Arī Skandināvijā top laba mūzika (44)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielbritānija pret ASV - šis duelis mūzikas lauciņā norisinās jau gadu desmitiem. Tomēr pēdējos gados arvien skaļāk pasaules populārajā mūzikā sevi piesaka arī izpildītāji no Skandināvijas valstīm - Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas. Atskatoties uz pagājušo gadu, TVNET (Kalvis) piedāvā ielūkoties dažos interesantos turienes mūziķu ierakstos.

Kā zināms, pagājušogad albumus izdeva vairāki pazīstami skandināvu izpildītāji - Kings of Convenience, Hanne Hukelberga (Hanne Hukkelberg), Peter Bjorn and John, Fever Ray, El Perro Del Mar, Sallija Šapiro (Sally Shapiro), Mew, The Raveonettes u.c. Tāpat ar atsevišķiem veiksmīgiem singliem izcēlušies Miike Snow un Taken By Trees. Es, protams, būdams diezgan subjektīvs, no savas puses gribētu izcelt un ieteikt dažus mazāk dzirdētus mūziķus, kuri guvuši ievērību vietējā mērogā, bet plašākai auditorijai varbūt palikuši nezināmi.

Jautāsiet, kādas ir manas tiesības būt tam, kurš raksta par Skandināvijas mūziku? Visticamāk jau nekādas. :) Ja pieņemsiet – pagājušā gada laikā esmu tur gan dzīvojis, gan vairākkārt ciemojies un, balstoties uz paša redzēto un draugu rekomendācijām, atklāju sev vairākus interesantus izpildītājus. Ja gadījumā esmu palaidis garām ko lielisku, dariet to zināmu gan man, gan citiem TVNET lasītājiem komentāros.

Viens no maniem iecienītākajiem ierakstiem, kas nācis no Skandināvijas, ir Dženijas Vilsones (Jenny Wilson) albums "Hardhips!". Tas seko viņas 2005. gada solo debijai "Love and Youth". Līdz tam viņa Zviedrijā bija pazīstama ar muzicēšanu grupā First Floor Power, tāpat Vilsones balss viesvokālistes statusā dzirdama arī Robinas (Robyn) un The Knife ierakstos.

Troels Abrahamsens (Troels Abrahamsen) daudzu Dānijas mūzikas kritiķu skatījumā ir viens no talantīgakajiem viņu jaunās paaudzes mūziķiem. Plašāku pazīstams vietējā mērogā Abrahamsens kļuva 2006. gadā, kad tika izdots viņa grupas VETO albums "There is a Beat in All Machines". Viņa vokāls tika salīdzināts ar Robertu Smitu no The Cure, savukārt grupas izpildījums atgādināja tam laikam aktuālo Bloc Party skanējumu, kas tika papildināts ar elektronikas elementiem. Piemēram, ar tik spēcīgu dziesmu, kāda ir "You are a Knife", manurpāt, pieminētā britu grupa varētu tikai lepoties.

Mūziķis, kurš Dānijā pazīstams spēlējot dīdžeja setus ar vārdu Supertroels, strādā patiešām produktīvi – pagājušogad izdots VETO otrais albums "Crushing Digits", bet šogad klajā nāca viņa pirmais solo ieraksts "WHT" un tuvākajā laikā gaidāms arī otrs – "BLCK". Solo projekts ir lēnāks, tumsnējāks, tomēr joprojām dzirdamas atsauces arī uz VETO daiļradi. Kā Abrahamsens atklājis savā blogā (supertroels.dk), "BLCK" ieraksts ir tikpat kā pabeigts un pēc tā izdošanas mūziķis grasās atgriezties pie grupas.

Interesants ir zviedru izpildītāja Jonatana Johansona (Jonathan Johansson) izdotais albums "En Hand i Himlen" (roka debesīs – no zviedru val.), kas, pēc Pitchfork mūzikas apskatnieku domām, iezīmējis jaunas pārmaiņas Skandināvijas popmūzikā. Savā skanējumā Johansons ir ietekmējies no agrīno 80. gadu mūzikas, un starp desmit "En Hand i Himlen" dziesmām iekļauta arī Tears For Fears pazīstamās dziesmas "Everybody Wants to Rule the World" kaverversija zviedru valodā – "Alla vill ha hela världen". Mana albuma favorīte gan ir video redzamā tituldziesma.

Viena no Norvēģijas jaunajām mūzikas eksporta cerībām ir Casiokids. Lai arī elektropopa ansamblis muzicē dzimtajā valodā un pastāv pavisam neilgu laiku, šie norvēģu zēni jau vairākkārt paspējuši uzstāties ārpus savas valsts robežām (kopā ar Rīgā redzētajiem YACHT) un parakstījuši līgumu ar ASV ierakstu kompāniju "Polyvinyl Records", kuras paspārnē atrodas vairāki pazīstami izpildītāji – Architecture in Helsinki, Asobi Seksu, Of Montreal un Japanroids. Starp citu – grupas sastāvā oficiāli iekļauti arī vairāki ēnu leļļu meistari.

Soli uz priekšu savā muzikālajā attīstībā spērusi dāņu grupa no Ālborgas, Oh No Ono, kas muzicē jau kopš 2003. gada, taču ārpus Skandināvijas valstīm līdz šim nav plaši pazīstama. Ierakstot divus "new wave" stilā ieturētus ierakstus, grupa laidusi klajā savu, pašu vārdiem "visdāniskāko" albumu "Eggs". Tā ieraksts veikts ne tikai studijā, bet arī vairākās baznīcās, kalnos, pludmalēs un pamestās fabrikās. "Mēs vēlamies radīt visu laiku dāniskāko mūziku. Mums patīk daudzas britu un amerikāņu grupas, taču vēlamies pārstāvēt šo vietu," intervijā britu laikrakstam The Guardian apliecina viens no Oh No Ono dalībniekiem, Nikolajs Kohs.

Par Zviedrijas mūzikas galvaspilsētu dēvēto Gēteborgu pārstāvošais duets jj (Joakims Benons, Elīna Kastlandere) ir viens no patīkamākajiem pēdējā laika atklājumiem skandināvu mūzikā. Izdodot singlu "jj n° 1" un albumu "jj n° 2", zviedri piesaistījuši pastiprinātu interesi arī Ziemeļamerikā. Tieši Ziemassvētkos, mūziķi noslēdza līgumu ar pazīstamo ASV ierakstu kompāniju "Secretly Canadian" un martā plāno izdot otro albumu, dodoties koncertturnejā pa Ameriku kopā ar nu jau labi pazīstamajiem The xx.

"Viņām piederēs 2010. gada vasara" un "Šī ir labākā Zviedrijas jaunā grupa" – tik cildinošas atsauksmes valsts dienvidos esošās pilsētas Malmes meiteņu ansamblim Skilla veltījuši daži mūzikas apskatnieki. Oktobrī meitenes izdeva albumu "To our mums and dads, brothers and sisters, friends and lovers", kurā eksperimentē ar vairākiem žanriem – folku, popu, roku un regeju. Videoversijā piedāvājam noskatīties vasarīgās dziesmas "Stranded" akustisko versiju (sākums ap 1:30).

Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu