«Summer Sound» direktore: «Festivāls vairs tik ļoti nefokusējas uz ārzemju māksliniekiem»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā nedēļas nogalē Liepājā jau septīto gadu risināsies «Summer Sound» festivāls. Intervijā TVNET festivāla direktore Linda Zajarska stāsta par to, kāpēc apmeklēt «Summer Sound», tā attīstību un festivāla organizatora ikdienu.

- Vasaras muzikālo notikumu piedāvājums šogad ir bagātīgs - pastāsti, ar ko īpašs ir «Summer Sound» festivāls un kādēļ turp šogad vērts doties?

- Domāju, ka «Summer Sound» atmosfēra ir tiešām unikāla, festivāls norisinās vienā no skaistākajām Eiropas pludmalēm – to katru gadu novērtē gan mūsu apmeklētāji, gan mākslinieki. Pagājušogad vieni no mūsu galvenajiem māksliniekiem – Milky Chance no Vācijas – pat īsti nevēlējās braukt prom, tikām lutināti ar izciliem laikapstākļiem, puiši pirms uzstāšanās laiskojās saulē, spēlēja futbolu un atzinās, ka šī ir viena no skaistākajām koncertu lokācijām visas turnejas laikā.

«Summer Sound» muzikālais saturs, protams, ir ļoti svarīgs, bet tajā pašā laikā mēs festivālu veidojam ar domu par ikgadēju tikšanās vietu, kur jūlija beigās, vasaras kulminācijā, satiekas draugi, priecājas, bauda mūziku, kopā būšanu un skaisto Liepājas pludmali.

Ne velti mūsu nosaukums ir «Summer Sound» – šis festivāls ir vasaras skaņa tiešā un pārnestā nozīmē.

Šogad esam daudz domājuši par festivāla programmas dažādošanu – nepārspīlējot varu teikt, ka esam pulcinājuši aktuālākos Latvijas mūziķus, kā arī pasaulslavenus dīdžejus, kas iekļāvuši «Summer Sound» starp savām turnejām pasaules lielākajos festivālos. Domājot par daudzveidīgu muzikālo piedāvājumu, esam izveidojuši jaunu skatuvi, pie kuras būs iespējams baudīt mierīgāku un intīmāku atmosfēru – koncertus, improvizācijas teātri, virtuozas ģitāras un čella performances un pat dzejas slemu. Priecājamies par Dona atgriešanos – šī būs viņa vērienīgākā vasaras uzstāšanās, kurā solīti dažādi krāšņi pārsteigumi. «Summer Sound» kaut ko sev piemērotu atradīs ikkatrs.

- Šis būs «Summer Sound» festivāla septītais gads - kā festivāls ir audzis un attīstījies šajos gados?

- Katru gadu cenšamies spert kādu soli uz priekšu, to redzam kā vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem – izvērtēt katru organizēto festivālu, saprast veiksmes un saredzēt kļūdas un tādējādi attīstīt pasākumu virzienā, kādā to vēlas redzēt publika. Tā ir tāda nemitīga «temperatūras mērīšana», jo jebkādas kultūras, mūzikas un mākslas tendences mūsdienās mainās ļoti strauji. Tāda mēroga pasākumam kā «Summer Sound» visu laiku «roka jātur uz pulsa». Vietējais tirgus ir ļoti piesātināts, vēsturiski skatoties, festivālu tradīcijas mums īsti nav – tas automātiski nozīmē, ka mums jāskatās un jāiedvesmojas no ārvalstu pieredzes. Esam gājuši cauri virknei paklupienu, bet tie mums arī rādījuši ceļu uz to, kādi vēlamies būt nākotnē. Piemēram,

attiecībā uz mūzikas saturu festivāls vairs tik ļoti nefokusējas uz ārzemju māksliniekiem,

bet gan uz programmu kopumā. Sekojam līdzi radio topiem, jaunajiem ārzemju hitiem un šogad varam lepoties ar tādiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem kā Cheat Codes, Felix Jaehn un Klingande, kuru dziesmas nemitīgi redzamas aktuālajā radio rotācijā. Bet tikpat un pat vēl vairāk mums ir svarīgi vietējie mākslinieki. «Summer Sound» ir vienīgais šāda izmēra pasākums, kur tik kuplā skaitā uz skatuves kāpj labākais no vietējās mūzikas, katrs ar savu stabilu fanu bāzi un atbalstītājiem, kurus redzam arī festivālā. Līdzās mūzikas saturam cilvēki tomēr brauc uz vietu, kur pavadīt labi laiku, un ar katru gadu cenšamies attīstīt festivāla pilsētu, ja tā to var nosaukt, tādu, lai tajā ikviens justos ērti un komfortabli. Ieguldām darbu un resursus iekārtošanā, lai apmeklētājam, atgriežoties festivālā pēc gada, būtu arī kāds pārsteiguma moments.

- Daudzi «Summer Sound» vēl aizvien asociē ar festivāla priekšgājēju Baltic Beach Party. Vai tie ir kā saistīti?

- Abus festivālus saista tikai norises vieta – Liepājas pludmale. Baltic Beach Party izbeidzot darbību, «Summer Sound» sāka no pilnīgas nulles. Baltic Beach Party bija cits formāts, cita auditorija un citi īpašnieki. Iespējams, norises vietas dēļ cilvēki vēl aizvien uzskata, ka abi pasākumi ir saistīti, bet šis noteikti ir pavisam cits festivāls un tos jaukt kopā nevajadzētu.

- Cik ilgi pati esi kopā ar «Summer Sound», kā sāki to vadīt?

- Šis būs mans trešais festivāls, man to piedāvāja vadīt, kad biju nesen atgriezusies no ārvalstīm, kur biju vairākus gadus strādājusi koncertaģentūrās, organizējot līdzīgus pasākumus. Nenoliegšu, ka katrs «Summer Sound» festivāls man joprojām ir liels izaicinājums, jo ir jāņem vērā ļoti daudz mainīgo faktoru. Manā pirmajā festivālu gadā, kad tas piedzīvoja trakus laikapstākļus, tai skaitā vētru, kas meta virkni izaicinājumu visai komandai, es tiešām šaubījos par to, vai tas ir man, bet nepagāja ne pāris dienas, kad jau sāku domāt, kāds varētu būt nākamā gada pasākums. Tas laikam nozīmē, ka šī vide tomēr man ir piemērota, te valda adrenalīns, dinamika, uzvaras un zaudējumi, bet labākā alga ir šīs pāris dienas ar smaidīgām cilvēku sejām festivālā, kuram strādāts visu gadu.

- Kāda ir festivāla vadītāja ikdiena - vai arī pašai sanāk izbaudīt daļu no svētkiem, ko esi noorganizējusi?

- Festivāla organizatora darba laiks noteikti neiekļaujas astoņu stundu darba dienās – nepārtraukti jābūt gatavam nestandarta situācijām un, jo īpaši tuvojoties festivālam, darba dienas ir ļoti saspringtas. Es ieguldu daudz laika un enerģijas plānošanā, lai festivālā laikā man būtu iespēja iziet no biroja, redzēt festivālu, apmeklētājus, novērtēt koncertus. Labi apzinos - jo labāk izdarīšu savu mājas darbu, jo vairāk laika sanāks festivāla izbaudīšanai. Vairāku mēnešu garumā viss notiek vairāk uz papīra, un ir patīkami redzēt, kā tas pēcāk aug un būvējas uz vietas festivālā. Mani personīgi īpašas sajūtas pārņem brīdī, kad redzu slejamies lielo pludmales skatuvi. Tad zinu - ok, nu jau vairs nav tālu līdz pirmajiem apmeklētājiem un koncertiem. Ja raugos atpakaļ, man atmiņā palikuši koncerti tieši uz šīs skatuves – pērnā gada vācu dueta Milky Chance uzstāšanās bija patīkams pārsteigums.

Teju katru gadu dzirdam par jauna festivāla izveidi un darbības sākšanu Latvijā - kā tu pati vērtē šo industriju Latvijā, vai tajā ir vieta tik daudziem spēlētājiem?

- Pirmkārt, būtu svarīgi saprast, ka tas, ka daudzu pasākumu nosaukumos tiek lietots vārds «festivāls», uzreiz nenozīmē, ka tas tik tiešām atbilst šim formātam. Festivāli šobrīd ir modē, un biežā šā vārda izmantošana tik tiešām var radīt priekšstatu, ka Latvijas tirgus ir pārpildīts. Domāju, ka lielākie industrijas spēlētāji ir labi sadalījuši savas nišas, un man ir tikai prieks, ka tiekam lutināti ar tik plašu piedāvājumu. Tāpat Latvijā ir daudz kvalitatīvu nekomerciālu festivālu, no kā iegūst tikai patērētājs. Tik ilgi, kamēr visi savu darbu dara profesionāli, es esmu par dažādību un veselīgu konkurenci.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu