Fredijs Merkūrijs - Ģēnijs, kurš mums bija līdzās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šodien, 5.septembrī, ir britu mūziķa Fredija Merkūrija (Freddie Mercury) 65. dzimšanas diena. 24.novembrī apritēs 20 gadi kopš viņa vairs nav starp mums. Lai precīzi raksturotu Merkūriju, ir tikai divas iespējas - rakstīt grāmatu vai pateikt tikai vienu vārdu – Ģēnijs. Tomēr trešā iespēja ir vislabākā – ir jāklausās viņa mūzika.

Domājot par ģēnijiem, mēs parasti iedomājamies diženus pagātnes klasiķus. Daudz retāk mēs iedomājamies, ka paši esam dzīvojuši vienā laikā ar izciliem māksliniekiem. Merkūrijs nenoliedzami bija viena no visspožākajām un arī krāšņākajām divdesmitā gadsimta mūzikas zvaigznēm. Droši var teikt, ka viņš bija unikāls – pasaules mūzikas vēsturē ir ļoti reti gadījumi, kad apvienojas ģeniāls komponists ar eksplozīvu skatuves mākslinieka talantu.

Un pāri visam –

balss, kuru atkal var raksturot tikai ar vienu vienīgu vārdu – fantastiska.

Tomēr vislabākais dzīvesstāsts ir viņa dziesmas. Atceroties, ka šī tomēr ir dzimšanas, nevis miršanas dienas, būtu labi sākt ar kaut ko mazliet nenopietnu. Kāds asprātis, reiz raksturojot Merkūriju, teica, ka viņa balss saites ir stiprākas par Vanšu tilta trosēm. Katrs par to var pārliecināties, pavingrinoties vokālajā tehnikā ar viņu ... pašu. Pamēģiniet un neapvainojieties par beigās dzirdamo frāzi. Tad kopīgi varēs uzdziedāt "Under Pressure".

"Under Pressure" bija Queen bija Deivida Bovija kopīgi radīta dziesma. Savukārt pats Fredijs Merkūrijs savu vārdu pasaules mūzikas vēsturē ierakstīja ar dziesmu "Bohemian Rhapsody". Tieši ar šo dziesmu Merkūrijs un viņa grupa "Queen" kļuva slaveni. Mūsdienās dziesma ir iekļauta gandrīz visos nozīmīgāko mūzikas ierakstu sarakstos, bet

2000.gadā ļoti plašā aptaujā briti to atzina par tūkstošgades dziesmu.

Merkūrijs ir sarakstījis arī neskaitāmas citas izcilas dziesmas - "Somebody to Love", "Killer Queen", "Seven Seas of Rhye", "Good Old-Fashioned Lover Boy", "Bicycle Race", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" un citas.

Mūsdienas britu salās ir apmēram divas absolūti neiedomājas lietas – TV ziņas, kas ignorē futbola spēļu rezultātus un kaut viens brits, kurš nezinātu no galvas Merkūrija dziesmu "We Are the Champions". Vislabāk tā, protams, skan ar Merkūrija kolēģa Braiena Meja (Brian May) sacerēto "We Will Rock You".

Astoņdesmito gadu beigās Mekūrijs jau zināja, ka slimības dēļ viņam drīz būs jāmirst. Faktiski pēdējo divu gadu dziesmās mēs redzam un dzirdam cilvēku, kurš zina, ka drīz aizies. Pavisam. To zināja tikai viņš pats un viņa tuvākie. Ar šo apziņu Queen paspēja radīt vēl trīs albumus, no kuriem divus paspēja izdot, vēl pirms Merkūrijs bija miris.

Viena no pēdējām viņa sarakstītajām dziesmām un videoklips, kurā piedalās Merkūrijs, ir "I'm Going Slightly Mad". Viņš bija gatavs aiziet ar smaidu.

Nežēlojoties, strādājot, ar drosmi un cieņu.

Visbeidzot – neviens stāsts par Frediju Merkūriju nebūt pilnīgs, ja nepieminētu viņa fantastisko duetu ar izcilo operdziedātāju Monsaratu Kavaljē (Montserrat Caballé). Tā ir dziesma, kura spilgti apliecina – šodien ir dzimšanas diena ir mūzikas Zvaigznei. Ģēnijam, kurš bija un joprojām ir mums līdzās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu