No TVNET arhīva: Intervija ar Edu Šīranu

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

(Intervija publicēta 2015. gada 17. februārī) Pirms vakardienas koncerta teju izpārdotajā «Arēnā Rīga» desmit minūtes īsai klātienes sarunai ar TVNET veltīja šīsdienas jubilārs - 24 gadus vecais «Grammy» balvai vairākkārt nominētais britu dziesmu autors Eds Šīrans (Ed Sheeran). Paspēju uzdot arī dažus jautājumus, kurus vakar man iesūtīja Šīrana Latvijas fani.

Būdams ļoti atklāts, neskaitāmajās sniegtajās intervijās Eds, šķiet, par savu dzīvi ir izstāstījis visu. Mēs zinām, kādi tetovējumi rotā viņa ķermeni, kādi ēdieni viņam garšo, kādi piedzīvojumi viņa dzīvē atgadījušies pirms lielās slavas utt. Desmit minūtēs, protams, ir ļoti sarežģīti iegūt uzticību un kādu jaunu, agrāk nedzirdētu informāciju, taču, iespējams, šo to interesantu no Eda izvilināt tomēr man izdevās. Kaut vai uzzināt viņa viedokli par šā brīža kases grāvēju - erotisko filmu «Greja piecdesmit nokrāsas» («Fifty Shades of Grey») un to, kādu maltīti viņš baudīja pēc «Grammy» balvas īpašās pusdienās ar Bejonsē un Jay-Z.

Vai esi pirmo reizi Baltijā?

- Jā, esmu visnotaļ pārliecināts, ka tā ir pirmā reize.

Vai izdevās šajā saulainajā pirmdienā pastaigāt arī mazliet pa Rīgu?

- Biju aizgājis līdz Vecrīgai, kas likās ļoti jauka - bruģis, senas ēkas. Pusdienoju restorānā.

Kādā intervijā minēji, ka veids, kā tu ceļojot iepazīsti citas valstis, ir ar ēdienu. Vai izdevās nobaudīt kādu tradicionālu latviešu ēdienu?

- Es devos uz kādu no latviešu tradicionālās virtuves restorāniem, tur baudīju ceptu brī sieru, kas bija lielisks. Taču nezinu, vai tas ir tadicionāls latviešu ēdiens... diez vai, vai ne?

Ne pārāk. Varbūt koncerta raiderī ir iekļauts kāds latviešu ēdiens?

- Mums ir daudz alkohola!

Kāds labs latviešu alus varbūt?

- Nē, domāju, ka mums ir šņabis.

Nu jā, tas nav īsti latviešu alkohols. Tradicionāli par latviešu dzērieniem tiek uzskatīts balzams un alus.

- Labi, parūpēšos, lai man tos sagādā.

Noteikti par piemiņu var paņemt līdzi. Kādus vispār suvenīrus no citām valstīm centies paņemt līdzi pēc koncertiem?

- Parasti fani man sarūpē kādu karogu, kādus mīkstos lācīšus vai kaut ko tamlīdzīgu.

Šeit labi iederētos viens no Latvijas fanu jautājumiem - vai tu lasi tās vēstules, kuras koncerta laikā fani uzmet uz skatuves?

- Ja tās tiešām nokrīt pie manām kājām, tad es tās izlasu. Taču ne vienmēr visām vēstulēm izdodas līdz manim nokļūt.

Vai tiesa, ka esi bijis ielu muzikants, vai tas ir tāds industrijas radīts mīts?

- Tas ir vairāk mīts. Tiesa, esmu to darījis, taču tā nav bijusi mana pamatnodarbošanās. Vairāk esmu uzstājies pabos, krodziņos, nevis uz ielas. Īstenībā Anglijā tā nemaz nevar iet un spēlēt, jābūt licencei. Citādi šāda muzicēšana uz ielas tiek uzskatīta par ubagošanu. Taču, lai dabūtu licenci, tā ir jāpērk.

Vai pats pievērs uzmanību ielu muzikantiem katrā pilsētā, kurā uzstājies? Piestāj, paklausies!

- Īstenībā šodien Rīgas centrā bija viens vīrs, kas dziedāja operu, likās citādāk nekā ierasts. Man patika.

Vai tevi interesē politika?

- Interesē, bet nelabprāt par to runāju.

Seko notikumiem Ukrainā?

- Sekoju, mani tas personiski interesē, bet, būdams mūziķis, par to intervijās nerunāju.

Neviens nevēlas dzirdēt mūziķa viedokli par politiku, visi vēlas dzirdēt, kā viņš muzicē.

Es pie šāda viedokļa tad arī pieturos.

Intervijā «Forbes» minēji, ka gaidi jauno «Star Wars» filmu. Vai šajā gaidīšanas laikā uzrunājusi kāda cita zinātniskās fantastikas lente no pagājušā gada, «Interstellar» («Starp zvaigznēm»), piemēram, un vai vispār starp koncertiem izdodas mierīgi noskatīties kādas filmas, pasekot seriāliem?

- Ļoti vēlos noskatīties «Interstellar»! Pavisam nesen noskatījos «Lawless», kuru jau reiz biju redzējis. Noskatījos «Gone Girl» («Neatrodamā»), kas mani satrieca, un vakar noskatījos vienu filmu... «Valentine's Day» («Valentīna diena»). Tas ir mēģinājums iekāpt «Love Actually» («Tāda ir mīlestība») nišā, tas īsti neizdevās, bet tāpat filma bija diezgan laba.

Kāda prognoze «Oskariem»? Kura filma uzvarēs? Varbūt «Birdman» («Putncilvēks»)? Esi redzējis? Ļoti interesants skaņu celiņš - tikai džeza bungas...

- Vēl neesmu, bet man draugi teica, ka jāredz «Whiplash» («Atsitiens»). Domāju, ka «Selma» iegūs pāris «Oskarus», arī «American Sniper» («Amerikāņu snaiperis») noteikti. Laikam gribētu, lai «Whiplash» kaut ko iegūtu.

Ko saki par «Greja piecdesmit nokrāsu» fenomenu?

- Es pat nezinu. Neesmu lasījis grāmatu, bet es neesmu sieviete, kurai iestājusies menopauze. Neesmu drošs, ka mani tā varētu interesēt. Visas sievietes, kuras pazīstu, kurām ir menopauze, ir kā trakas uz to filmu. Savukārt visi mani čomi, kas ir manā vecumā, nekādu interesi par to nav izrādījuši. Neesmu drošs, ka esmu mērķauditorija. Vai pats esi redzējis filmu?

Jā. Nebija nemaz tik slikti. Vienam es neieteiktu iet, bet kopā ar draudzeni gan varbūt ir vērts.

- Viņu tā noteikti neinteresē. Zini, tāda filma kā «Greja piecdesmit nokrāsas» ir tik ļoti populāra, ka es nedomāju, ka viņiem kā pietrūks, ja nenopirkšu kino biļeti. Filmu studija tāpat nopelnīs lielu naudu arī bez manis.

Kādas sajūtas bija, uzstājoties «Grammy» naktī ar leģendāro «ELO» leģendu Džefu Linu (Jeff Lynne)?

- Tas bija lieliski! Viņš bija ļoti jauks, draudzīgs, relaksēts. Es no sirds izbaudīju šo pieredzi.

Kurš ir tavs mīļākais «ELO» albums vai dziesma?

- Mūsu kopīgi izpildītā «Mr. Blue Sky» sākumā arī bija mana mīļākā dziesma, taču, kad redzēju, kā viņš izpildīja «Evil Woman», tā mani tik ļoti aizkustināja, ka šobrīd tieši tā ir mana jaunā mīļākā «ELO» dziesma.

Vari padalīties vēl ar kādām atmiņām no «Grammy» nakts? Varbūt ieguvi kādus jaunus draugus - rokzvaigznes?

- Nākamajā dienā devos pusdienot ar Bejonsē un Jay-Z, kas bija diezgan forši. To es negaidīju.

Vai vari atklāt vēl kādas detaļas?

- Detaļas? Mēs ēdām ceptu vistu un makaronus ar sieru. Garšoja fantastiski!

Kā tu vērtē kārtējo Kanjes Vesta (Kanye West) izlēcienu «Grammy» ceremonijā, kad viņš ne pārāk glaimojoši izteicās par Beku (Beck)? Vai esi dzirdējis šo pēdējo Beka plati?

- Jā, protams. Mēs pirms pusotra gada redzējām Beku koncertā. Domāju, ka tas [«Morning Phase» - aut. piezīme] ir lielisks albums un bija pelnījis uzvarēt. Visi nominētie albumi bija pelnījuši uzvaru. Domāju, ja esi ticis tik tālu, ka tavu ierakstu nominē «Grammy» balvai labāko albumu kategorijā, tas jau vien nozīmē, ka esi radījis vienu no gada labākajiem ierakstiem. Tālāk jau uzvarētāju nosaka žūrijas simpātijas, kas nav slikti.

Manuprāt, Kanjes jociņš, kad viņš it kā kāpa uz skatuves brīdī, kad Beks saņēma balvu, nebija labais tonis.

Tiesa, visiem tobrīd tas likās smieklīgi. Kanjes komentārs pēc ceremonijas bija dīvains, jo Beks jau nu noteikti ciena mākslu. Kanjes jociņš bija bezgaumīgs, un komentāri pēc tam nebija forši.

Vai esi ievērojis kādus jaunus mūziķus, kuriem mums būtu vērts pievērst uzmanību?

- Ir daži. Raiens Kīns, kas šovakar mani iesilda, ir fantastisks. Viņš tikko ir noslēdzis līgumu ar «Universal», un domāju, ka par viņu drīz varēs dzirdēt vairāk.

Kāpēc esi izvēlējies programmā iekļaut klasisko Stīvija Vondera (Stevie Wonder) dziesmas «I Was Made To Love Her» kaverversiju?

- Man šo dziesmu vajadzēja iemācīties Stīvija veltījuma koncertam. Man ļoti patīk to spēlēt. Tā ir lieliska dziesma! Vispār Vonders ir viens no tiem māksliniekiem, kuru visa izdotā mūzika mani uzrunā. Ja jāizvēlas kāda mīļākā dziesma, tad vai nu «Master Blaster (Jammin')» vai «Superstition», no albumiem īpaši varētu izcelt «Songs in A Key Of Life». Vispār viss viņa septiņdesmito gadu daiļrades posms. Īstenībā arī viņa pēdējais izdotais albums «A Time To Love» man patika.

Kas no pagājušā gada mūzikas iekritis sirdī?

- Man ļoti patika «Hoozier» albums. Arī Sema Smita plate. Ir tāds reperis «Logic», viņa albums man ļoti patika. Teilores Sviftas ieraksts ir lielisks. Īru mūziķis Gevins Džeimss (Gavin James) izdeva koncertalbumu «Live At Whelans» - tas, šķiet, visbiežāk bijis manā atskaņotājā.

Labi, nobeigumā viens fanu jautājums. Vai piekrīti, ka visskaistākās sievietes ir Latvijā?

- Neesmu te redzējis neglītas. Tad jau laikam tā ir tiesa (smejas).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu