Notiek tāda brīva plūšana... saruna ar Alisi Josti

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Miks Šēls

Jau šīs nedēļas nogalē Rīgā, K.K. fon Stricka villā savus rudens koncertus sniegs gaisīgā un romantiskā pašmāju dziesmu rakstniece Alise Joste. Koncertos Alise ņēmusi talkā divus jau labi zināmus mūziķus - bijušo «kosmosieti» Jāni Šipkēvicu, kurš spēlē taustiņus un ar savu meistarīgo falsetu veido skanīgas divbalsības, un «Momend» līderi, savu laulāto draugu Kārli Jostu. Visos koncertos skanēs dziesmas gan no Alises pirmā, gan otrā studijas albuma «Hardships are Ships», kas nāca klajā pagājušā gada nogalē, izpelnoties augstu mūzikas speciālistu vērtējumu – tas saņēma «Austras balvu» par labāko 2015. gadā Latvijā izdoto albumu un «Zelta mikrofonu» kategorijā «Labākais dziesminieku albums». Aicināju Alisi uz nelielu sarunu par koncertpieredzi Eiropā, gaidāmajiem Rīgas koncertiem un nākotnes iecerēm.

TVNET: Pagājušogad tavs albums saņēma, nu jau jāsaka, prestižo «Austras» balvu, abi izsludinātie oktobra koncerti K.K. fon Stricka villā izpārdoti, saprotu, ka izziņots arī papildkoncerts, savukārt novembrī tu jau dodies koncertēt uz Vāciju. «Ar uzviju!» - kā raksta Džordžs Orvels. Kas vēl jauns noticis un notiek Alises Jostes radošajā un ne tikai dzīvē?

- Jā, tajā visā pašai esot iekšā, nav gluži tik saspringta sajūta, kā no malas varētu šķist. Ir forši, ka ir čupa ar lietām un plāniem, jo atliek mazāk laika netīšām iegrimt kādās nevajadzīgās šaubās un citāda rakstura pārdomās. Man jau vienmēr ir paticis ļauties lietu kārtībai un ritējumam un vairāk vienkārši baudīt to, kur tā dzīve ved. Un ved tālāk, nekā jebkad būtu domājusi. Radošā dzīve ir spraiga. Šis gads ir izvadājis pa visādiem tuvākiem un tālākiem festivāliem, tam visam pa vidu ar «100 baltām dvēselēm» esam beidzot pabeiguši albuma ierakstu, par ko man pašai ir milzu prieks. Tas gan jau arī dos savu pienesumu koncertdzīves paraibināšanai. Ja runājam par skatu tālākā nākotnē, protams,

gaisā jau virmo dažādas domas par nākamo soloierakstu,

bet nu tas tomēr šķiet vēl visai patāls projekts, vēl bišķi jāpabauda otrā albuma izstarotā gaisma.

TVNET: Tad jau jājautā par koncertiem, kuros tev uz skatuves palīdzēs divi kungi - Jānis Šipkēvics un Kārlis Josts. Saprotu, ka viņi muzikāli dekorēs jau zināmas un ieskaņotas dziesmas, bet vai dzirdēsim arī kādus pilnīgi jaunus eksperimentus? Kas zina, varbūt jūsu kopā muzicēšana nākotnē arī materializēsies kopīgās ierakstu sesijās?

- Noteikti būs dzirdamas dziesmas no vecā albuma pavisam jaunās skaņās. Par pirmatskaņojumiem gan šobrīd neko negribas solīt, jo laika atlicis pavisam maz un primāri gribam sagatavot jau zināmās dziesmas. Par nākotnes ierakstu plāniem - es noteikti būtu priecīga pamēģināt to savu radošo procesu mazliet pamainīt. Grūti gan tagad tā iedomāties, kā tieši tas varētu realizēties, jo līdz šim esmu 99,9% darbojusies vienatnē un tā jau ir iemīta un zināma taciņa, tādēļ arī šķiet vilinošāk turpināt doties pa to, nevis kaut ko mainīt. Bet, piemēram, otrā albuma miksēšanas laikā tam daudz ko no sevis pielika Gatis Zaķis un, manuprāt, tas to padarīja daudz plašāku un dinamiskāku, kas liek domāt, ka citu mākslinieku pienesums, iespējams, patiesi ir tas nākamais solis, kuru spert savā jau iemītajā taciņā.

Foto: Matīss Saulītis

TVNET: Tā šķiet tāda loģiska attīstība... Atceros, pirmajā intervijā, kas publicēta TVNETā 2009. gadā, tu stāstīji, ka pusaudža gados sāki kā Avrilas Lavinjas fane, tad, protams, sekoja citas muzikālas ietekmes, singer-songwriter ēra... kas šobrīd ir tavā atskaņotājā?

- Šobrīd notiek tāda brīva plūšana, bez īpašiem žanriskiem ierobežojumiem. Pašai par pārsteigumu esmu panesusies uz visādiem elektroniskiem māksliniekiem, kas man toreiz likās pilnīgi nesaprotami. Vairāk arī sekoju tam, kas notiek mūsu pašu mūzikas lauciņā.

TVNET: Kas no pašmāju mūzikas uzrunājis pēdējā laikā?

- Edgars Šubrovskis nupat uzaicināja noklausīties jauno «Mantas» ierakstu, un es biju pilnīgā sajūsmā! Tajā sadzirdami visādi jauni apvāršņi un vēsmas, pilnīgi jauna garša. Tāda silta un sataustāma, pavisam, pavisam dzīva.

TVNET: Tu esi daudz uzstājusies ārpus Latvijas, īpaši Vācijā. Kāda ir tava šodienas Eiropas pieredze? Šīs nedēļas Alvja Hermaņa LTV intervijas iespaidā jājautā - vai, tavuprāt, Eiropa tiešām ir lielo pārmaiņu priekšā? Vai tur viss pa vecam? Viss mierīgi...

- Eiropas pieredze ir visnotaļ laba. Ir bijušas burtiski pāris reizes, kad, mājās braucot, ir šķitis, ka vairs nekad nekur nebraukšu. Bet tas jau tā tīri visādu sakritību rezultātā, un pēc brīža tā sajūta jau norimstas, jo pa lielam ir forši. Priecājos, ka vispār ir šāda iespēja pabraukāties apkārt. Bet, ja par pārmaiņām, tad man jāpiekrīt, ka ir mazliet sajūta, ka nupat jau ir iestājies lielais pagrieziena punkts, tik mēs paši, tajā visā iekšā esot, nespējam īsti aptvert, kas tad tas ir un kur īsti ved.

TVNET: Kad pasaki, ka esi no Latvijas, vēl aizvien daudzi iepleš acis?

- Nu Latvijā, man šķiet, neviens vairs nav pārsteigts par to. Iesākumā, kad vēl nebija iznākuši albumi, cilvēki mēdza būt izbrīnīti, uzzinājuši, ka tikko dzirdētais ir Latvijas mākslinieka darbs. Man pašai tā bija ar Goran Gora, kad tikko biju atklājusi, ka mums, redz, ir tāds talantīgs čalis.

TVNET: Biju domājis par ārzemniekiem. Vai koncertos Eiropā ir īpaši jāpaskaidro, no kuras pasaules malas esi atbraukusi, vai tam pat vairs nav nekādas nozīmes?

- Man nekad nav bijusi sajūta, ka tam būtu nozīme. Tādā Vācijā vai Somijā nevienam jau īsti neko nemaina tas, no kurienes esmu. Forši ir, ja kāds no klausītājiem pats ir bijis Latvijā. Tad, vismaz man pašai tā šķiet, viņi sajūtas tuvāki, un tāds kopības aspekts jau vienmēr ir patīkams.

Alise Joste
Alise Joste Foto: Miks Šēls

TVNET: Kā tev pašai šķiet, cik tālu esi tikusi ar savu mūziku? Vai jūti, ka tev ir savs uzticams klausītājs? Un ne tikai Latvijā.

- Grūti jau teikt, to nevar tā īsti izmērīt. Pati priekš sevis personīgi es teiktu, ka tālu. Nu tādā ziņā, ka skatuve man ir iedevusi visādus bonusus - iemācījusi labāk komunicēt ar cilvēkiem, būt atvērtākai un drošākai. Bet vienmēr jau var vairāk.

Savi klausītāji noteikti ir. Koncertos jau redzu, ka ir tādi, kas nāk regulāri un aktīvi seko līdzi tam, kas notiek. Ārzemēs gan citādāk - koncertdzīvei nepiemīt tāda regularitāte, līdz ar to pat īsti nezinu, kā šie cilvēki nonāk manos koncertos.

TVNET: Vai vari sevi iztēloties turpinām muzicēt un ierakstām albumus arī pēc 10, 20 gadiem?

- Pēc desmit jā, par 20 laikam jādomā. Skatuve jau tāda nežēlīga platforma - visi piebliezīs pilnu internetu ar komentāriem, ka esmu palikusi veca un ka labāk mājās audzināt bērnus (smejas). Bet nu kopumā ir ļoti grūti prognozēt, kā tas izvērtīsies. Tagad jau ar vēl nemaz nav pagājuši pirmie desmit, kopš vispār esmu uz tās skatuves.

Alises Jostes 2016. gada rudens koncertu sērija:

06.10. un 07.10., 08.10. pl. 20:00 K. K. fon Stricka villā, A. Briāna ielā 9, piedaloties Jānim Šipkēvicam un Kārlim Jostam

Vācija

08.11. Passau, Kaffeewerk

09.11. München, Einstein Kultur

10.11. Dresden, Blaue Fabrik

11.11. Jena, Brandmarken

12.11. Magdeburg, Volksbad Buckau

13.11. Berlin, Nussbreite

14.11. Hamburg, Kukuun

15.11. Wuppertal, Viertelbar

18.11. Bremen, Karton

19.11. Münster, Schnabulenz

20.11. Köln, Hinterhofsalon

www.facebook.com/alisejoste

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu