Katrīna Gupalo - «Par mīlestību, kaisli un iedvesmu!»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Romanovskis

11. februārī krāšņajā Splendid Palace izskanēs dziedātājas un pianistes Katrīnas Gupalo un pianista Andreja Osokina veltījums leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas simtgadei. Unikālā programma apvienos Piafas leģendārākos hitus un īpaši ekspresīvās pēdējo gadu dziesmas, kuras daudziem būs atklājums, ar klasisko mūziku, kas skanējusi Piafas dzīves laikā, iedvesmojusi viņu un radījusi atmosfēru 20. gadsimta Parīzē.

Neordinārā programmas koncepcija nojauks robežas ne tikai starp dažādiem skatuves mākslu veidiem - teātri un izpildītājmākslu, bet arī paplašinās klasiskā koncerta iespējas un ļaus līdzās pastāvēt pavisam atšķirīgiem mūzikas žanriem - klasiskajai un populārajai mūzikai.

Projektā «100 gadi ar Piafu» tev uz skatuves ir trīs lomas - tu esi dziedātāja, pianiste un aktrise. Kā radās ideja par tik neparastu programmu?

- Vokālā māksla, pianisms un teātris ir trīs jomas, ar kurām profesionāli nodarbojos no agras bērnības. Zināju, ka nespēšu atteikties ne no teātra, ne dziedāšanas, ne klavierēm, un intuitīvi jutu, ka kādreiz atradīšu veidu, kā to visu apvienot. Nu tas ir izdevies!

Kāpēc tieši Edīte Piafa, kas viņā ir tik īpašs?

- Milzīga enerģija. Reti kuram tāda piemīt.

Ja tev būtu iespēja satikt Edīti Piafu, ko tu vēlētos viņai pajautāt?

- Es vēlētos viņu vienkārši apskaut…

Nu jau izskanējuši deviņi koncerti, atlicis vēl tikai viens - 11. februārī Splendid Palace Rīgā. Saki, kā klausītāji reaģē uz to, ka vienā programmā tiek izpildīta gan estrādes, gan klasiskā mūzika?

- Klausītāji ir pārsteigti, cik organiski šī mūzika var līdzpastāvēt. Piafai komponētās dziesmas tik dabiski savijas kopā ar Morisa Ravēla, Ērika Satī un citu 20. gadsimtā dzīvojušo komponistu mūziku. Tie ir nevis atsevišķi numuri, ko izpildām, bet gan vesels stāsts, ko izdzīvot.

Par ko ir šis stāsts?

- Par mīlestību, kaisli un iedvesmu - par to, kā tās atnāk un aiziet, dažreiz kopā, dažreiz nomainot cita citu mūsu dzīvē.

Kas ir tavs iedvesmas avots?

- Okeāns, sekss un Dženisa Džoplina.

Cik lielu lomu tavā dzīvē spēlē klavieres?

- Klavieres ir bāze visam, ko daru mūzikā. Ar klavierēm sākas un beidzas mana diena.

Cik daudz tev kā pianistei un dziedātājai, izpildot citu autoru sacerētu mūziku, ir iespējas radoši izpausties?

- Izpildot kāda sacerētu mūziku ir bezgalīgi daudz veidu, kā to izdarīt. Tāpat kā teātrī režisoram ir tik daudz dažādu interpretācijas iespēju. Tev ir dots tikai teksts, bet tas, kā tu to izteiksi, atkarīgs tikai no tava radošuma, idejām un fantāzijas.

Ko tu gribētu savā dzīvē sasniegt?

- Man vissvarīgākais ir process, nevis kāds konkrēts mērķis, galapunkts. Galvenais ir gūt baudu un prieku no tā, ko daru.

Kas ir tas, ko tu ieteiktu citiem māksliniekiem, lai tie sasniegtu savus mērķus?

- Nebaidīties to darīt.

Vairāk informācijas: facebook.com/100gadiarpiafu

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu