«Vienmēr esmu priecīgs par iespēju uzstāties Latvijā!» Intervija ar lietuviešu rokdziedātāju Jeronīmu Miļu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

26. augustā festivāla «LNSO Vasarnīca» ietvaros Vidzemes koncertzālē «Cēsis» uz koncertprogrammu «Vakars kvadrātā ar Hendriksu, «The Beatles» un «The Rolling Stones»» aicina LNSO stīgu grupa, ģitārists Matīss Čudars, Ritma grupa, diriģents un saksofonists Kārlis Vanags, kā arī latviešu klausītājiem jau itin labi pazīstamais lietuviešu rokdziedātājs Jeronīms Miļus, kuru aicinājām uz nelielu sarunu.

Kādēļ piekritāt piedāvājumam piedalīties šajā koncertprogrammā?

Vienmēr esmu priecīgs par uzaicinājumu uzstāties Latvijā, lai gan tas mani vienmēr arī patīkami pārsteidz. (Smaida.) Klasiskā rokmūzika ir mans mīļākais mūzikas žanrs, bet, lai to atskaņotu dzīvajā koncertā, ir nepieciešama spēcīga balss un spēks, turklāt mūziķiem jāpūlas vaiga sviedros, lai skanējumu padarītu pēc iespējas tuvāku sākotnējai versijai. Tāpēc koncertā darīsim visu maksimālo, lai šī mūzika skanētu tā, kā tai būtu jāskan.

Koncertā skanēs rokmūzikas klasiķu skaņdarbi. Kādēļ šī mūzika jums šķiet vistuvākā?

Foto: Publicitātes foto

Varbūt jums ir kāds mīļš mūzikas ieraksts no šo mūziķu repertuāra, ar ko saistās īpašas atmiņas vai stāsts?

Vienmēr esmu priecīgs par iespēju koncertos dziedāt grupas «Deep Purple» dziesmu «Mistreaded», jo no savas bērnības atceros, ka mans tēvs dziedāja to katru reizi, kad dzirdēja šo dziesmu skanam radio. Šai roka dziesmai ir blūza dziesmu struktūra un, tāpat kā daudzos blūzos, puisis sūdzas par savu bezcerīgo un grūto mīlestību. (Smejas.) Es dievinu šo dziesmu, jo tajā ir apvienoti divi mani iecienītie stili; taču, no otras puses, šīs dziesmas izpildīšanai ir nepieciešama vokālā izturība un atbilstošs balss diapazons, turklāt tā arī ir maza izrāde.

Ja jums būtu iespēja kādu no šiem mūziķiem satikt un dziedāt ar viņiem uz vienas skatuves, kuru no tiem jūs izvēlētos?

Ak, es ļoti priecātos par iespēju satikties ar kādu no «smagajiem» rokeriem: Deividu Koverdeilu (David Coverdale), Robertu Plāntu (Robert Plant), Roniju Džeimsu Dio (Ronnie James Dio), Janu Gilanu (Ian Gillan). Mana rokdziedātāja karjera sākās, iedvesmojoties no šiem puišiem un viņu spējas nodziedāt ļoti augstas notis. Kad sapratu, ka man arī ir falsets (falceto), nolēmu, ka vēlos dziedāt smagā roka vai smagā metāla mūziku un izmantot savas dotības tāpat kā to darīja šie puiši. Tāpēc tika nodibināta mūsu grupa «Soul Stealer», kurā to visu varu darīt.

Vai kādreiz esat dzirdējis kādu no šiem māksliniekiem «dzīvajā» koncertā (varbūt video vai YouTube)?

Pirms dažiem gadiem esmu redzējis grupas «Whitesnake» koncertu Viļņā. Un, paldies Dievam, ka mums ir YouTube, kur šodien var atrast gandrīz visu! Esmu redzējis daudzu manu iecienītāko grupu koncertus internetā, un tas vienmēr dod man dažas idejas vai motivāciju pašam virzīties uz priekšu, gatavojoties koncertiem.

Atgriežoties pie 26. augusta koncerta: vai kādreiz jau esat uzstājies kopā tieši ar šo mūziķu sastāvu? Ar kādām emocijām gaidāt šo koncertu un kā jūtaties Cēsīs?

Manuprāt, kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri esmu uzstājies vienu vai divas reizes, un Cēsīs pavisam noteikti esmu uzstājies divreiz. Zinu, ka šajā pilsētā ir lieliska jauna koncertzāle un pārsteidzoša sena pils, kuras parkā notiek vasaras festivāli. (Smaida.) Vienmēr ir patīkami dziedāt kopā ar orķestri un grupu, jo uz skatuves ir daudzi profesionāļi un viņi visi vienlaikus izstaro lielu spēku. Es vienmēr esmu pārliecināts, ka man ir jāpielāgojas un jādara viss iespējamais, īpaši tad, ja roka dziesma ir piepildīta ar klasiskā orķestra skaņu, kas tai nodrošina papildu krāsas un citu redzesleņķi. Pieredzi uzstāties šādā sastāvā esmu guvis, dziedot ar dažādiem orķestriem Lietuvā, un to daru patiešām labprāt.

Šai koncertprogrammai ir absolūts roka klasikas «piesitiens», taču jūsu repertuārā ir arī mūziklu fragmenti un reizēm arī operu ārijas. Kurā no šiem žanriem jūtaties vislabāk?

Tieši rokmūzikas un metālmūzikas dēļ es kļuvu par vokālistu, taču vēlāk sāku apmeklēt teātrus un atklāju mūziklu žanru, kurā lieliski apvienojas mūzika un drāma, kas atspoguļo arī manas emocijas. Šodien vienlīdz mīlu gan rokmūziku, gan mūziklus – žanrus, kas izpildījuma ziņā ir pilnīgi atšķirīgi. Esmu dziedājis arī operu ārijas, bet to darīju tikai vienu reizi, turklāt, manuprāt, šis žanrs prasa īpašu pieeju un man atgādina klosteri, kur jums jāatsakās no citiem dziedāšanas stiliem, lai sasniegtu vislabāko rezultātu. Tomēr man patīk būt elastīgam un vienlaikus izmēģināt spēkus dažādos žanros. (Smejas.)

Varbūt jau plānojat uz Latviju doties ar kādu citu koncertprogrammu vai radīt vēl kādu kopprojektu ar mūsu mūziķiem?

Ja atceraties, pirms dažiem gadiem kā brīvmākslinieks piedalījos Daugavpils teātra iestudētajā Raimonda Paula mūziklā «Dāmu paradīze». (Smaida.) Savukārt pirms mēneša Jēkabpils festivālā kopā ar Kauņas Valsts mūzikas teātri mēs parādījām mūziklu «Aīda». Un jā, es labprāt vēlētos piedalīties kādā mūzikla iestudējumā Latvijā, bet tikai tad, ka tas būtu angļu vai krievu valodā, jo ir pārāk grūti īsā laikā iemācīties latviešu valodu. (Smejas.) Jebkurā gadījumā es vienmēr esmu atvērts kopprojektiem, jo zinu, ka jūsu valstī ir daudz izcilu mūziķu. Tādēļ starptautiskā sadarbība ir vairāk nekā vēlama!

Biļetes uz 26. augusta koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu