Ēriks Mukē (Deep Forest): «Mūzikas būtība ir dalīšanās ar emocijām»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Deviņdesmitajos gados visā pasaulē lielu popularitāti iemantoja ambienti «new age» projekti (Enigma, Era), kuri sintezēja tautas mūzikas, viduslaiku dziedājumu elementus ar atslodzes elektronisko mūziku. Viena no pamanāmākajām šajā nišā bija franču etnoelektronikas grupa «Deep Forest». Kompozīcija «Sweet Lullaby» (tās pamatā Zālamana salu iedzīvotāju tradicionāla melodija) vēl joprojām bieži skan pašmāju radio viļņos. Aprīļa beigās ar vairākiem koncertiem šis projekts atkal viesosies Latvijā (pirmo reizi «Deep Forest» uzstājās Latvijā, Ventspilī 2011. gadā). Pirms koncertiem izdevās sazināties ar «Deep Forest» līdzdibinātāju Ēriku Mukē (otrs dalībnieks Mišels Sančezs pirms desmit gadiem pameta grupu), kurš sniedza mums ekskluzīvu interviju.

Patlaban Mukē strādā pie jauna albuma materiāla, un iespējams, ka Latvijas koncertturnejas laikā jau būs iespēja noklausīties kaut ko no tā.

Ēriks Mukē, senegāliešu mūziķis un solists Alūns Vadē, kā arī britu dīdžejs Daimonds Dagals 21. aprīlī viesosies Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, 22. aprīlī Vidzemes koncertzālē «Cēsis», 23. aprīlī Latgales vēstniecībā «Gors» un 24. aprīlī Rīgas Kongresu namā.

Šī nav pirmā jūsu uzstāšanās reize Latvijā. Taču pirmo reizi jūs viesosieties četrās Latvijas pilsētās. Ar kādām sajūtām jūs atgriežaties mūsu zemē? Citiem vārdiem sakot – ko jūs gaidāt no tikšanās ar valsti un koncertu apmeklētājiem? Jāņem vērā, ka galvaspilsētas un citu pilsētu publika var būt atšķirīga.

- Mans pirmais apmeklējums bija ziemā (2011. gada decembrī). Atceros, ka sniga. Tagad šeit, Francijā jau pilnā spēkā uzplaucis pavasaris, kas man sniedz īpašu enerģiju. Pie jums ieradīšos ar diviem man īpašiem māksliniekiem - basģitāristu Alūnu Vadē – viņš ir tik talantīgs, un tas vienmēr ir baudījums dalīties ar viņu mūzikā – un dīdžeju Daimondu Dagalu, kurš atskaņos daudz elektronisko lietu. Mēs ar nepacietību gaidām uzstāšanos pie jums.

Šie koncerti ir daļa no jūsu jaunākā albuma «Evo & Devo» turnejas. Dažos vārdos pastāstiet, kā tas tapa?

- «Evo & Devo» balstās vienkāršā idejā, ka visas skaņas nāk no pamatsinusoīdas, kuru tu vari modelēt un formēt tā, lai panāktu kompleksu tekstūru. Tādējādi šis albums galvenokārt tapa ar modulāro un analogo sintezatoru palīdzību.

Šajā albumā ietverta kompozīcija «Oyme’s song» - sadarbības rezultāts ar Krievijas somugru grupu «Oyme». Kā jūs iepazināties?

- Iepazinos ar viņiem Krievijā, kāda festivāla laikā – toreiz viņi man iedeva savu CD. Dažus gadus vēlāk pie manis vērsās Erzja (tā Ēriks Mukē dēvē grupas līderi Ježeviku, - red. piezīme), un tas izrādījās īstajā brīdī. Viņa atsūtīja man pāris a cappella kompozīcijas, un es nolēmu paeksperimentēt, ar harmonijām apstrādājot viņu balsis. Rezultātā sanāca tieši tās sajūtas, pēc kurām tiecos – kaut kas pa vidu starp Austrumiem un Rietumiem.

Ēriks Mukē (Deep Forest)
Ēriks Mukē (Deep Forest) Foto: Publicitātes foto

Vai zinājāt, ka Enigma hita «Beyond The Invisible» atslēgas elements ir latviešu folkgrupas «Rasa» dziedājums? Vai jūs būtu ieinteresēts sadarbībā ar latviešu tradicionālās mūzikas māksliniekiem?

- Es vienmēr esmu ieinteresēts sadarbībā. Mūzikas būtība ir dalīšanās ar emocijām. Tāpēc, jā, jebkuri ieteikumi ir laipni lūgti.

Vai esat ko dzirdējis par mūsu Dziesmu un deju svētkiem, kas notiek jau vairāk nekā gadsimtu ilgi?

- Ļoti interesants festivāls, kurā acīmredzot slēpjas daudz vērtību.

Kā jūs izvēlaties māksliniekus, ar kuriem kopā uzstāties? Uz Latviju jūs vedat Daimondu Dagalu, kurš pārstāv pavisam citu mūsdienu mūzikas nodaļu. Lūdzu, pastāstiet ko vairāk par šo dīdžeju.

- Kā jau minēju, mūzikas būtība ir dalīšanās prieks un draudzība. Jā, Daimonds nāk no pavisam citas vides, tāpat Alūns Vadē, bet, kad mēs satikāmies studijā un sākām kopā muzicēt, sajūtas bija tādas, it kā mēs to būtu darījuši gadu gadiem. Man patīk tie elementi, ko viņi pievieno, es skaidri sajūtu viņu muzikālo izcelsmi un prasmes. Izbaudu iespēju vienlaikus būt starp Senegālu, Indiju, Angliju un Franciju.

Nevaru ignorēt šo jautājumu – jūsu domas par Parīzes un Briseles teroraktiem? Karjeras laikā esat sadarbojies ar dažādiem cilvēkiem, atšķirīgām kultūrām... Kas liek cilvēkiem spert šādus šausminošus soļus?

- Nekādam terorismam nav attaisnojuma.

Ko jūsu domājat par EDM (elektronisko deju mūziku)? Vismaz divas ievērojamas EDM zvaigznes – duets Daft Punk un Deivids Geta ir franči. Kur jūs redzat šā novirziena vietu mūsdienu mūzikā kopumā un tā iespējamo attīstību?

- Kā mūziķim man ir liela cieņa pret «Daft Punk» – viņi ienesuši savu, īpašu rokrakstu elektroniskajā mūzikā. Kas attiecas uz Getu... Es neesmu diez kāds viņa fans...

Kādas ir jūsu domas par EDM festivālu fenomenu?

- Vēlētos, lai man atkal būtu 18 gadu un varētu tos izbaudīt (smejas).

Biļetes www.bilesuparadize.lv un visās «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu