rolands če: «Radio skanēja S'T'A, brālēnam bija «Fact» CD...»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā hiphopa aprindās rolanda če vārds ir labi pazīstams jau gandrīz desmit gadus, taču tikai tagad šis 25 gadus vecais reperis no Talsiem (jau ilgāku laiku mīt galvaspilsētā) nolēmis nostāties starmešu gaismā (un arī pavisam neuzkrītoši), laižot klajā savu pirmo albumu «NIMFO». «Atbildes uz to, kāpēc pievērsos mūzikai, piedalījos vairākos hiphopa projektos un turpinu darbību kā soloizpildītājs, var meklēt desmit gadus senā pagātnē, taču reāla nozīme ir tikai notikumiem, kas risinājušies pēdējā gada laikā - ir izdots albums un esmu gatavs to atskaņot visai pasaulei,» viņš stāsta intervijā TVNET. Lūk, ko mums vēl izdevās noskaidrot!

TVNET: Hiphopā esi jau desmit gadus, taču pirmais soloalbums izdots tikai šogad. Kāpēc tas noticis tieši tagad?

Interesanti. Principā ir attaisnojusies mana paškritika. Liela nozīme bija arī grūdienam no man tuvo cilvēku puses. Albums ir izdots aptuveni pusgadu vēlāk, nekā sākumā bija paredzēts, jo pārstrādāju lielu daļu albuma materiāla. Centos pārdomāt katru detaļu, saprast, kā manai mūzikai būtu jāskan, lai tā būtu noklausīšanās vērta. Pirms darba sākšanas pāris gadus nebiju uzrakstījis un ierakstījis praktiski neko, tāpēc tas prasīja laiku. Domāju, ka šeit īsti neko nevar nokavēt, un šogad albums ir ārā. Cilvēkiem mutes ir ciet un reizē vaļā.

TVNET: Albums tapis kopā ar Ansi Kolmani «Dirty deal Audio» studijā. Cik liels ir viņa pienesums ieraksta tumšajā, nesteidzīgajā skanējumā?

Viņam ir atvēlēts krusttēva krēsls šajā darbā. Bez Anša albuma ieraksts nemaz nebūtu iespējams, un viņš to noveda līdz galam tieši laikā, radot skanējumu, ko šobrīd varu nosaukt par «savu».

TVNET: NIMFO. Ko tas īsti nozīmē?

NIMFO ir ideju kopums par manām kā mākslinieka raksturiezīmēm. Angliski to varētu paskaidrot ar vārdiem «can't get enough of it»; kad nezini, kur likties no enerģijas daudzuma, kad esi, piemēram, uz skatuves. Ir skaidrs, kas cilvēkam iešaujas prātā, izlasot nosaukumu, un man nekas nav pret to, kaut ideja ir citāda. Tieši otrādi - es nāku visiem pretī, un par to varēsiet pārliecināties, nopērkot albuma CD versiju.

TVNET: Tad CD versija atšķirsies no šobrīd Bandcamp publicētās?

Jā, galvenā atšķirība slēpjas faktā, ka tā būs albuma fiziskā versija. Albuma buklets saturēs daudz vizuālā materiāla, ko veidojām kopā ar Valteru (@valtersvalters - red. piezīme), būs pieejami dziesmu teksti un tehniskā informācija par ierakstu. Audio materiālu papildinās trīs dziesmas, par kurām ļoti gribas pastāstīt, bet tomēr vēl jāpatur noslēpumā.

TVNET: Lai iepazītu tuvāk tavu daiļradi, jāpajautā arī par muzikālajām ietekmēm? Sāki kā daudzi citi reperi ar Eminemu?

Jā, protams. Bet pirms Eminema jau biju paspējis «uzsēsties» latviešu hiphopam.

Brālēnam bija «Fact» albums, radio skanēja «S'T'A», Armands, pats uz dzimšanas dienām izlūdzos Ozola pirmos ierakstus, kas bija atrodami videonomās.

Tas radīja izteiktu bērnības garšu. Paralēli tam brālis dabūja to pašu Eminemu, Wu-Tang, DMX, kam sekoja viss pieejamais TV saturs.

TVNET: Un šobrīd kas tevi iedvesmo? Varbūt tas pats Kendriks Lamārs, kurš globāli iedevis hiphopam jaunu grūdienu? Kaut gan tavā mūzikā nesaklausīju džeza, soulmūzikas samplu izmantošanu...

Gan Kendriks, gan citi šā laikmeta milži iedvesmo, taču iedvesma izpaužas kā sava skanējuma meklēšana. Izvelkot tādu kā vidējo aritmētisko no elementiem, kas veido, manuprāt, labu mūziku, mans visu laiku favorīts ir Mos Def. Brīnišķīga plūsma ar dziļu saturu, stils un vokālās dotības - pilnīgs orgasms. No vietējiem izpildītājiem kā vienus no favorītiem varu minēt Origo Boys - viņu materiāls, manuprāt, ir simtprocentīgi autentisks; pirms tam man nebija nekādu priekšstatu par to, kā vienā albumā var apvienot tik dažādas noskaņas un stilus. Uzskatu, ka tas ir tas, kas nepieciešams laikmetā, kur viss jau ir izdomāts.

Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kā tu izskaidro urbānās mūzikas milzīgo popularitāti pasaulē, arī Eiropā, Latvijā? Galu galā hiphops nāk no melnās Bronksas, un arī šodien tā ir tomēr dziļākajā būtībā melnādaino cilvēku mūzika, viņu vēstījums, estētika. Kas baltos jauniešus tā pievelk šajā bieži vien ļoti ārišķīgajā (naudas, luksusa lietu, sieviešu kailuma, ieroču eksponēšana), ja runājam par komerciālo hiphopu, estētikā?

Tukšs pauris? Nezinu. Šķiet, tā vienkārši ir kaut kāda tendence, jo hiphops Amerikā lielos vilcienos ir topu augšgalos, līdz ar to tas nonāk turpat arī Eiropā, ierasta prakse. Neesmu par to pārāk daudz domājis, taču man ir piedāvājums - papildus tādiem jēdzieniem kā melnais, baltais, hetero, homo, trans utt. identificēt personas, kas ir piedzimuši melnādainie, taču ar baltu ādas krāsu.

TVNET: Protams, daudzi teiks, mūzika ir universāla valoda un tai nav krāsas, kam varētu piekrist, taču hiphops nav tikai mūzika, tas ir dzīvesveids, tā ir noteikta tradīcija. Varbūt iemesli jāmeklē spējā uzrunāt klausītāju, spējā rezonēt? Paralēli tukšvārdībai tieši hiphopā tiek paceltas sociāli jūtīgas tēmas. Kāds ir tava albuma vēstījums? Jeb raksturo NIMFO ar pāris vārdiem?

Ar vēstījumu ir tā, ka nevēlos to akcentēt savā mūzikā. Protams, ir stāsts vai konkrēta daļa no tā, ko klausītājs uztvers, jebkādi reaģēs uz to, bet vēlos, lai tas paliek paša klausītāja ziņā. Uzskatu, ka pieredze ir viena no dzīves cikla pamatvērtībām, bet virzīt to publiski, ar mērķi kaut ko sludināt un iemācīt, tāda pašapmierināšanās vien ir. Drīzāk būtu gatavs nosēsties aci pret aci un izrunāt saturiskās lietas, ja būtu jūtama klausītāja interese. Domāju, ka rastos daudz vērtīgāks dialogs. Toties es zinu to, ka

krēslam, lai tas funkcionētu un cilvēks nenokristu, tajā apsēžoties, ir jābūt precīzi izstrādātam, to vienkārši prasa daba.

Es novērtēju aroda prasmi mūzikas veidošanā, tas mani personīgi uzrunā daudz vairāk. Albumu varētu raksturot ar vārdiem: NIMFO - p***es tik ilgi, līdz radi labu mantu.

TVNET: Kad un kur prezentēsi (ja prezentēsi) albuma CD versiju?

Prezentācija jeb koncerts, jeb šovs noteikti būs. Vēlos kvalitatīvi nostrādāt ar skaņu, pasākuma telpu un skatuves iekārtojumu. Ar Ansi esam apsprieduši iespējamās lokācijas, taču pagaidām vēl viss ir idejas līmenī. Pasākuma organizēšana ir plānā nākamā pēc jaunā videoklipa un CD izdošanas. Par aptuveno datumu - tam vajadzētu būt novembra sākumam.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu