Anete Stuce: «Radio mani vienmēr ir vilinājis»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Radio 3 (LR3) – «Klasika» sācis skanēt jauns raidījums par tradicionālo kultūru «Etnovēstis», kas turpmāk katru otrdienas rītu plkst. 9.05 klausītājus informēs par tradicionālās kultūras aktualitātēm. Raidījuma vadītāja ir šā projekta iniciatore Anete Stuce, kura paralēli etnomuzikoloģijas studijām ir muzicējusi arī dažādos rokmūzikas kolektīvos («100 baltas dvēseles», «Rīgas modes» u.c.). Aicināju Aneti uz īsu sarunu.

Raidījuma «Etnovēstis» iekļaušanu «Klasikas» programmā rosinājuši vairāki aspekti. Pirmkārt, kopš «Klasikas» ēterā vairs neskan raidījums «Austras koks», informācija par tradicionālo kultūru parādās visai epizodiski. Otrkārt, Latvijas radiostacijās ir vien dažas pārraides, kas būtu saistītas ar tradicionālo kultūru. Jaunais raidījums «Etnovēstis» veidos vērtīgu kopsavilkumu, nodrošinot regulāru informācijas apriti par tradicionālās kultūras aktualitātēm.

TVNET: Plašākai publikai esi pazīstama kā taustiņniece rokgrupā «Rīgas modes». Pastāsti, kā no rokmūzikas nonāci līdz tautas mūzikai?

Es nedomāju, ka te ir jāmērī ceļi no punkta A uz punktu B, šie ceļi ir paralēli, tie īpaši nekrustojas. Pirms trim gadiem nolēmu vēlreiz studēt, un, tā kā Latvijas Radio mani vienmēr ir vilinājis, kā arī vēlējos regulāri mācīties dziedāt un spēt definēt iedziļināšanos mūzikā, tad etnomuzikoloģijas studijas pašas mani atrada.

TVNET: Kur Latvijā iespējams studēt etnomuzikoloģiju? Pie kādiem pasniedzējiem?

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā: Anda Beitāne, Mārtiņš Boiko, Zane Šmite, Boriss Avramecs, Ieva Tihovska, Valdis Muktupāvels, Oskars Patjanko, Ieva Nīmane.

Anete Stuce
Anete Stuce Foto: Publicitātes foto

TVNET: Ja nemaldos, arī Kultūras akadēmijā savulaik varēja apgūt ko līdzīgu...

Jā, vēl aizvien var - Tradicionālā kultūra un latviešu folklora, bet etnomuzikoloģija tomēr nav folklora. Vispār viņiem apakšinterese ir etnomuzikoloģija, bet etnomuzikologiem savukārt otrādi. Vienkāršāk sakot, nav tālu, bet etnomuzikologi īsti nav folkloristi, ja vien nav padziļināta interese par to, bet man nav.

TVNET: Tā izskatās. Neesi redzēta kādā latviešu folkloras kopā... Tu neaprobežojies ar rokmūziku un tautas mūziku, bet piedalies arī elektroniskās mūzikas projektā - tu esi dzirdama «Domenique Dumont» (ex «Dun Dun» dalībnieka Artūra Liepiņa projekts) mazalbumā «Comme Ça»... Kā tas aizsākās?

Ar Artūru pirmie sadarbības aizmetņi meklējami jau 2006. gadā, es toreiz franču valodu mācījos tikai otro gadu, mēs kopā ar vēl diviem ogrēniešiem Mareku Kaminski un Reini Jakobsonu veidojām īsas improvizatoriskas performances, es deklamēju Žorža Brasēna (Georges Brassens) dzeju, Artūrs spēlēja basu. Šo gadu laikā ir bijuši vairāki mēģinājumi Artūram šo to iedziedāt, bet neviens no ierakstiem tā arī neparādījās dienas gaismā, līdz pagājušovasar Artūrs padalījās ar ideju par Domenique Dumont, kurš septiņdesmitajos gados Francijas dienvidos veidoja tajā laikā vēl nesaprastu mūziku un braukāja ar rozā motorlaivu. Man šī fantāzija kļuva ārkārtīgi dzīva, tādēļ uzrakstīt tekstus franciski bija diezgan viegli, Comme ca, ja nemaldos ir atdzejojums no Kurta Vonnegūta daiļrades, bet L'esprit de l'escalier ir mana fantāzija par satikšanos jeb arī nesatikšanos starp sievieti un vīrieti franču pludmalē.

TVNET: Vai pirms Latvijas Radio esi darbojusies kādā citā radio, spēlējusi diskotēkas? Kā tev vispār sokas ar radio dīdžejpults apgūšanu? Vai ir kādi palīgi, konsultanti?

Diskotēkas gan neesmu spēlējusi, bet pulti nedaudz iemēģināju radio Naba, tur mums šopavasar izveidojās vēl viens dzīvā ētera raidījums «Tumša nakte» – tad gan katru reizi bija sajūta, ka ar rozā motorlaivu braucu es, pēc tam jau piešāvos.

TVNET: Pirmā pārraide bija veltīta Azerbaidžānas mūzikai. Kāpēc šāda izvēle?

Ar Azerbaidžānu bija vienkārši – man bija uzrakstīts referāts par Mugam tradīciju, jo man patika vārds Mugam un gribēju saprast, kas tas īsti ir. Kad ar nodomu sazinājos ar Gitu Lanceri, viņa deva man iespēju uztaisīt nelielu pārraidi savā raidījumā «Odiseja». Viņa vēl aizvien ir mana labā roka, sākot ar ieteikumiem frāžu veidošanā, idejas noformēšanā, beidzot ar raidījuma montēšanu.

TVNET: Izskatās, la LR3 cenšas lauzt stereotipus par to, ka tas ir tikai klasiskās mūzikas radio. Ainara Mielava autorraidījums ir tam spilgts piemērs, tagad arī tavs pienesums. Vai šīs pārmaiņas dos rezultātu? Un kāds mērķis vispār LR3 ir uzstādīts, tavuprāt?

Neesmu vēl uzsūkusi LR3 viedokli, varu tiešām tikai paust savus novērojumus. Manuprāt, radio koncepcija par klasiku nemainās, radio vienkārši ir atvērts idejām un jauniem censoņiem. Un labi vien ir, jo

gan jau, ka Ainara Mielava pārraide pieradina dažu labu jaunu klasiskajā mūzikā nepieradinātu ausi kaut vai ar savām akadēmiskajām piecpadsmit minūtēm

, vai arī vilinot klausītāju pievērsties klasikas fm.

TVNET: Atgriežoties pie populārās mūzikas. Gada sākumā tu laidi klajā pati savu soloierakstu. To var noklausīties tavā «bandcamp» profilā. Kas tā ir par mūziku un kad un kāpēc tā tapusi?

Tas ir tāds mans vientuļais pašizpausmes posms no 2011. līdz 2012. gadam, kuru šogad noliku plauktiņā, jo sapratu, ka palēnām no šā materiāla attālinos. Edgars Rubenis «Monas de Bo» otrā albuma laikos man bija ierādījis Drop D ģitārskaņojumu, tad arī atskārtu, ka tādējādi rodas mazāk banālas mūzikas kompozīcijas. Un vēlāk atklāju arī, ka varu izteikties latviešu valodā. Vispār es droši vien nebūtu vairāk par trim dziesmām radījusi, ja El Mars jeb Raimonds Gusarevs toreiz nebūtu mani pieaicinājis piedalīties viņa solokoncertos, vēlāk arī Miks Magone deva sajūtu, ka manas dziesmas ir koncertu vērtas, aicinot iesildīt Zemlikas festivālu un piedalīties tūrē ar «Nielslens Lielsliens».

TVNET: Arī šajās akustiskajās dziesmas jūtama tautas mūzikas elpa. Pati iespēlēji tampuru?

Tas gan bija maģis. Tīri primitīvā pieejā, kā to dara indieši, kad brauc pie mums spēlēt. Jā, tā ir atsauce uz esošo posmu.

TVNET: Kādi jaunumi «Rīgas modes» nometnē?

Visi celiņi jaunajām albumam ir ierakstīti, gatavojam... Esam iekārtojušies paši savā mēģinājumu telpā beidzot.

TVNET: Gaidām jauno plati ar nepacietību! Par ko savā raidījumā stāstīsi šo otrdien?

Par Rumi festivālu, kā arī par jauniešu etno piedzīvojumiem izgājušajā nogalē Jasmuižā, par notikumiem LU Botāniskajā dārzā un par Suitu dejām varbūt.

klasika.latvijasradio.lv

Anete Stuce
Anete Stuce Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu