«Zobens un lemess»: saruna ar «Gods Tower» par baltkrievu metālu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau šopiektdien Lonē, festivālā «Zobens un lemess» varēsim skatīt vaigā pirmā vakara varoņus — Baltkrievijas metālmūzikas pionierus «Gods Tower». Ar episkām dziesmām par Austrumeiropas vēsturi pazīstamie Gomeļas mūziķi darbību sāka jau 1989. gadā, sākumā spēlējot ātru «thrash» metālu, bet tad pamazām pārejot uz lēnāku, atmosfēriskāku mūziku. Izlaižot trīs albumus un izbraukājot pusi Eiropas, «Gods Tower» darbība tomēr apstājās, kad 2003. gada beigās mira ģitārists un galvenais dziesmu autors Aleksandrs Urakovs. 2010. gadā dziedātājs Vladislavs Novožilovs atkal savāca komandu kopā, pēc gada izlaida albumu «Steel Says Last» un atsāka koncertēšanu, cita starpā uzstājoties arī Rīgā. Piedāvājam sarunu ar Vladislavu Novožilovu par to, kāds tad ir baltkrievu metāls.

Pirms diviem gadiem iznāca astoņu plašu apkopojums «Raven Tales,» kas saturēja visus iepriekšējos «Gods Tower» albumus, un daži septiņcollīgie singli. Vai mēs varam cerēt, ka darba kārtībā ir kāds jauns materiāls?

Nav tie mierīgākie laiki šajā pusē — mūsu visu valstīs, un arī mūsu grupai ir tādi apstākļi, kas neļauj tik bieži savākties uz mēģinājumiem un rakstīt jaunas dziesmas, kā pašiem to gribētos. Jauns materiāls top, un tā nav maz, bet grūti to novest līdz galarezultātam. Tāpēc «Zobenā un lemesī» labāk nospēlēsim to, kas mūsu klausītājiem jau zināms, — taču būs arī pārsteigumi! Stiprinām materiālu, strādājam pie jauna albuma. Pašlaik gan nevaram pateikt, kā tas sauksies vai izskatīsies beigu galā, jo mūsu žanrā - metālā, kā zināms, pēc pasūtījuma neko labu nevar sarakstīt vai ierakstīt, tad neizdodas. Protams, «Zobenā un lemesī» spēlēsim par visiem 100% un vēl pa virsu!

Interesanti, kādas tad ir liriskās tēmas, ko šobrīd apdzied Baltkrievijā?

Varbūt tas būs negaidīti, jo «Gods Tower» pazīstami ar dziesmām par vēsturi, bet šobrīd aprakstām notikumus mūsdienu pasaulē, toties darām to tādā formā, kāda raksturīga tikai mums. Pieņemsim, ka mēģināsim aprakstīt (smaida) kosmiskā aparāta nosēšanos uz Mēness. Tas tiks parādīts tādā pasakaini, teiksmaini, barbariski mitoloģiskā slāvu folkloras stilā, kā mēs to vienmēr darām. Un viss notikums būs aprakstīts alegorijās. Kopumā jaunais materiāls būs par notikumiem, kurus mēs visi ikdienā apspriežam, - pēdējie politiskie un sabiedriskie satricinājumi, kas notiek Eiropas reģionā, kurā mēs visi dzīvojam. Ar mūsu reģionu es domāju to apgabalu, kas mūsu vēsturē kādreiz bija pazīstams ar kopīgo Žečpospoļitas periodu, - tātad (lielos vilcienos) zemes no Baltijas līdz Melnajai jūrai. Es lietoju šādu apzīmējumu, jo

neredzu pamatu mūsdienās vairāk lietot apzīmējumu «bijušās PSRS valstis». Tas skan tā kā «bijušie koncentrācijas nometnes ieslodzītie».

«Gods Tower» spēlē episku un nereti agresīvu mūziku. Vienlaikus cilvēki no Baltkrievijas ir pazīstami kā draudzīgi un mierīgi, kas nekad nerada problēmas, ciemojoties pie kaimiņiem. Kā jums pašiem tās lietas iet kopā — mierīga izturēšanās un smagā mūzika?

Ak, nu vispār agresija un episkums - tas ir situācijas un noskaņojuma jautājums. Es savukārt nezinu nevienu eiropieti, kurš būtu pie mums kaut ko «sasālījis». Bet vienalga Eiropā visur taču sacer un spēlē ļoti agresīvus metāla paveidus! Būt metālistam Baltkrievijā — tas joprojām ir bezkompromisa dzīvesveids. Bez tam par mūsu mūziku es neteiktu, ka mēs speciāli esam agresīvi — mums drīzāk psihedēlija tuvāka. Bet vispār par to, kā savienot melanholiju un ekstrēmo metālu… Par to mēs nekad neesam domājuši, vienkārši spēlējuši, un mums kaut kā sanāk. Varbūt tur ir tas noslēpums?

Ko teiksiet pirms «Zobena un lemess» sākuma latviešu klausītājiem?

(Lēnā, lauzītā latviešu valodā): Nāciet, skatiet mūsu šovu! Mēs būtum priecīgi grabēt… nē… skanēt un kliedz priekšā jums! (Pāriet uz krievu valodu.) Piedošanu par maniem mēģinājumiem latvju mēlē, haha! Koncertā būs tīra enerģija un vienlaikus pierādījums draudzībai starp Baltkrieviju un Latviju.

***

Jau iepriekš ziņots, ka 10. un 11. jūlijā Viesītes novada Lonē norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls «Zobens un lemess». Piektdien, 10. jūlijā, no pl. 18.00 uz skatuves kāps vīru kopa «Vilki», «Obscurus Orbis», «Urskumug», «Obtest» (Lietuva), «Gods Tower» (Baltkrievija) un pašmāju «Frailty».

Savukārt sestdien, 11. jūlijā, jau no pulksten 12 dienā uzstāsies grupas «Oceanpath», «Wagars», «Darrva», «Ūkanose» (Lietuva), «Sovvaļnīks», «Protean», «Celtachor» (Īrija), «Green Novice», «Auļi», «Nokturnal Mortum» (Ukraina) un pašmāju folkmetāla grandi «Skyforger».

Vēsturisku noskaņu festivālā uzburt palīdzēs seno amatnieku ciemats, kā arī Latvijas un Lietuvas vēstures rekonstrukcijas klubi «Exercitus Rigensis», «Senzeme», «Kroma kolna bruoliste», «Semigallia», «Simkala» un «Ceklio Kuršiai».

Biļetes

Piektdien, 10. jūlijā, biļete abām festivāla dienām maksās 24 €.
Biļetes būs nopērkamas kasē pie ieejas festivāla teritorijā un interneta vietnē ticketshop.lv
Vienas dienas biļetes piektdienai nav paredzētas.

Sestdien, 11. jūlijā vienas dienas biļete maksās 17 €.
Biļetes būs nopērkamas kasē pie ieejas festivāla teritorijā un interneta vietnē ticketshop.lv

Līdz 10. jūlijam divu dienu biļetes cena vēl joprojām ir 19 €:

www.ticketshop.lv

Bērniem līdz 12 gadu vecumam (ieskaitot) vecāku pavadībā ieeja pasākumā bez maksas.
Personām ar īpašām vajadzībām (I un II grupa, uzrādot attiecīgu dokumentu) ieeja pasākumā ar 50% atlaidi.
Īpašās biļetes ar atlaidi varēs iegādāties tikai pasākuma laikā festivāla kasē.

www.zobensunlemess.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu