«Laika suns»: Ir jākustas Tallinas virzienā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nākamajā nedēļas nogalē mūsu kaimiņzemes Igaunijas galvaspilsēta Tallina pārvērtīsies liela mūzikas festivāla norises vietā. No 25. līdz 29. martam uz 15 skatuvēm norisināsies Tallinas Mūzikas nedēļas festivāls, kurā uzstāsies vairāk nekā 70 mākslinieku un lekcijas lasīs vairāki interesanti mūzikas industrijas profesionāļi. Koncerti notiks galerijās, kafejnīcās, dizaina studijās un mūziķu mājās. Arī šogad, tāpat kā citus gadus, uz Tallinu dosies uzstāties mūsmāju mūziķi, vienu no grupām - «Laika suns» varēsim vaigā skatīt uz kinoteātra «Sõprus» skatuves. Uz nelielu sarunu par mūzikas industriju un jauno albumu aicināju «Laika suņa» līderi Arni Račinski.

Jāpiebilst, ka šovakar (19.03.) grupa uzstāsies muzikālajā bārā «I Love You».

TVNET: Gribam mēs to vai negribam, Tallina pēdējos gados objektīvi ir kļuvusi par Baltijas mūzikas industrijas centru. Šogad uz Tallinas Mūzikas nedēļu dodas arī kādu laiku mazliet pieklusušais «Laika suns». Kad un kur jūs varēs Tallinā noķert?

- Uzstāsimies sestdien plkst. 21 kinoteātrī Sõprus, kur ir pieklājīga izmēra skatuve. Dalīsim to ar vairākiem skandināvu māksliniekiem, tur būs arī mūsu Shipsi.

TVNET: Kāds ir galvenais mērķis šādam izbraucienam, plašākā un varbūt konkrēti jūsu grupas kontekstā - parādīt sevi kaimiņiem, mēģināt ieinteresēt kādu no mūzikas industrijas cerībā, ka...

- Pirmā konference, kurā piedalījos, bija 1999. gadā Rīgā, «Forte Music». Bijām apmēram 18 vai 19 gadus veci, un tas bija pirms «Youtube» un «Twitter». Protams, tā toreiz bija teju kosmiska pieredze - ar mums nāca runāt kaut kāds zviedru grupas menedžeris, un tas jau vien bija neiespējams notikums. Šādas epizodes droši vien dod nepareizus signālus, ka kāds kaut ko var paveikt tavā vietā - menedžeri, producenti, reklāma... Šodien tomēr daļa manu draugu, piemēram, «instrumenti», «karnivāļi», «poeti», ir bijuši konferencēs Eiropā un tālākās zemēs, un par mūzikas industriju ir izveidojies diezgan skaidrs redzējums - tā vienkārši

cerībām šajā kontekstā nav vietas, ir jāveic praktiski soļi, lai kaut ko panāktu.



Skatoties uz grupas dzīvi kā organizāciju, kam jāspēj samaksāt telpu un studiju īri, transporta izdevumus un vēl it kā jāsamaksā cilvēkiem algas, šis ir diezgan nepateicīgs bizness, noteikti drošāk ir nosēt kviešu lauku un ražot kaut ko reālu, tomēr bez mūzikas mana dzīve aizaugtu atmatā. Tātad, organizācijai ar izdevumiem ir vajadzīgs kaut kāds tirgus, un tas tā pats no sevis nerodas. Plus - Igaunijā arī ir smukas meitenes, tāpēc iespēja paplašināt Laika suņa skatuvju areālu ar dažiem punktiem Igaunijā būtu brīnišķīga. Sēdēt mājās nav nekāda laba pamatojuma, tāpēc ir jāizmanto iespēja un jākustas Tallinas virzienā.

TVNET: Zinot «Prāta vētras» pieredzi, grupas menedžere Guna Zučika šādas konferences ir izbraukājusi krustu šķērsu, taču viņai vienmēr pirms pasākuma rokās ir saraksts ar potenciālajiem atslēgas cilvēkiem no mūzikas industrijas, kuri noteikti jāsatiek un jāuzrunā. Tas nav tikai grupas darbs - labi nospēlēt, bet arī komandas darbs. Vienkārši aizbraukt tāpat un uzspēlēt kādā no daudzajām Tallinas (vai jebkuras citas konferences) vietām, šķiet, nav diez cik efektīvi. Kā tu domā?

- Piekrītu, un Guna ir īsta cīnītāja, bet viņa arī jūt, ar ko strādāt. Izdarīt var tik daudz, cik šobrīd var, bet visneefektīvāk ir nebraukt, nedarīt neko. Mūs prezentē jaukie I Love You records cilvēki, un «Suns» vēl ir kucēns, ošņā gaisu. Kā rakstniekam, pirms uzraksta savu lielo grāmatu, ir jāuzraksta daži stāsti, jāizmet viss liekais sevī - šāda procesa vidū ir «Laika suns», un Tallina būs viens mazs stāsts ceļā uz ko lielāku.

TVNET: Pats arīdzan apmeklēsi kādus citu grupu koncertus, vai ir padomā kas konkrēts? Varbūt interesē kāds no lektoriem? Piemēram, Džons Robs, kurš esot ieviesis terminu «britpops» un viens no pirmajiem intervējis «The Stone Roses» un «Nirvana»?

- Nekam daudz nesanāks laika, jo ieradīsimies Tallinā no rīta, tur skaņu mēģinājums un pēc tam jāuztur sevi pie moža prāta un labas veselības, lai vakara uznāciens bez kompromisiem. Pēc mums vēlāk būs Shipsi, iesaku noskatīties «Youtube» atrodamo «Mežaparku» no Piena festivāla - ceru, ka būšu izredzēts to redzēt dzīvajā! Tomēr, par lekcijām runājot, - uz tām ir jāiet tiem, kas darbojas ap mūziku kā produktu, mums, kas to rada un izpilda, padomi nav vajadzīgi. Viss ir sirdī un caur paša pieredzi.

Par boksa čempionu lekcijās nekļūst.

TVNET: Pagājušogad «Laika suns» solīja albumu... Cik tālu esat ar ierakstu un plāniem to izdot?

- Ieraksts ir pavisam tuvu beigām. Tas varēja iznākt pusgadu agrāk, bet bija sajūta, ka ir vēziens vēl vienai papildu dimensijai. Saturs ir ieguvis, un zinu, ka šis tiešām bija labākais, ko varējām šodien izdarīt, un tas komfortabli varēs atrasties blakus vienam ļoti labam ierakstam, kurā piedalījos pirms gadiem septiņiem.

TVNET: Par kuru ierakstu tu runā?

- Par Mofo «Raķeti». Tas bija ieraksts, kurā iedabūjām maksimumu, kas toreiz bija pieejams.

TVNET: Ja jums Tallinā kāds žurnālists vaicās, kādu mūziku jūs spēlējat, ko tu atbildētu? Skaidrs, ka tā ir rokmūzika, bet vai vari raksturot to precīzāk?

- Rokmūzika... tas vienmēr skan tik godmaniski. Igauņiem es teiktu, ka mēs spēlējam dažas pakāpes intensīvāku rokenrolu par «evertiem». Bet tādam vidējam pilsonim, kas TVNet mūzikas sadaļu nekad neapmeklē, varētu skaidrot, ka tā ir izteikti ritmiska mūzika ar melodijām, rakstīta ar lielu sirdi, patiesa. Katrā ziņā mums pašiem tā ir svarīga un iedarbīga - nule mums pievienojās jauns dalībnieks Elvijs (no grupas «Momend»), jau pirmajā mēģinājumā, kā sākām spēlēt, tā čalis trinās kā traks, mierā nevar nostāvēt. Tik nopietni tas mums ir.

TVNET: Vai kādreiz trim Baltijas valstīm izdosies radīt vienu, puslīdz monolītu mūzikas tirgu? Un vai tas ir pareizais virziens, lai spētu eksportēt mūziku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas? Vai katram jācīnās par sevi?

- Man šobrīd liekas, ka nē. Varbūt, ka skandināviem vai Beniluksa valstīm ir kaut kāds vienots tirgus.

Visticamāk, tirgu populārajā mūzikā definē valoda.

Dziesmām vāciski ir tirgus Vācijā, Austrijā un Šveicē, bet dziesmām latviski tirgus ir Latvijā. «Evertus» igauņu valodā mūsu radio nespēlēs, un, kolīdz viņi to dara angliski, tā konkurē ar «Mumford and the Sons», «Coldplay» un citiem viņu žanra mūziķiem, un tie lielie vārdi brauc nu jau arī pie mums. Tā ka mana puslīdz pamatotā atbilde varētu būt loģisks nē. Bet lai vai kā, vienmēr ir jācīnās par sevi pašam, draugi un labvēļi nāk pēc tam. Ir labi to saprast, kaut vai vēlu, bet saprast!

TVNET: Un ko tu saki par perspektīvām Krievijas virzienā? Varbūt jāskatās uz Japānu, tur galu galā viena Raimonda Paula dziesma ir populāra, arī «kubas» albumu savulaik tur izdeva, «100 debiju» laikam arī...

- Krievija ir šobrīd tāda mazliet neērta vieta, bet pirms dažiem gadiem ciemojos tur «Mona de Bo» sastāvā un varu apliecināt, ka zem tās vaska figūru estrādes ir dzīvīga neatkarīgā scēna un kaut kādā mērā tās lielās ne-estrādes zemfiras un Bi-2 jau arī nav sliktākā mūzika pasaulē. Par Japānu nebiju iedomājies, bet varbūt ir vērts pilnībā pārorientēties uz turieni. Būs jāvaicā padoms Maestro Paulam!

TVNET: Tad šovakar tiekamies «I Love You». Vai būs pirmatskaņojumi?

- Jā, esam gandrīz pilnībā iekļāvuši jaunā ieraksta materiālu, plus vēl lietojam labākās dziesmas no debijas EP «Nakts karalis». Šī ir «Laika suņa» beta versija 2.0. Jau drīzumā jūsu telefonos! (Smejas.)

-------------------

Tallinas Mūzikas nedēļa ir viens no lielākajiem Baltijas un Ziemeļvalstu iekštelpu festivāliem, kā arī mūzikas industrijas konference, kas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā vienkopus pulcē ap 20 000 apmeklētāju un vairāk nekā 200 starptautisku un vietēju izpildītāju. TMN triju dienu garumā piedāvā iespaidīgu mūzikas žanru dažādību - no metāla līdz popmūzikai, no klasiskās līdz pat deju mūzikai, no jauniem talantiem līdz labi pazīstamiem un mīlētiem māksliniekiem.

Tallinas Mūzikas nedēļas festivāla caurlaides cena ir 45 EUR. No 16. marta caurlaides cena būs 55 EUR. Atsevišķu koncertu biļešu cenas ir 5-15 EUR.

TMN festivāla caurlaide/aproce ļauj apmeklēt visus festivāla koncertus 26., 27. un 28. martā un piedāvā atlaides visos festivāla blakuspasākumos. Īpašas viesnīcu un ceļojuma paketes festivāla caurlaides pircējiem var rezervēt vietnē tmw.ee.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu