Mūzikas pasaule sēro par mūziķa Lū Rīda nāvi (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Presi un sociālo komunikāciju vietnes pārpludinājuši veltījumi mūžībā aizgājušajam leģendārajam mūziķim Lū Rīdam (Lou Reed), kas tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem rokmūziķiem. 71 gadu vecais Rīds nomira svētdienas rītā savās mājās Longailendā no ilggadējās vētrainās uzdzīves un pārslimotā hepatīta izraisītas hroniskas aknu kaites.

Maijā Rīdam tika veikta aknu transplantācija, mūziķim lepni paziņojot, ka viņš ir «mūsdienu medicīnas triumfs». Tomēr viņa sieva, mūziķe un māksliniece Lorija Andersone toreiz atklāja, ka operācija veikta brīdī, kad Rīds hroniskas aknu mazspējas dēļ bijis tuvu nāvei.

Neskaitāmi dziedātāja cienītāji, kuru vidū ir arī daudzi mūziķi, aktieri un citu jomu mākslinieki, pauda sēras par Rīda aiziešanu.

«Pasaule ir zaudējusi lielisku dziesmu autoru un dzejnieku. Es esmu zaudējis savu draugu,» savā interneta vietnē rakstīja Džons Keils, kurš kopā ar Rīdu 1965.gadā dibināja vēlāk kulta statusu iemantojušo grupu «Velvet Underground».

Daudzi fani tviterī un citās interneta vietnēs atvadas mūziķim teikuši viņa paša vārdiem, citējot viņa dziesmas.

Savos tvītos atsauci uz Rīda dziesmu «Walk on a Wild Side» ierakstījis Lenijs Kravics: «Lū, dusi mierā mežonīgajā pusē.» Britu rokgrupa «The Who» Rīdam vēlēja: «Dusi mierā. Lū Rīd. Staigā mierīgajā pusē», bet aktieris Elija Vuds: «Vienmēr staigā mežonīgajā pusē, Lū Rīd. Briesmīgi bēdīgi dzirdēt par Tavu aiziešanu.»

Lū Rīds
Lū Rīds Foto: AFP/LETA

Alternatīvās mūzikas ierakstu kompānija «Sub Pop Records» ar atsauci uz «Velvet Underground» dziesmu «Sunday Morning» pieminēja faktu, ka Rīds mūžībā aizgājis tieši svētdienas rītā - ««Sunday Mourning» - mums Tevis pietrūks, Lū».

Amerikāņu aktrise Sjūzena Sarandona rakstīja, ka Ņujorka zaudējusi vienu no oriģinālākajiem māksliniekiem.

Pankmūzikas celmlauzis Igijs Pops tviterī publicējis lakonisku paziņojumu: «Briesmīgas ziņas», bet «Red Hot Chili Peppers» basģitārists Flī rakstīja: «Es ļoti mīlu Lū Rīdu. Vienmēr.»

Britu rokmūziķis Karls Barats norādīja: «Ardievu, Lū Rīd. Tu man devi spēku un palīdzēji man manos vājuma brīžos.»

«Viņš bija lielisks draugs, mūziķis, dziesmu autors un grupas līderis. Viens no inteliģentākajiem mūziķiem, kādu esmu pazinusi, un izcils ģitārists. Viņa dziesmas dzīvos mūžīgi. «Perfect Day», «Sweet Jane». Es viņu uzskatu par ģēniju. Man viņa briesmīgi pietrūks,» rakstīja britu dziedātāja Mariana Feitfula.

Arī skotu rakstnieks Ērvins Velšs paudis skumjas par Lū Rīda nāvi,

«paldies par «Perfect Day» filmā «Transpotting».»

Pēc dziesmas iekļaušanas 1996.gada narkomānu drāmā «Transpotting» («Vilcienvakte») Rīda «Perfect Day» piedzīvoja būtiskus panākumus, kā iespaidā gadu vēlāk tika izdots labdarības singls un videoklips, kuru veidoja virknes mūziķu, kā Bono, Deivida Bovija, Eltona Džona un Lorijas Andersonas iedziedātas dziesmas frāzes.

Rīds un «Velvet Underground»

Rīda un Keila dibinātā «Velvet Underground» kļuva slavena ar mākslas un mūzikas sintēzi un par sadarbību ar Endiju Vorholu, bet Lū Rīds ar folkmūzikas lirikas apvienošanu ar pankroka enerģiju un drūmumu. Vorhols 1965.gadā kļuva par «Velvet Underground» menedžeri un producentu, savukārt grupa sarakstīja mūziku viņa multimediju šovam «Exploding Plastic Inevitable» un regulāri uzstājās Vorhola slavenajā Ņujorkas studijā «The Factory».

Tieši Vorhols «Velvet Underground» iepazīstināja ar vācu dziedātāju Niko, kas piedalījās 1967.gadā iznākušajā grupas leģendārajā debijas albumā «The Velvet Underground & Nico» ar Vorhola zīmēto dzelteno banānu uz vāka.

Kaut arī «Velvet Underground» nekad nav guvusi ievērojamus komerciālus panākumus, Lū Rīda un Džona Keila vadītā grupa būtiski ietekmēja rokmūzikas scēnu tālākajos gadu desmitos, bet «The Velvet Underground & Nico» iekļauts daudzu mūzikas žurnālu veidoto izcilāko albumu topu vadošajās vietās līdzās «The Beatles» ierakstam «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» un Boba Dilana «Blonde On Blonde».

«Lū Rīda ietekme izpaužas tādējādi, ka viņš patiešām ir viens no ļoti nedaudziem cilvēkiem, ar kuru viņu var salīdzināt,» raksta žurnāls «Rolling Stone». «Viņš neticami atklāti runāja par mākslinieka dzīves realitāti, dzīvoja dzīvi, kā pats gribēja. Viņš neko neizskaistināja. Viņš neko nesaldināja. Viņš rādīja dzīvi tādu, kāda tā patiesībā ir, un tas viņu padarīja par patiesi oriģinālu un vienu no izcilākajiem mūsdienu māksliniekiem,» raksta žurnāla redaktors.

20.gadsimta septiņdesmito, astoņdesmito un deviņdesmito gadu pankroka, glemroka un alternatīvā roka kustības būtiski ietekmējušās no Rīda, kura dziesmām savas versijas iedziedājuši neskaitāmi mūziķi, tostarp R.E.M., Deivids Bovijs, «Nirvana», Petija Smita un daudzi citi.

Kā reiz izteicās producents Braiens Īno,

««The Velvet Underground» pirmais albums tika pārdots tikai 10 000 eksemplāros, bet ikviens, kas to nopirka, nodibināja grupu».

«Velvet Underground» 1996.gada tika iekļauta Rokenrola slavas zālē.

Pēc aiziešanas no grupas 1970.gadā Rīds divus gadus vēlāk izdeva pirmo soloalbumu «Lou Reed», taču labāk pazīstams ir tajā pašā gadā izdotais un Deivida Bovija producētais albums «Transformer», kurā ir dažas no viņa labāk zināmajām dziesmām - «Perfect Day», «Satellite of Love» un «Walk on the Wild Side».

Rīda ilggadējais draugs Bovijs savu iepazīšanos ar Rīdu aprakstīja: «Es nekad neko tādu nebiju dzirdējis. Man tā bija īsta atklāsme.»

Kā solomākslinieks Rīds izdevis 20 studijas albumus, izpaužoties visdažādākajos žanros, sākot no ambientas meditācijas mūzikas un ierunātiem tekstiem līdz eksperimentālam rokam un sadarbībai metālistu grupai «Metallica». Pēdējais Rīda albums «Hudson River Wind Meditations» iznāca 2007.gadā.

2008.gada jūlijā Lū Rīds viesojās arī Rīgā, savas Eiropas koncerttūres laikā par godu viņa slavenā 1973.gada albuma «Berlin» 35.gadadienai.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu