Žurnāls «Rolling Stone» nosauc Top10 gada albumus (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu mūzikas izdevuma «Rolling Stone» kritiķu komanda par gada labāko mūzikas ierakstu atzinusi daudzu kritiķu atzinīgi vērtētās Ņujorkas grupas «Vampire Weekend» trešo studijas ierakstu «Modern Vampires of the City».

 
Džons Fogertijs
Džons Fogertijs Foto: Publicitātes foto

10. John Fogerty «Wrote a Song for Everyone»

68 gadus vecais «Creedence Clearwater Revival» dalībnieks Džons Fogertijs šogad izdevis savu devīto solo albumu, kurā pieaicinājis uzdziedāt veselu plejādi ar šobrīd aktuāliem roka un kantrī mūziķiem. To skaitā «Foo Fighters», «Dawes», «My Morning Jacket», Mirandu Lambertu, Kītu Ērbanu u.c.

 
«Arctic Monkeys»
«Arctic Monkeys» Foto: Publicitātes foto

9. Arctic Monkeys «AM»

Četri jaunekļi no Šefīldas - «Arctic Monkeys» šogad izdevuši piekto studijas plati, kurā sadarbojušies ar rūdīto rokeri Džošu Homiju (Josh Homme) no «Queens of the Stone Age». Jaunais albums apvieno grupai raksturīgos roka rifus, izteiksmīgos tekstus ar hiphopa stampājošajiem bītiem un paceļ grupu jaunā kvalitātē. Spilgts piemērs - iespējams, albuma labākais skaņdarbs «Why'd You Only Call Me When You're High?» (skat. video), kurā grupas solists Alekss Tērners apdzied attiecību brīžiem destruktīvo dabu, naktsdzīvi un ar to saistīto bohēmu.

 
The National
The National Foto: Ekrānuzņēmums

8. The National «Trouble Will Find Me»

Kritiķu atzītais Bruklinas roka kolektīvs «The National» ar zemā baritona īpašnieku Metu Beringeru (Matt Berninger) pie mikrofona šogad izdevis savu sesto studijas albumu «Trouble Will Find Me». Kā allaž tas ir izjusts, emocionāls, muzikāli viengabalains un apcerīgs darbs.

 
Lorde
Lorde Foto: Publicitātes foto

7. Lorde «Pure Heroine»

Par šo sešpadsmit gadus veco Jaunzēlandes popmūzikas brīnumbērnu (drīzāk pusaudzi) TVNET jau rakstījām rubrikā «Uz radara». Nepilna gada laikā no mazpazīstamas dziedātājas Lorde (Lorde) kļuvusi par vienu no Top10 ietekmīgākajiem jaunajiem popmūziķiem pasaulē. Iespējams, gada spilgtākā debitante mūzikā. Arī albums ir lielisks un turas kopā kā viens vesels.

 
Queens of the Stone Age
Queens of the Stone Age Foto: Publicitātes foto

6. Queens of the Stone Age «...Like Clockwork»

«Queens of the Stone Age» (agrāk «Kyuss») līderis - kalifornietis Dzošs Homijs (Josh Homme) ir aizņemts vīrs. Viņš ne tikai konsultē jaunos (jau minētos «Arctic Monkeys»), bet rada arī pats savu, ļoti augstvērtīgu rokmūziku.

Jaunajā grupa platē dzirdami daudzi viesmūziķi, no kuriem baltais zvirbulis šajā hārdroka dārziņā ir sers Eltons Džons (vokāls un klavieres dziesmā «Fairweather Friends»). «Jūsu grupā pietrūkst «īstas karalienes» («queen»),» Eltons piezvanījis Homijam un aicinājis sadarboties.

Vēl albumā piedalās Trents Reznors («NIN»), vecā sastāva basists Niks Oliveri, grandžmūzikas smagsvaru «Screaming Trees» līderis Marks Lanegans, «Scissor Sisters» dziedātājs Džeiks Šīrss (Jake Shears), Alekss Tērners no «Arctic Monkeys» u.c.

«Mēs neesam hiphopa grupa, kurā kāds viesmūziķis piedalās un norepo kādu vienu pantu,» daudzo viesmūziķu klātbūtni raksturo Homijs. «Mēs esam draugi, kuri muzicē kopā.»

 
"Arcade Fire" uzstājas uz "Capitol Records" ēkas jumta
"Arcade Fire" uzstājas uz "Capitol Records" ēkas jumta Foto: Reuters/Scanpix

5. Arcade Fire «Reflektor»

Monreālas orķestris «Arcade Fire» divarpus gadus strādājis ar jaunām dziesmām, lai radītu cienīgu turpinājumu «Grammy» balvu ieguvušajam 2010. gada ierakstam «The Suburbs», un, lai to paveiktu, smēlies iedvesmu jamaikiešu mūzikā, Haiti dabā un ielu karnevālos, kā arī elektroniskās mūzikas producenta «LCD Soundsystem» līdera Džeimsa Mērfija (James Murphy) skaņu laboratorijā. Rezultāts ir episks 76 minūšu garš dubultalbums - viens no labākajiem šogad.

 
Pols Makartnijs
Pols Makartnijs Foto: REUTERS/ScanPix

4. Paul McCartney «New»

71 gadu vecais bītls Pols Makartnijs (Paul McCartney) ir enerģijas pilns - viņš staro, dauzās, intervijās dzen jokus un visādi citādi apliecina, ka ir labā formā. Iemesls šādai vitalitātei, jaunam radošam cēlienam ir neviens cits kā 2011. gadā apņemtā jaunā sieva, amerikāņu uzņēmēja Nensija Ševela (Nancy Shevell), kas iedvesmojusi Polu jauniem varoņdarbiem. Arī jaunam albumam «New».

 
Daft Punk «Random Access Memories»
Daft Punk «Random Access Memories» Foto: Publicitātes foto

3. Daft Punk «Random Access Memories»

2013. gads populārās mūzikas vēsturē noteikti ieies ar 1970. gadu disko un fankmūzikas atdzimšanu un atgriešanos Top40. Lielā mērā par to atbildīgs franču mūzikas duets «Daft Punk», kas šogad laidis klajā savdabīgu disko ēras almanahu «Random Access Memories». Katra nots, katrs tembrs, pat albuma vāciņš un burtu šrifts citē mūzikas vēsturi – no speisdisko līdz fankam, ļaujot klausītājam teleportēties uz 1979. gadu, kad rietumu pasaulē modē bija Maikla Džeksona «Off the Wall», bet Padomju savienībā – mūsu pašu «Zodiac» skaņuplate «Disco Alliance».

Šā hrestomātiskā ieraksta mūzika ir absolūts 1970. gadu disko, soula, softroka un fanka kokteilis, savukārt pašu mūziķu – robotu Tomasa un Gaja vizuālais tēls aizgūts no 1974. gada filmas «Phantom of the Paradise».

Šādi atsaucoties uz sava laika labākajiem popmūzikas paraugiem un nogādājot tos top40 radiostaciju A rotācijā, «Daft Punk» būtībā 2013. gadā ir sarīkojuši revolūciju. Kurš to būtu paredzējis, kakaut kur pa vidu starp Krisa Brauna un Nikijas Mināžas jaunajiem grāvējiem pēkšņi A rotācijā sāksskanēt klasisks 70. gadu diskofanks, kas mūsdienās dzirdams vairs tikai kādās oldies stacijās. Un tovisupaveikušidivinoslēpumaini franču roboti, kuru dzīslās, kā izrādās, plūst cilvēku asinis.

 
Kanje Vests
Kanje Vests Foto: Publicitātes foto

2. Kanye West «Yeezus»

Hiphopa māklsinieks Kanje Vests iespējams ir mūsdienu lielākā rokzvaigzne. Tā vismaz viņš pats uzskata. Šogad lecīgais egomaniaks ierakstījis albumu, no kura uz radio nav nosūtījis nevienu singlu, nav uzfilmējis nevienu videoklipu un galu galā nav uzskatījis par vajadzīgu šo plati kaut kā noformēt. «Šobrīd man ir pie d..sas, ko domā apkārtējie,» lakonisks ir 36 gadus vecais Kanje.

Kā jums patīk dziesma ar nosaukumu «I Am a God» («Es esmu Dievs»), kurā kā viesmūziķis piedalās pats Dievs? Gana ambiciozi!

Taču Kanjes gadījumā ambīcijas ir pamatotas – viņš ir sevi pierādījis ne tikai kā lielisks producents («Jay-Z» viņam ir zināmu pateicību parādā), bet arī kā veiksmīgs reperis.

Būdams slavens (attiecības ar Kimu Kardašjanu šeit arī spēlē zināmu lomu), viņš nolēmis izdod absolūti nekomerciālu hiphopa plati, kuru tāpat nogādāja ASV pieprasītāko albumu 1. vietā.

Tieši tādi cilvēki kā Kanje ir tie nedaudzie, bieži vien nesaprastie ģēniji, kas mūzikā nojauc robežas.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

1. Vampire Weekend «Modern Vampires of the City»

Ņujorkas četrotne «Vampire Weekend» radījusi vēl vienu lielisku plati. Ar šo jauno ierakstu gan grupa attālinājusies no «afro-indie» skanējuma, kas bija raksturīgs debijas platei un vairāk izklausās pēc tradicionālas indīroka apvienības, taču dziesmas ir lieliskas un izpildījums ir nevainojams.

Albuma vāku rotā distopisks preses fotogrāfa Nīla Benzī (Neal Boenzi) foto, kurā nofiksēts 1966. gada šausmīgais Ņujorkas smogs, kas prasīja 169 cilvēku dzīvības.

"Modern Vampires of the City"
"Modern Vampires of the City" Foto: Publicitātes foto

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu