Rīgā uzstāsies «Grouper» (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šovakar, 13.martā Rīgā, Anglikāņu baznīcā savas tūres «Violet Replacement» ietvaros uzstāsies neatkarīgā mūziķe Līza Harisa no Portlendas, ASV, labāk pazīstama ar pseidonīmu «Grouper». Viņas mūziku raksturo gan dream pop liegās skaņas, gan īpaša mīlestība pret sapņainām un citpasaulīgām skaņu vidēm, kas ļauj viņas mūzikai ceļot no saldi ēteriskām indie balādēm līdz viegli trokšņainiem, smeldzīgi nervoziem skaņu sapņiem. Koncerts pēc mākslinieces vēlmes notiks dievnamā - Anglikāņu baznīcā, informē pasākuma rīkotājs Viestarts Gailītis.

«Grouper» mūziku ir viegli pielīdzināt tādu mākslinieku kā «Cocteau Twins» vai EMA daiļradei, taču Harisas labpatika pret ambientiem shoegaze noskaņojumiem un skaistā, tīrā balss nostāda pašas daiļradi žanrā, ko žurnāls «The Wire» apzīmējis kā mordant ambient song. 2008. gadā portāls pitchfork.com nosauca «Grouper» albumu «Dragging a Dead Deer Up a Hill» par vienu no 50 gada labākajiem ierakstiem.

2011. gadā «Grouper» izdeva albumu «AIA» divās daļās, proti, platēs «Alien Observer» un «Dream loss». Abi tematiski līdzīgie ieraksti izpelnījušies labas kritiķu atsauksmes, un par vienu no to galvenajiem nopelniem izdevumu sakarā tikusi nosaukta Harisas spēja apvienot narkotiski apdullinošu skaņu dreifēšanu ar izteiktu dziesminieces talantu. Tāpat albumu recenzijā iepriekš minētais portāls pitchfork.com raksta, ka Grouper mūzikai piemīt mūsdienās reti sastopama īpašība «klausītāju vest tālos ceļojumos».

Vārds «Grouper» cēlies no sektas, kurai piederējuši viņas vecāki, - Group jeb Grupa, kas ir bijusi ezotēriska kristiešu kopiena. Sektas locekļiem bija raksturīgi mainīties ar bērniem, un Līza auga izolēta dziļos laukos lielā īpašumā Ziemeļkalifornijas kalnos, reti sastopoties ar saviem īstajiem brāļiem un māsām.

«Īpašumā bija ezeri, kūtis, kazas un mežs, kuram gāja cauri takas. Mums, bērniem, tika dota pilnīga brīvība - nebija rutīnu, tā ka mēs pavadījām stundas, skraidot apkārt nepieskatīti. Tā bija maģiska vieta bērniem.»

«Grupa, kurai mani vecāki piederēja, daudz ietekmējās no gnosticiskās kristietības.

Un kā bērns es arī pamanīju, ka viņi bija pret Rietumu popkultūru.»

Grupas estētiskās vērtības - dari pats jeb DIY kultūra, rokdarbi masu ražojumu vietā, arī turpina ietekmēt «Grouper» daiļradi.

Grouper - Moving Machine by lechoix_fr

Izdevuma NBC Washington slejā «Concert picks» par «Grouper» uzstāšanos, iesildot «Animal Collective», rakstīts šādi: «Ambientā vienas sievietes postroka grupas priekšnesums ir jāredz (ja jums ir biļetes, kontakti vai veiksme - pretējā gadījumā koncerts ir izpārdots, jau sen). Līzas Harisas spocīgās, gaistošās un sirreālās skaņas sakņojas viņas akustiskajās, nereti avangarda tehnikās īstenotās ģitāras spēlēšanā un viņas klusajos, gaistošajos vokālos. Minorās melodijas ir glītas, neraugoties uz spriedzes pilna murga noskaņām.»

Koncertu ievadīs latviešu mūziķis Edgars Rubenis, kas labāk pazīstams kā grupas «Mona de
Bo» ģitārists.

Atgādinām, ka šogad festivālam «Skaņu mežs» paliek desmit gadi, un «Grouper» uzstāšanās iezīmē jubilejas gada svinīgo aktivitāšu sākumu. Rīgas koncerts būs vienīgais Baltijas valstīs.

www.skanumezs.lv

Norises vieta un laiks: Anglikāņu baznīca (Anglikāņu iela 2a), 13.marts. Sākums plkst.20.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu