Top10: «Mojo Magazine» gada albumi (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien piedāvājam ieskatu populārā mūzikas izdevuma «Mojo» top10 gada albumos. Arī šajā vairāk rokmūzikai veltītajā izdevumā atzinīgi novērtēts Deivida Bovija (David Bowie) atgriešanās albums, Nika Keiva ieraksts, arī daudzviet par labāko atzītais Šēfīldas kvarteta «Arctic Monkeys» piektais albums «AM», kā arī vairāki jaunās paaudzes mūziķu veikumi.

 
Džons Murijs
Džons Murijs Foto: Publicitātes foto

10. John Murry «The Graceless Age»

33 gadus vecais Džons Murijs ir amerikāņu mūziķis un izdevējs, kuram šis ir pirmais izdotais albums. Īstenībā albums izdots jau 2012. gadā un izpelnījās lielu žurnāla «Uncut» atzinību, taču tagad to novērtējis arī «Mojo». Tumšs, smags albums par atkarību pārvarēšanu.

 
Niks Keivs
Niks Keivs Foto: Publicitātes foto

9. Nick Cave & the Bad Seeds «Push the Sky Away»

55 gadus vecajam Austrālijas maestro Nikam Keivam, kas ar katru jaunu ierakstu ceļ kvalitātes latiņu aizvien augstāk un augstāk, to izdevies paveikt arī 2013. gadā. Jaunais albums ir tipisks Nika Keiva stāstnieka, novērotāja darbs.

«Push the Sky Away», ko producējis Niks Launejs (Nick Launay), ir pirmais Keiva grupas albums kopš 2008. gada «Dig, Lazarus, Dig!!!».

Ierakstīts Dienvidfrancijā, pārveidotā 19. gadsimta muižā «La Fabrique», albums ir pirmais «The Bad Seeds» veikums, kurā nepiedalās grupas līdzdibinātājs Miks Hārvijs (viņš pameta grupu 2009. gadā), un pirmais kopš 1986. gada plates «Your Funeral... My Trial», kurā atkal dzirdams cits agrīnā sastāva mūziķis - bijušais postpanka grupas «Magazine» basists Berijs Adamsons (Barry Adamson).

 
Mark Kozelek & Jimmy Lavalle
Mark Kozelek & Jimmy Lavalle Foto: Publicitātes foto

8. Mark Kozelek & Jimmy Lavalle «Perils from the Sea»

«Perils from the Sea» ir divu mūziķu projekts. Viens no tiem - amerikāņu dziesminieks Marks Kozeleks («Sun Kil Moon»), otrs - multiinstrumentālists Džimijs Lavals («The Album Leaf»). Lielisks dziesminieka un bītu meistara kopdarbs.

 
Vampire Weekend
Vampire Weekend Foto: Publicitātes foto

7. Vampire Weekend «Modern Vampires of the City»

Ņujorkas četrotne «Vampire Weekend» radījusi vēl vienu lielisku plati. Ar šo jauno ierakstu gan grupa attālinājusies no «afro-indie» skanējuma, kas bija raksturīgs debijas platei un vairāk izklausās pēc tradicionālas indīroka apvienības, taču dziesmas ir lieliskas un izpildījums ir nevainojams.

Albuma vāku rotā distopisks preses fotogrāfa Nīla Benzī (Neal Boenzi) foto, kurā nofiksēts 1966. gada šausmīgais Ņujorkas smogs, kas prasīja 169 cilvēku dzīvības.

 
Deerhunter
Deerhunter Foto: Publicitātes foto

6. Deerhunter «Monomania»

Atlantas kvintets Deerhunter ar uzsvērti (Marfana sindroms) kalsno Brendfordu Koksu (Bradford James Cox) priekšgalā ierakstījis vēl vienu kvalitatīvu plati.

 
Foto: Publicitātes foto

5. John Grant «Pale Green Ghosts»

«I am the greatest motherfucker that you're ever gonna meet, from the top of my head down to the tips off the toes on my feet,» («Esmu lielākais jāklis, no matu galiņiem līdz papēžiem» - aptuvenais tulkojums) sava otrā soloalbuma dziesmā «GMF» jaunajā albumā dzied sarežģītais putns Džons Grants (John Grant, 44), kuru šovasar klātienē varējām dzirdēt «Positivus» festivālā. Tas bija ekskluzīvi!

 
Arctic Monkeys «AM»
Arctic Monkeys «AM» Foto: Publicitātes foto

4. Arctic Monkeys «AM»

«Arctic Monkeys» šogad izdevuši piekto studijas plati, kurā sadarbojušies ar rūdīto rokeri Džošu Homiju (Josh Homme) no «Queens of the Stone Age». Jaunais albums apvieno grupai raksturīgos roka rifus, izteiksmīgos tekstus ar hiphopa stampājošajiem bītiem un paceļ grupu jaunā kvalitātē. Spilgts piemērs - iespējams, albuma labākais skaņdarbs «Why'd You Only Call Me When You're High?» (skat. video), kurā grupas solists Alekss Tērners apdzied attiecību brīžiem destruktīvo dabu, naktsdzīvi un ar to saistīto bohēmu.

 
Deivids Bovijs
Deivids Bovijs Foto: Publicitātes foto

3. David Bowie «The Next Day»

Deivids Bovijs ir 20. gadsimta ikona, un par to neviens nešaubās. Nav grūti ļauties viņa varenās leģendas spēkam un nekritiski vērtēt katru meistara radošo soli. «Mojo» komanda Bovija atgriešanās plati vērtē ļoti augstu - 3. vieta ir izcils novērtējums tādam roka veterānam kā Bovijs.

 
Foto: Publicitātes foto

2. Daft Punk «Random Access Memories»

2013. gads populārās mūzikas vēsturē noteikti ieies ar 1970. gadu disko un fankmūzikas atdzimšanu un atgriešanos Top40. Lielā mērā par to atbildīgs franču mūzikas duets «Daft Punk», kas šogad laidis klajā savdabīgu disko ēras almanahu «Random Access Memories». Katra nots, katrs tembrs, pat albuma vāciņš un burtu šrifts citē mūzikas vēsturi – no speisdisko līdz fankam, ļaujot klausītājam teleportēties uz 1979. gadu, kad Rietumu pasaulē modē bija Maikla Džeksona «Off the Wall», bet Padomju savienībā – mūsu pašu «Zodiac» skaņuplate «Disco Alliance».

Šā hrestomātiskā ieraksta mūzika ir absolūts 1970. gadu disko, soula, softroka un fanka kokteilis, savukārt pašu mūziķu – robotu Tomasa un Gaja vizuālais tēls aizgūts no 1974. gada filmas «Phantom of the Paradise».

Šādi atsaucoties uz sava laika labākajiem popmūzikas paraugiem un nogādājot tos top40 radiostaciju A rotācijā, «Daft Punk» būtībā 2013. gadā ir sarīkojuši revolūciju. Kurš to būtu paredzējis, ka kaut kur pa vidu starp Krisa Brauna un Nikijas Mināžas jaunajiem grāvējiem pēkšņi A rotācijā sāks skanēt klasisks 70. gadu diskofanks, kas mūsdienās dzirdams vairs tikai kādās oldies stacijās. Un to visu paveikuši divi noslēpumaini franču roboti, kuru dzīslās, kā izrādās, plūst cilvēku asinis.

 
Bils Kalahans
Bils Kalahans Foto: Publicitātes foto

1. Bill Callahan «Dream River»

Vīrs vārdā Bils Kalahans (Bill Callahan) līdz 2007.gadam izdeva ierakstus ar segvārdu «Smog». Bila Kalahana vienkāršās dziesmas, maigais baritons, pārliecība vienmēr ir iedvesusi tādu kā mieru. Arī šis albums «Dream River» nav izņēmums, un, «Mojo» kritiķu prāt, ir labākais šā gada albums.

Šo plati un būtībā visu no Kalahana un «Smog» diskogrāfijas rekomendējam arī mēs!

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu