Gatis Irbe: «Palladium» koncerts GACHO projektam būs pēdējais

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

31 gadu vecais pašmāju reperis GACHO (Gatis Irbe) pēdējos gados savos «Spēka tūres» koncertos ir spējis pulcēt pilnas zāles, arī vasaras mūzikas festivālos (atmiņā nesenais «Summer Sound») pie GACHO enerģiskā, trakulīgā deju hiphopa vienmēr saskrien tūkstošiem ballēties gribētāju, jo viņi zina - GACHO koncerta laikā izālēties un iztrakoties būs iespējams par visiem 100%. 1. maijā (sākotnēji koncerts plānots 14. martā), koncertzālē «Palladium» šīm trakulībām uz laiku tiks pielikts oficiāls punkts. Sarunā ar TVNET Gatis atklāj, ka šis koncerts projektam GACHO būs pēdējais. Kāpēc? Lasi interviju, un uzzini arī, ko reperis iecerējis darīt nākotnē, kā viņam gāja Anglijā un ko viņš domā par deputātu Artusu Kaimiņu.

(papildināts ar informāciju par koncerta pārcelšanu)

Pavisam nesen ar «Spēka tūres» koncertu uzstājies Anglijā. Saprotu, ka atsaucība esot bijusi liela... Kā tu skaidro tur esošo latviešu interesi par Gacho?

- Grūti jau tā noteikt, cik liela bija šī atsaucība. Varbūt priekš tās konkrētās iestādes, kurā kapacitāte bija kādi 700 cilvēki, tā bija liela. Var jau būt, ņemot vērā to, ka atnāca vairāk nekā 500, 600 cilvēku, taču, zinot cik latviešu vispār mīt Anglijā, es nevarētu teikt, ka tas ir ļoti daudz. Kopumā man ir prieks un gandarījums, ka vispār izdevās izkustināt šos cilvēkus, kuri iegrimuši savā ikdienas rutīnā - māja, darbs, māja, darbs... Ļaudis bija sabraukuši no malu malām.

Kā tu domā, publika nāca uz GACHO vai vienkārši nāca tāpēc, ka uzstājās mākslinieki no Latvijas?

- Domāju, ka nāca tieši uz mūsu koncertu. Mēs nekad pirms tam nebijām uzstājušies Anglijā, un daudzi tomēr tur ir labi pazīstami ar mūsu dziesmām, kaut vai to pašu nostalģisko «Vēstules ar atskaņām», kuru tur zina katrs otrais. Vispār esmu dzirdējis,

ka katrs pasākums, kas tur latviešiem Anglijā notiek, nebeidzas labi - bieži vien ar kautiņu.

Ak tā? Tiešām?

- Atbrauc viens latvietis biznesmenis, otrs latvietis biznesmenis, abi konkurē, mēģina izrādīties, bet beigās tāpat visi brauc kopā mājās ar autobusu. Un tad sākas kaut kādas klopītes...

Bet šoreiz iztika bez klopes?

- Mums koncertā izdevās kaut kā visus pozitīvi uzlādēt, saliedēt, kas būtībā ir manas muzikālās darbības tāds kā uzdevums, vēstījums - lai viss būtu interesanti un pozitīvi. Uz to pusotru stundu visi saliedējās un aizmirsa uz to brīdi, kādas nu kuram botas kājās vai tml.

Minēji, ka daudzreiz esi atteicis uzaicinājumam koncertēt ārpus Latvijas. Kāpēc tā?

- Ir bijuši tādi piedāvājumi, kur pašam jādomā par dzīvošanu, ēdināšanu, tiek nosegts tikai ceļš, un beigās var izrādīties: lai īstenotu šādu koncertbraucienu, beigās pašam jāpiemaksā. Savukārt šā minētā koncerta rīkotāji nāca klajā ar labu piedāvājumu - viņi nosedza visus izdevumus plus vēl nodrošināja honorāru. Vispār tie bija ļoti jauki cilvēki, kas ne tikai akli izpildīja raidera prasības, bet nāca mums pretī arī cilvēcīgi.

Kā tu raksturotu pāris vārdos - kas ir «Spēka tūre»? Kur slēpjas spēks? Ausīs?

- Noteikti, ka arī ausīs (smejas). Es to redzu tā. Esmu ļoti sportisks, un mana mūzika ietver sevī ļoti lielu enerģiju. Vārdiem ir ideja, vēstījums... «Spēka tūre» priekš manis ir tāds viens liels kardiotreniņš. Vēlos parādīt šo enerģiju uz skatuves, atšķirties no citiem. Būtībā varētu teikt, ka stundas, pusotras garumā koncerts ir kā fiziski smaga aerobika. Ja es regulāri netrenētos, tad nemaz nevarētu pavilkt šo «Spēka tūri». Man bieži saka «ar sirdi aiziesi», jo, ja stundu runā, deklamē un nemitīgi kusties pa skatuvi, slodze ir tiešām jūtama. Bet galvenais rezultātā ir tas, ka ar savu aktivitāti un pozitīvo vēstījumu es spēju uzlādēt arī skatītāju.

Vēlos, lai cilvēks redz un fiziski jūt to, par ko viņš maksā.

«Spēka tūre» ir tāda kā enerģijas apmaiņa starp cilvēkiem, kuri atnākuši uz koncertu un mūsu grupu.

Arī Arstarulsmirus savos koncertos sācis sniegt pozitīvu vēstījumu, protams, konteksts ir cits, taču vai vari vilkt kādas paralēles?

- Vēstījuma ziņā diez vai var vilkt paralēles, viņam tas ir savādāks, dziļāks, ja man ir tāds motivējošs vēstījums, tad viņa vēsts gadījumā ir nopietnāk jāiedziļinās. Ja godīgi, neesmu viņa pēdējās dziesmas nemaz dzirdējis. Nezinu. Pēdējā, ko zinu, ir «Paldies, ka esat».

Ar ko šī «Spēka tūre» atšķiras no citu gadu tūrēm? Šī ir jau trešā...

- Šī tūre ir ciešā saistībā ar jauno albumu «Smaids līdz ausīm», un tā kā tajā ir vairāk mierīgākas dziesmas, tad likumsakarīgi arī tūre ir mazliet mierīgāka. «Spēka tūre» paliek tikpat enerģiska, taču mazliet vaibs (vibe - angļu val) ir savādāks, mierīgāks. Nedaudz izmainījies arī sastāvs, ar mums kopā tagad uzstājas jaunais dziedātājs Justs Sirmais, kurš albumā iedziedājis vairākus piedziedājumus.

Gacho
Gacho Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Starp citu, runājot par albumu... vai biji to iesniedzis «Zelta mikrofona» balvai?

- Nē.

Kāpēc?

- Ir sajūta, ka tur roka roku mazgā. Ja hiphopa albumu nominācijā var uzvarēt tāds joku projekts kā «Bermudu divstūris», tad tas izskatās smieklīgi.

Būtu iesniedzis savu albumu, varbūt tu būtu uzvarējis šajā kategorijā?

- Bet ja tomēr tāpat to saņemtu «Bermudu divstūris»? (Smejas.) Ko tad? Kā man tad justies? Starp citu, es

šobrīd ar citu segvārdu gatavoju tādu tīru hiphopa albumu.

To gan varētu iesniegt. Kaut gan jāskatās, ja atkal saliks vienā katlā hiphopu un deju mūziku, tad... visa tā balva tādā miglā tīta, ja arī uzvari, tad pēc tam varbūt vienu, divas dienas papriecājies un viss.

Nu jā, albumu pārdošanas apjomi pēc balvas saņemšanas nepalielinās, kā tas ir pēc «Grammy», piemēram... Pastāsti par šo jauno hiphopa albumu! Būs tāds oldskūlīgs (old skool - angļu val.) repa ieraksts?

- Būs gan old, gan ņūskūla (new school hip hop - angļu val.) apakšas, arī no trepa (trap - angļu val.) kaut kas. Saturiski ar dziļu vēstījumu. Jau kādu labu laiku dzīvoju šajā esošajā GACHO projektā, kopš aizgāju no tradicionālā, vienmuļā, gruzīgā hiphopa, kurā nejutu enerģiju. Tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc pārgāju uz tādiem uptempo bītiem. Šobrīd atkal esmu nonācis tādā posmā, ka gribas pievērsties tīram hiphopam. Ir šis tas sakrājies.

Kad Kurts (Kurts no S.T.A., - aut. piezīme) man padeva Latvijas «Rapper Tag» stafeti, sākumā domāju - ko es tur jaukšos, mani neinteresē, kas notiek latviešu hiphopā, taču tad tomēr piesēdos un uzrakstīju savu daļu (skat. video). Pateicu visu, ko domāju, un uzspridzināju «Youtube». (Šim GACHO video ir 176 000 skatījumu, - aut. piezīme) Tad arī radās doma par veselu hiphopa albumu. Sakāmais pa šiem gadiem man ir sakrājies.

Man patīk pārmaiņas, un izskatās, ka

projektam ar nosaukumu GACHO sestdienas «Palladium» koncerts būs pēdējais.

Tu labprāt atsaucies TVNET aicinājumam doties iepriecināt Ziemassvētkos sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra «Zīles» (Ozolmuiža, Brīvzemnieku pag., Alojas nov.) un Siguldas aizbildņu ģimenēs dzīvojošos bērnus... Kāpēc tas tev ir svarīgi?

- Tas ir mazākais, ko es varu darīt, ko varu dot. Mēs nezinām, kas ar mums var notikt rīt, un es zinu, kur esmu bijis, ko esmu darījis... parasti arī atsaucos aicinājumiem televīzijā ziedot latu vai eiro. Tas ir sīkums, nav jau jāziedo sirds. Toreiz biju pat mazliet apslimis, bija temperatūra, bet tāpat mēs kopā padejojām, parunājām ar bērniem...

Un nobeigumā kaut kas mazliet dzeltenāks... par tavu publisko konfliktu ar Artusu Kaimiņu. Kā vērtē Kaimiņu kā Saeimas deputātu? Varbūt pats par viņu nobalsoji?

- Es tajā laikā biju Amerikā un balsoju tur. Zini kā, ar Artusu ir tā - es viņu jau sen pazīstu, un varbūt mans mīnuss ir tas, ka ātri aizsvilstos un pavelkos līdzi tādiem ākstiem kā viņš. Ja par Saeimas darbu... es jau teicu, ka nebūs labi (smejas). Kāds viņš deputāts? Tas ir smieklīgi. Un visi tie publiskie izgājieni ar alkoholu un saukli «vai zini, kas es esmu?». Viņš pēc tam mēnesi sēdēja mājās, spēlēja videospēles un no kauna nelīda ārā. Vienkārši cilvēkiem vajadzēja laiku, lai saprastu, kas viņš ir par putnu. Domāju, ka tagad cilvēku atbalsts viņam ir sarucis. Es nezinu, ko viņš tur Saeimā var panākt ar savu kameru. Domāju, ka neko.

Biļetes uz sestdienas "Spēka tūres" noslēgumu šeit: bilesuserviss.lv


Gacho guvis traumu, koncerts pārcelts uz 1. maiju

Gatis nedēļas nogalē ir guvis nopietnu traumu, kuras rezultātā izsludinātais «Spēka tūres» noslēguma koncerts «Palladium» 14. martā nenotiks un koncerts tiek pārcelts uz 1. maiju.

Treniņlaikā ar BMX Gatis piedzīvoja smagu kritienu, kura rezultātā ir plīsusi viņa liesa. Patlaban Gatis Irbe atrodas intensīvās terapijas nodaļā, ārstu uzraudzībā un viņa dzīvībai briesmas vairs nedraud.

Sakarā ar atlabšanas periodu, kas noteikts aptuveni vienu mēnesi, «Spēka tūres» noslēguma koncerts pārcelts uz 1. maiju un norisināsies tanī pašā vietā - koncertzālē «Palladium».

«Esmu ļoti bēdīgs, ka koncerts nenotiks iepriekš plānotajā dienā. Bet, kas ilgi nāk, tas labi nāk. Kā saka - sliktās domas ārā, labās - iekšā un es ticu, ka ar jūsu visu labajām domām tikšu uz pekām ātrāk nekā dakteri prognozē. Tiekamies 1. maijā,» tā Gatis Irbe.

:(

A photo posted by GACHO (@gachoofficial) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu