijā jaunā paaudze vairs nerunā tik brīvi krieviski... Loģisks jautājums. Vai esi uzstājies Krievijā?

- Biju Maskavā pagājušogad un pēc mēneša braukšu atkal, šoreiz uz trīs pilsētām - Maskavu, Sanktpēterburgu un Vladivostoku.

Vai nav sarežģīti un varbūt pat bīstami, ņemot vērā Krievijas oficiālo nostāju geju un lesbiešu jautājumā, koncertēt šādā valstī?

- Pirmo reizi biju Maskavā vēl tad, kad netika izsludināts bēdīgi slavenais «antigeju likums». Uz manu koncertu bija sanākuši daudzi vietējie radošo profesiju pārstāvji, mākslas studenti, geji, lesbietes, arī panki... Redzi, iemesls, kāpēc es īsti neuztraucos doties uz šādu gejiem nedraudzīgu vietu, ir tāds, ka šie negatīvi noskaņotie cilvēki nemaz neuzzinās, ka uzstājos. Viņi nezinās, kur notiek koncerts (smejas). Informācija parasti kursē šauras komūnas robežās. Es neteiktu, ka esmu bezbailīgs, taču, kad dodos uz valsti, kurā noteiktas lietas nav populāras, es pret to izturos ar zināmu cieņu, vienlaikus paturot prātā, ka uz koncertu sanāks tieši manas komūnas klausītāji, cilvēki, kuri domā līdzīgi.

Mikijs Blanko rāpjas augšā pa skatuves konstrukcijām Liepājā "LMT Summer Sound"
Mikijs Blanko rāpjas augšā pa skatuves konstrukcijām Liepājā "LMT Summer Sound" Foto: Jānis Žilde/TVNET

Kādā veidā tu nokļuvi līdz Liepājai?

- Atbilde ir vienkārša - festivāls uzaicināja.

Tas ir interesanti, jo Liepāja tiek uzskatīta par Latvijas rokmūzikas galvaspilsētu un hiphops šeit nav pārāk modē. Atļaušos pielabot tevi, proti, Liepāja nav jāizrunā kā Liepaidža - tā ir Liepāja.

- Tiešām? Neviens man pirms koncerta to neteica! (Smejas.)

Kādas bija sajūtas uz skatuves, uzstājoties roka galvaspilsētā?

- Lieliskas! Ja godīgi, es vēlētos varbūt uzstāties mazliet vēlākā vakara stundā un uz mazākas skatuves, jo mēs ļoti aktīvi komunicējam ar publiku, veidojam tiešu kontaktu. Ar šo programmu mēs koncertējam tikai divarpus gadus un vēl neesam nonākuši pie nopietniem tehniskiem skatuves risinājumiem, lai droši justos uz šādām lielām skatuvēm. Taču šā vakara koncerts, manuprāt, bija izdevies, es jutu, ka publika iesaistās, īpaši tad, kad aicināju visus iedzert kopā un devos pūlī.

Nav svarīgi, vai tu uzstājies uz lielas skatuves, mazā teltī vai klubā, galvenais - no pirmajām minūtēm ielūkoties publikai acīs un parādīt, ka tu esi kopā ar klausītāju, nevis kaut kur citur!


Kā tu definētu savu mūziku? Vai tas ir pareizi, ka to dēvē par «queer rap»?

- Tas nav «queer rap». Cilvēki to tā dēvē tikai tāpēc, ka esmu gejs. Muzikāli tas ir repa, tehno un panka mikslis.

Vai tā ir taisnība, ka jaunais neosoula dziedātājs Frenks Oušens, kurš publiski atzina, ka ir gejs, atvēra durvis uz lielāku auditoriju tādiem mūziķiem kā tu?

- Nē. Tas ir šobrīd ļoti izplatīts stereotips. Oušens ir ļoti jauns. Pirms tam bija Deivids Bovijs, RuPaul, Fredijs Merkūrijs, Marks Bolans...

Merkūrijs bija roka dziedātājs. Es domāju hiphopa, urbānās mūzikas kontekstā?

- Hiphopā - Misija Eliote, Lil Kim, Basta Raimzs, Andre 3000, Kelisa... lieta tāda, ka man patīk Oušens un viņš tiešām pavēra durvis, bet arī pirms viņa bija mākslinieki, kas atklāti runāja par LGBT (LGBT - akronīms, ar ko apzīmē lesbietes, gejus, biseksuāļus un transpersonas) jautājumiem. Tas pats Lil B, kas izdeva albumu «I'm Gay». Un Frenks Oušens neiznāca no skapja kā gejs, bet gan biseksuālis.

Labi, un nobeigumā. Kāda ir tava mīļākā «Pet Shop Boys» dziesma?

- «West End Girls»!

Man arī! Vai esi redzējis kādu «Pet Shop Boys» koncertu?

- Nē.

Tad novēlu patīkamu klausīšanos!

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu