«Indygo» Vaters: «Politikā neko skaistu neredzu»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Piektdien, 27. maijā, Latvijas 1. Rokkafejnīcā pašmāju progresīvā roka apvienība «Indygo» pēc ilgāka pārtraukuma kāps uz skatuves, lai beidzot oficiāli prezentētu nu jau pirms gada digitālā, bet pagājušā gada izskaņā CD formātā izdoto albumu «Stars». Ieraksts auklēts un tapis visnotaļ ilgi, un grupa vēl ir iecerējusi, ka albuma vinila versija dienas gaismu ieraudzīs šā gada beigās. «Saturiski visas dziesmas caurvij kāds vienots domu gājiens, tiesa, tas nav politisks, vairāk uz iekšu vērsts. Mēs vispār vēlamies savā mūzikā ielikt ko skaistu, bet politikā neko skaistu neredzu,» sarunā ar TVNET saka grupas solists Mārtiņš Vaters.

«Stars» ir grupas trešais studijas albums, kurš ieskaņots latviešu valodā. Iepriekšējie grupas albumi bija dalīti - gan latviski, gan angliski. Pie albuma materiāla puiši strādājuši muzikāli radošajā nometnē Rojā, precīzāk - Žocenes meža vidū, lai būtu pēc iespējas tālāk no ikdienas darbiem.

«Kāds draugs reiz nodēvēja mūs par romantiskajiem metālistiem,» grupas mūziku raksturo Vaters.

Protams, ka ar vārdu salikumu «romantiskie metālisti» nav domāts somu gotiskā roka «HIM» formāts, šis romantisms nav uzspēlēts, nav primārā izteiksmes forma. Vatera dziesmu vārdi ir emocionāli, vērojoši un pašpietiekami.

Saruna: Jānis Žilde un Mārtiņš Vaters
Saruna: Jānis Žilde un Mārtiņš Vaters Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tiesa, daudzus gadus, jau kopš grupas pirmsākumiem, kas meklējami vairāk nekā desmit gadu tālā pagātnē, mūziķi bija izvēlējušies ieskaņot ierakstus angļu mēlē, kā tagad atzīst Mārtiņš, mazliet slēpjoties aiz rokenrola valodas vairoga.

«Pirmā dziesma, ko ieskaņojām latviski, bija «Minūtes un stundas» - tas bija lūzuma punkts. Tas bija viens no brīžiem, kad apjautām, ka komunicēt ar publiku vieglāk ir latviski. Tiesa, jaunieši jau runā un saprot angliski, taču ir vēl bērni un vecāka gada gājuma cilvēki...

Tas bija liels izaicinājums - sacerēt visa jaunā albuma dziesmu tekstus dzimtajā valodā,»

atzīst dziedātājs. «Zinu, ka bieži vien latviešu grupas dzied angliski, jo kautrējas pateikt to pašu latviski. Pats šobrīd vairs nebaidos dziedāt latviski.»

Taujāts par to, ka vairāki mūziķi no viena grāvja, proti, angļu valodas, iekrīt citā grāvī - pazīstamu dzejnieku vārsmu izdziedāšanā, Mārtiņš, kuram kladē ir sarakstīti teksti jau vairākiem albumiem, izvēlas neitrālu pozīciju. «Es to nenosodu, tā drīzāk pat ir laba lieta. Pats neņemu to kā piemēru, taču ir labi izņēmumi, piemēram, grupa «Sigma» lieliski interpretē mūsdienu dzejnieku tekstus.»

Retorisks jautājums.

Kā tas būtu, ja Kurts Kobeins nedziedātu to, ko pats jūt, bet interpretētu kāda amerikāņu dzejnieka sarakstīto?
Mārtiņš Vaters (Indygo)
Mārtiņš Vaters (Indygo) Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Dziesmu saturiskā puse radīta, kopīgi vasarējot radošajā nometnē Rojā, Žocenē, koka meža mājiņā, kuras garāžā radās albuma «Stars» mugurkauls, bet albuma skanējums tapis ciešā sadarbībā ar producentu Gati Zaķi.

«Jā, konvertos esam smagāki, skaļāki nekā ierakstā, taču arī studijā centāmies panākt dinamisku skanējumu. Gatis Zaķis daudz no devis no sevis, daudz ko ieteicis. Ar viņu bija viegli strādāt,» rezumē Vaters, piebilstot, ka albums fināla stadijā «izlaists caur lenti», tādējādi iegūstot mazliet maigāku, siltāku skanējumu.

Lai ieraksts turētos kopā kā viens vesels, no jauna pārrakstīta jau pirms tam izdotā dziesma «Temīda».

«Ja grupai ir iespēja un vajadzība, tad noteikti ir vērts pārrakstīt kādus vecākus skaņdarbus, kaut arī bieži vien ir tā, ka fani ir pieraduši pie jau zināmā miksa un ne vienmēr uzreiz aprod ar jauno versiju,» saka Mārtiņš.

Mārtiņš Vaters (Indygo
Mārtiņš Vaters (Indygo Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

«Visas jaunā albuma dziesmas caurvij viens motīvs, tāda kā vēlme cilvēkam piebakstīt un pateikt - padomā!» rezumē grupas solists. «Apsver savas lietas, izvēlies, kas ir un kas nav vajadzīgs. Dziesmas «Stars», kas simbolizē gaismas kūli, «Temīda» u.c., liek aizdomāties. Apstājies un padomā!»

Koncerta sākums piektdien Latvijas 1. Rokkafejnīcā plkst. 20.

Grupas sastāvā kopš tās pirmsākumiem ir Mārtiņš Vaters (balss) un Jānis Volkinšteins (ģitāra). Vēlāk grupai pievienojās arī Mārtiņš Leja (basģitāra) un Miks Riekstiņš (sitaminstrumenti).



KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu