Bruklinas grupa «Excepter» uzstāsies klubā «Piens»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Primdien, 21. aprīlī, klubā «Piens» (Astrīda Briāna 9) uzstāsies grupa «Excepter», kas tiek dēvēta par sintezatoru mūzikas džemu grupu, kā arī vienu no «Bruklinas noiza» atslēgas apvienībām. Koncertu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība «Skaņu Mežs» koncertsērijas «Prieka māja» ietvaros, un to atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

«Excepter», kuru tās dalībnieki dēvē par «sintētiska protesta grupu», 2002. gadā dibināja improvizējošās «new weird America» apvienības No Neck Blues Band dalībnieks Džons Fels Raiens (John Fell Ryan), un turpmāko divpadsmit pastāvēšanas gadu laikā tā nostiprināja savu reputāciju kā viena no muzikālajām parādībām, kas definē jēdzienu «Bruklinas noizs». Jaucot trokšņu mūzikai raksturīgu spontānas un destruktīvas improvizācijas perspektīvu ar atsaucēm uz deju mūzikas kultūru, pagrīdes ambiento mūziku un apzināti muļķīgu humoru, tā sev apkārt spējusi pulcēt uzticīgus sekotājus, kurus apvieno eklektiska muzikālā gaume, zināšanas par popkultūras aizmirstākajiem un savdabīgākajiem nostūriem, kā arī labpatika paārdīties. Atsaucoties uz grupas uzjautrinošam haosam līdzīgajiem priekšnesumiem, izdevuma The Village Voice publicists Niks Silvestrs (Nick Sylvester) savulaik sacīja: «Excepter ir pārspējuši grupu Animal Collective, kļūdami par Bruklinas noiza Village People versiju.» Salīdzinājums ar grupu Animal Collective nav nejaušs – tās dalībnieki ir publicējuši piecus Excepter ierakstus savā izdevniecībā «Paw Tracks».

«Excepter» sastāvs ir vairākkārt mainījies, un līdzās Raienam grupā šobrīd darbojas arī viņa sieva Lala Raiena (Lala Harrison Ryan), Džons Viljamss (Jon Williams) un Džons Nikolsons (Jon Nicholson), kas pazīstams ar savu solo projektu SSPS (SS Pyramid Snake).

Kopš 2010. gadā iznākušā albuma «Presidence» grupa bija ieturējusi klusuma pauzi, taču pērn atgriezusies ar minialbumu «Christisland» un paziņojumu, ka šogad gaidāms arī «pilnmetrāžas» albums. Ietekmīgais mūzikas kritikas portāls pitchfork.com «Christisland» atzinis par cienīgu grupas eksperimentu turpinājumu, piebilstot, ka pat tad, kad «Excepter» vilcinās apkārt izvēlētajam mērķim, grupa turpina izklausīties atšķirīgi no visas citas pagājušās desmitgades mūzikas. Nepieradinātajai mūzikai veltītais angļu žurnāls «The Wire» savukārt ierindojis grupas albumus 2004., 2006. un 2008. gada labāko mūzikas ierakstu sarakstos.

Koncerta sākums 19:30. Ieejas maksa: iepriekšpārdošanā «Biļešu servisā» (www.bilesuserviss.lv) - EUR 7, pie ieejas – EUR 10.

www.skanumezs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu