Boļšaks: «Joprojām jūtamies neaprakstāmi labi ar ģitārām rokās»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Trešdien mūzikas ierakstu veikalā «Randoms» (Rīgā, Kaļķu ielā 4) norisinājās kāds svarīgs notikums pašmāju smagās mūzikas laukā. Jaunu ierakstu «Unholy Five» klausītājiem ar akustisku uzstāšanos prezentēja metālmūzikas apvienība «Sanctimony» (skat. foto). Albumā iekļautas 10 dziesmas, to vidū aktuālais singls «Free Fall». Tas ierakstīts studijā «Sound Division» skaņu inženiera Sergeja Laļetina vadībā un izdots «Thunderforge Records» paspārnē. Aicināju uz sarunu grupas solistu Jāni Boļšaku. Par latvisko identitāti, dziedāšanu korī, mīļākajiem metāla dziedātājiem un daudz ko citu. Koncerts «Melnajā piektdienā» jau šovakar!

TVNET: Jaunais albums saucas «Unholy Five» - kā to tulkotu latviski?

- Nelabais piecnieks. Albuma nosaukums pirmkārt simbolizē mūsu grupas dalībnieku stabilo piecvienību. Turklāt ir pagājuši pieci gadi kopš iepriekšējās «Sanctimony» relīzes «Perfection EP» (2011), un «Unholy Five» ir mūsu piektais pilnmetrāžas albums. Saskaroties ar šādu numeroloģiju, neapstrīdami nonācām pie nosaukuma «Unholy Five».

TVNET: Tas nozīmē, ka sastāvs šo piecu gadu laikā ir palicis nemainīgs?

- Jā, kopš 2011. grupas sastāvs palicis nemainīgs. Pēdējais grupas stabilais mainīgais - ģitārists Pauls Ruško «Sanctimony» pievienojās jau agrāk - ap 2010. gadu. Tieši šādā sastāvā esam izgājuši nebūt ne vieglo ceļu līdz gatavam jaunajam albumam, un jau atkal - to simbolizē albuma nosaukums...

TVNET: Albumā visas dziesmas ir angļu mēlē?

- Visas dziesmas ir angliski. Ja godīgi, nav skaidra pamatojuma - kāpēc angliski, kāpēc ne latviski. Nekādu aizspriedumu mums nav, taču atskatoties šķiet, ka šai mūzikai labāk piestāv teksti angļu valodā. Tomēr latvju mēlē esam ieskaņojuši tieši vienu dziesmu - kaverversiju «Torņa» mākslinieces Lotas dziesmai «Cauri tumsai», kas iekļauta mūsu 2011. gada minialbumā «Perfection EP». Nebija ne vainas.

TVNET: Jautāju tādēļ, ka vienu brīdi likās, ka pašmāju metālmūzika ir beidzot atradusi savu identitāti, tādas grupas kā Relicseed, Sia Radikal dziedāja latviešu mēlē un grupas vēstījums šķita personiskāks... Kas vispār notiek Latvijā ar smago mūziku? Vai šādai mūzikai ir izaudzis jauns klausītājs?

- Mūsu pastāvēšanas laikā, man šķiet, jau ir nomainījušās kādas divas paaudzes. Nezinu, vai valoda ir tas, kas norāda uz Latvijas smagās mūzikas identitāti. Ja gribi izcelt latvisko identitāti, tad drīzāk klausītājam to būs vieglāk izšķirt mūzikā, pievienojot tikai latviešiem raksturīgus mūzikas elementus. Mēs šovasar pārizdosim CD formātā mūsu pirms 20 gadiem izdoto albumu «When The Sun Was God». Šajā ierakstā ir dzirdamas pāris latviešu tautasdziesmas. Viena tautasdziesma ir instrumentāla, bet otra ir ar tekstu, kurš, protams, ir latviešu valodā. Pārējās albuma dziesmas ir angliski, jo mums šķiet, ka angļu valoda tomēr vairāk piestāv mūsu mūzikai.

TVNET: Varbūt tomēr jāņem rokās kokle, ģīga? Labi piemēri, kā ceļot pa pasauli un uzstāties, nav tālu jāmeklē.

- Nekad nesaki nekad! Tomēr šis lauciņš jau labi aizņemts. Lūk, piemērs par latviskās identitātes nešanu mūzikā, ne vien tekstos. Turklāt tevis minētos instrumentus ne vien neprotam spēlēt, bet arī

joprojām jūtamies neaprakstāmi labi ar ģitārām rokās.

TVNET: Vai jaunais ieraksts ir konceptuāls vai katra dziesma ir atsevišķs stāsts?

- Konceptalbums tas nav, katrai dziesmai ir savs vēstījums. Tie ir mūsu kādreizējā ģitārista Jāņa Aizkalna un bundzinieka Jēkaba Zemzara dziesmu vārdi, kuros aptverts plašs tēmu spektrs. Daudzas no dziesmām ir metaforiski stāsti par pretrunīgām norisēm pasaulē, cilvēka psihes līkločiem, garīguma un brīvības meklējumiem. Tikko iznākusī dziesma «Loud» ir par grupu - mūsu ceļu līdz jaunajam albumam, mūsu pārliecību un motivāciju piedalīties šajā 22 gadus ilgajā avantūrā.

TVNET: Par kādām par pretrunīgām norisēm pasaulē?

- Ar to nav domātas konkrētas globālas lietas, par kurām šodien var lasīt avīzēs. Ir metaforiski pieminētas vai salīdzinātas lietas un iezīmes, kādas šobrīd, arī senāk bijušas vērojamas pasaulē. Nav norāžu uz kaut ko konkrētu, tādēļ iespējams, ka, izlasot kādu no tekstiem, katram rodas sava interpretācija, atšķirīgs redzējums par to domu savirknējumu, un tāds arī ir mūsu mērķis.

TVNET: Vai vēl aizvien paralēli metālam dziedi vīru korī?

- Kādus trīs vai četrus gadus vairs nedziedu korī. Laika trūkuma dēļ nācās pamest. Bet jāatzīst, ka pietrūkst. Pietrūkst arī vokālā ziņā. It kā divas tik ļoti atšķirīgas lietas - smagā mūzika un koris. Bet instruments tomēr ir un paliek viens. Ir vokālās lietas, pie kā šobrīd vairāk jāpiestrādā, par ko agrāk varēju vienkārši nedomāt. Bundzinieks Jēkabs Zemzaris paralēli metālam kultūras un sociālās antropoloģijas studiju ietvaros Latvijas Universitātē veica pētījumu vīru korī (smejas).

TVNET: Kas vispār ir tavas autoritātes metāla vokālā?

- Ja par pavisam smago galu, tad nevaru nevienu tā īpaši izcelt. Ir vokālisti, kuru dziedāšanā mēģinu ieklausīties padziļinātāk. Dažkārt mēģinu izprast, vai tā ir viņa balss īpatnība vai tehnika.

No roka vokālistiem mans absolūtais favorīts ir Sebastians Bahs (Sebastian Bach, ex Skid Row).

Fantastiska balss! Klasisks vokāls tiek miksēts ar skrīmu. Bauda klausīties (smejas).

Jēkabs Zemzaris un Jānis Boļšaks
Jēkabs Zemzaris un Jānis Boļšaks Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

TVNET: Kas no jaunā metāla pēdējā laikā uzrunājis?

- Nu, jāsaka godīgi, nekas nav tā baigi aizķēries. Drīzāk laiku pa laikam priekš sevis atklāju kādu no vecajām grupām, kuru iepriekš nebiju klausījies.

Albuma «Unholy Five» prezentācijas koncerts klubā «Melnā piektdiena» (Rīgā, Brīvības gatvē 193c) jau 8. aprīlī. Pirms «Sanctimony» publiku iesildīs grupas «Bloody Heels» un «The Factor».

Ieeja pasākumā no plkst.19:00.

«Unholy Five»
«Unholy Five» Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu