Mūžībā aizgājis mūziķis un komponists Niks Gothams (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā nedēļas nogalē mūžībā pēc slimības 53 gadu vecumā aizgājis savulaik Latvijā dzīvojošais mūziķis un komponists Niks Gothams.

Gothams dzimis 1959.gada 27.septembrī Anglijā, bet četru gadu vecumā viņš kopā ar ģimeni emigrēja uz Kanādu. Viņa pirmais instruments bija ģitāra, ko nomainīja skotu dūdas, kas spēlētas militārā ansamblī. Tām sekoja klarnete, taču vidusskolas mūzikas nometnē orķestra diriģents nolēmis, ka noderīgāks instruments viņam būtu saksofons.

Viņš studējis Rietumu Ontārio universitātē un Toronto Jorkas universitātē, kur ieguvis plašu muzikālo izglītību. Jorkas universitātes Mūzikas fakultātē viņš studējis kompozīciju pie profesoriem Džeimsa Tenija un Deivida Mota.

Dzīvojot Kanādā, Gothams Toronto dibinājis vairākus ansambļus - džeza apvienību «Gotham City», džeza un akadēmiskās mūzikas sajaukuma orķestri «Hemispheres» un saksofonu kvartetu «40 Fingers», ar ko uzstājies arī Latvijā.

Latvijā Gothams ieguva atpazīstamību kā profesionāls džezmenis ar lielu pieredzi. Visvairāk viņš zināms kā saksofonists. Viņš uzstājās dažādos projektos un darbojās ne tikai kā mūziķis, bet arī kā komponists, aranžētājs un pedagogs. 2008.gadā viņš kā komponists kopā ar apvienību «Abi gali» izdeva albumu, kurā ir dzirdamas viņa paša komponētās melodijas.

Latvijā Gothama mūziku pasūtījuši un izpildījuši «Rīgas kamermūziķi», ansamblis «Altera Veritas», Rīgas saksofonu kvartets, Latvijas Radio koris, vīru koris «Gaudeamus», ansamblis «Schola Cantorum Riga» un citi. Latvijā mūziķis un komponists dzīvoja vairāk nekā desmit gadus.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu