Rīgā Tims Hekers no Kanādas (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

26.maijā, Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā uzstāsies ievērojamais elektroniskās un ambientās mūzikas mākslinieks Tims Hekers no Kanādas.

Tims Hekers (Tim Hecker) ir Vankūverā dzimis mūziķis un skaņas mākslinieks no Kanādas. Kopš 1996.gada viņs radījis vairākus audiālus darbus (lai neteiktu - albumus) gan "Kranky", "Alien8" un "FatCat", gan "Mille Plateaux", "Room40", "Force Inc." un "Staalplaat" izdevniecību paspārnē. Viņa radošās izpausmes tikušas apzīmētas kā "strukturēts ambient", "tektoniskas krāsu plātnes" un "katedrāļu elektroniskā mūzika". Citiem vārdiem, Hekers allaž koncentrējies uz trokšņa, disonanses un melodijas saskarsmes izpēti, izkopjot pieeju, kas vienlaikus ir gan fiziska, gan emocionāla. Avīze The New York Times savulaik par Hekera daiļradi rakstījusi: "Vien nojaušami, abstrakti skaņdarbi, kuros statisko un īpaši zemo skaņu dārdoņa "atveras" lēni kustīgās notīs un akordos, gluži kā plaisas zemes virsmā, kas gatavas aprīt." Cienījamais interneta medijs The Silent Ballet Hekera 2009.gada izdevumu "An Imaginary Country" ievietojis visaugstāk savā Gada Top 50. Arī ieraksts "Harmony In Ultraviolet" izpelnījās plašas uzslavas. Pat bieži un neizprotami izlepušie Pitchforkmedia.com to minējuši starp 2006.gada nozīmīgākajiem ierakstiem. Žurnāls Wire ierakstu "Radio Amor", savukārt, atzina par ievērojamāko muzikālo veikumu 2003.gadā.

Hekers darbojies un joprojām turpina to darīt arī mūsdienu dejas žanrā pārstāvjiem, veido skaņu instalācija, savulaik nodarbojies arī ar minimal techno estētikas apguvi zem segvārda Jetone. Tima koncertu biogrāfijā ietilpst neskaitāmi ceļojumi un uzstāšanās dažādās pasaules malās, to skaitā festivālos Sonar, Mutek, Primavera Sound, Victoriaville, Transmediale un citos.

Pirms diviem gadiem abu mūziķu izdevniecība "Alien8recordings" izdeva Tima Hekera un Eidana Beikera (Aidan Baker) kopdarbu "Fantasma Parastasie". Līdzās Timam Hekeram arī Rīgā jau muzicējušā dueta Nadja dalībnieks Beikers tiek dēvēts par "vienu no diviem Kanādas abstraktās elektronikas gaišākajiem prātiem". Kopā abiem izdevies radīt monumentālu, disonējošu, taču noskaņas pilnu un vietām pat melodisku ierakstu, kura vinila tirāža jau sen kļuvusi par retumu.

Pagājušonedēļ mūzikas pasauli pāršalca ziņa par negaidītu un īsu Godspeed You! Black Emperor atgriešanos šī gada ziemā. Šobrīd vienīgais un, šķiet, galvenais mūziķu uznāciens paredzēts All Tomorrow's Parties festivālā decembrā sākuma Lielbritānijā, kura programmas kuratori viņi paši arī ir. Šobrīd starp uzaicinātajiem mūziķiem atrodams arī sena drauga Tima Hekera vārds...

Biļetes no šodienas, 16.aprīļa, pieejamas interneta tirdzniecības vietnē www.bezrindas.lv, to cena šobrīd – Ls 7.00. Tuvojoties koncertam biļetes kļūs dārgākas.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu