Pētījums: Rokmūzika rosina rasistisku noskaņojumu (45)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rokmūzika liek baltajiem būt labvēlīgākiem pret savu rasi un negatīvāk noskaņotiem pret citām, apgalvo kāda pētījuma autori. Minesotas universitātes pētījumā 138 studenti septiņas minūtes klausījās dažādu žanru mūziku. Pēc tam pētnieki lika viņiem izlemt, kā koledžā vajadzētu sadalīt naudu starp vairākām etniskajām grupām.

Pēc rokmūzikas, tostarp arī Brūsa Springstīna dziesmu, klausīšanās studenti ar baltu ādas krāsu vairāk naudas piešķīra baltajiem, bet mazāk - studentiem ar melnu ādas krāsu un latīnamerikāņiem. Taču baltie studenti, kas klausījās popmūziku, tostarp melnādainā hiphopa mūziķa Eikona (Akon) un dziedātājas Gvenas Stefani dziesmas, naudu sadalīja vienlīdzīgāk.

«Rokmūziku vispārīgi saista ar baltajiem amerikāņiem, tāpēc uzskatām, ka tā sniedz baltajiem klausītājiem pozitīvas asociācijas ar savu grupu,» sacīja Minesotas universitātes žurnālistikas un masu komunikācijas pasniedzēja Hetere Lamare.

«Mūzika spēj ietekmēt mūsu domas un darbības daudz vairkāk, nekā mēs domājam,»

piebilst pasniedzēja Silvija Nobloha-Vestervika. «Tā spēj pastiprināt pozitīvos stereotipus par grupu, kurai piederam, un reizēm arī aizspriedumus pret citiem.»

Eksperimenta dalībniekiem lika savu mācību maksu sadalīt starp afroamerikāņu, latīnamerikāņu, arābu izcelsmes amerikāņu un lauksaimniecības studiju departmentiem.

Studenti, kuri klausījās rokmūziku, 35 procentus naudas piešķīra balto amerikāņu grupai un atlikušo naudu līdzīgās daļās sadalīja pārējām grupām, taču tie, kuri klausījās popmūziku, naudu sadalīja līdzīgi visiem departamentiem.

Komentāri (45)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu