«Sia Radikal» rokfestivālā «Klang!» dārdēs pēdējo reizi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pirms diviem gadiem pašmāju socmetāla apvienība «Sia Radikal» paziņoja par savas darbības izbeigšanu. Toreiz mūziķi nāca klajā ar paziņojumu, ka viņu starpā valda savstarpēja cieņa un mīlestība, tomēr katrs savas radošās izpausmes turpinās vairs ne «Sia Radikal» kolektīvā. Tā tas šos divus gadus arī notika. Ģitārists Gustavs Terzens kala plānus par jaunu muzikālu apvienību, solists Dainis Rijkuris kopā ar basģitāristu Matīsu Elsbergu (dzejnieka Klāva Elsberga dēls) izveidoja grupu «Sāpju kabinets», arī pārējie mūziķi iesaistījās citos projektos, taču šogad, kā saka paši grupas dalībnieki, «Sia Radikal» ir vēlreiz «izlīdis no kapiem». Jau šajā nedēļas nogalē grupa sniegs īpašu pēdējo koncertšovu festivālā «Klang!». Kā puiši gatavojas šim pēdējam (vai tiešām?) koncertam, kādas domas viņus nodarbina, devāmies lūkot uz grupas mēģinājumu.

Mēģinājumu telpā, kas atrodas tepat Rīgā, Skanstes ielas rajonā, sastopam smaidīgus, dzīvespriecīgus un labi trenētus vidējās paaudzes metālistus (Gustavs regulāri sparingo boksā), kuriem jau sen vairs nav garu matu, ādas jaku un smagu, būcīgu zābaku, bet tā vietā ataudzētas bārdas (ne visiem, protams), un pa mēģinājuma telpu skraida mazi bērni. Tāda ģimeniska atmosfēra. «Mēs nemaz nezinām, kas tas metāls tāds ir,» Gustavs nosmej. «Matīsam (basistam - aut. piezīme) vispār ir tāds krekliņš ar uzrakstu «Metal sucks!».» Matīss piebalso, ka «klasiskie sātana mazdēli jau labu laiku kā nav aktuāli».

Gustavs Terzens
Gustavs Terzens Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kamēr solists Dainis aizķēries sastrēgumā, jautāju Gustavam, kas tad īsti pamudināja «Sia Radikal» vēlreiz sanākt kopā. Liela šķiršanās drāma nebija notikusi, visi mūziķi savā starpā turpina sarunāties, un šķietami redzams iemesls izjukšanai - kāds neatrisināms konflikts pirms diviem gadiem - nav bijis. «Varbūt tiešām mazliet pasteidzāmies toreiz ar to izjukšanu,» prāto Terzens. Taču viss, protams, nav tik vienkārši kā varētu šķist.

Latvijas smagā mūzika ir ar savām tradīcijām jau vairāk nekā 25 gadus, taču par masās plaši patērētu mūziku tā nekad nav kļuvusi. «Tie paši 300 cilvēki katrā koncertā jau sanāk, bet, lai paceltu latiņu augstāk, ir nepieciešamas investīcijas,» nosaka Gustavs. «Mēs ar grupu bijām sasnieguši vienu noteiktu kvalitātes līmeni, taču, lai mūžīgi nemīņātos uz vietas vai pat nespertu soli atpakaļ, nolēmām pirms diviem gadiem beigt.

Būtībā bijām nonākuši līdz punktam, kad nebija iespējams savienot ambīcijas un varēšanu un pacelt to visu jaunā līmenī.»

Sapni par lielāku skatuvi, jaudīgāku skaņu, pirotehniku, ekrāniem uz kādu laiku bija jānoliek malā. Taču tad nāca negaidīts piedāvājums no «Klang!», no Edija Rudža (grupas «The Factor» ģitārists, kompānijas «Rock Distribution» vadītājs, - aut. piezīme) un Edgara Rakovska (grupas «Relicseed» līderis).

«Ko jums vajag?» Edijs Rudzis kādā ziemīgā 2014. gada vakarā sarunā pie alus kausa jautājis grupai. Puiši jokodamies esot atbildējuši: lai pēdējo reizi kāptu uz skatuves, viņiem patiktos, ja būtu salūts, ekrāni un tamlīdzīgas ekstras, kas piedien profesionālam, nopietnam roka ansamblim. «Labi, būs!» noteicis Rudzis. «Tad nu apzvanīju visus mūziķus, un izrādījās, ka visi ir gatavi piedalīties,» atceras Terzens. «Tā kā šī «izkāpšana no kapiem» kaut kā jānokomunicē, tad noformulējām sev, ka pirms izjukšanas mēs nepaspējām nospēlēt savu labāko koncertu. Un festivālā «Klang!» to izdarīsim.»

Dainis Rijkuris
Dainis Rijkuris Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Mūziķi atzīst, ka šobrīd gatavošanās koncertam notiek ar pārsteidzošu vieglumu. Grupā atgriezies sākotnējā sastāva bundzinieks Andrejs, kuram visas partijas bijušas noglabātas vienā no atmiņas folderiem, un jau pirmajā mēģinājumā visas vecās dziesmas skanēja kā senāk. Arī solists Dainis ir atvērts un enerģijas pilns, tiesa, kad taujāju, vai šim pēdējam koncertam varbūt tomēr sekos turpinājums, grupā nav vienprātības. «Patīkami atnākt uz mēģinājumu uzspēlēt no visas sirds, sajust to sazobi. Šobrīd nav nekādas ragu laušanas, ķīvēšanās, nav jārada jaunas dziesmas, un, pat neskatoties uz stīgām, var spēlēt jau labi zināmas dziesmas,» iespaidos dalās Gustavs. Matīss savukārt piebilst, ka šajā stadijā tiešām viss iet gludi, bet kas būs brīdī, kad vajadzēs pievērsties jaunu dziesmu sacerēšanai? «Domāju, ka tad vecās ambīcijas līdīs laukā, un, ja tām tiksim pāri, tad varbūt turpinājums būs,» viņš prāto.

Tikmēr ieradies ir Dainis un cilvēks, kas koncertā būs atbildīgs par skaņu un gaismu, - Ronalds Kļaviņš. «Būtībā «Klang!» lielā skatuve tiek pakārtota «Sia Radikal» vajadzībām,» Ronalds stāsta. «Būs gan sprādzieni, gan ekrāni ar grafiskiem video... katrā ziņā gatavojamies visnotaļ nopietni. «Sia Radikal» ir viena no tām retajām pašmāju grupām, kas saprot, ka uz skatuves nav tikai mūziķi, bet šovu veido vesela komanda.»

«Šis tiešām būs pēdējais koncerts,» pārliecināts ir Dainis, atsedzot viedokļu dažādību grupā. «Šis ir tas brīdis, kad vēlos aicināt visus grupas cienītājus pulcēties festivālā, jo vēlreiz pēdējais koncerts tiešām nebūs! Ja vēl nav kakls kārtīgi izlocīts un mati izvēdināti, tad šis atvadu koncerts ir tas īstais brīdis, kad to izdarīt.»

Grupa uz skatuves Ķekavas pagasta «Vidusklaņģos» kāps 25. jūlijā plkst. 22.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu