Tiesa atzīst Šakiras hitu par plaģiātu (9)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņujorkas tiesa atzinusi, ka kolumbiešu popzvaigznes Šakiras 2010.gada dziesma «Loca» ir plaģiāts. Spāņu valodā dziedātā dziesma ļoti līdzinās dominikāņu mūziķa Ramona Ariasa Vaskesa (Ramón Arias Vázquez) sacerējumam «Loca con su Tiguere» (diemžēl dziesmas audio nav pieejams), kas iznāca deviņdesmito gadu beigās.

Tomēr tiesnesis Alvins Helleršteins (Alvin Hellerstein) neatzina autortiesību pārkāpumus dziesmas versijā angļu valodā, jo tam trūkstot pierādījumu.

Tiesas lietā uzvarēja ierakstu kompānija «Mayimba Music», kas izdevusi Vaskesa mūziku. 2012.gadā tā iesniedza prasību pret «Sony Corp» un vairākiem tehnoloģiju giganta atzariem. Par vainīgiem tika atzīti tikai divi - «Sony/ATV Latin» un «Sony/ATV Discos», kas izplatīja Šakiras skaņdarbus.

Šakira ar dziesmu «Loca» sasniedza «Billboard» latīņamerikāņu mūzikas topa pirmo vietu un pārdeva vairāk nekā piecus miljonus singlu.

Helleršteins sacīja, ka «Loca» balstīta uz dominikāņu repera «El Cata» 2007.gada dziesmu, kurā arī bija kopēts Vaskesa darbs.

Vaskesa dziesma un abi plaģiāti stāsta par mīlas trijstūri, kurā trūcīgiem dziedātājiem uzrodas bagāti pielūdzēji. Šakiras dziesmā lietots vārds «tigre» («tīģeris»), nevis dominikāņu žargona vārds «tiguere», taču nozīme esot viena un tā pati, atzina tiesnesis.

Tiesa vēl nav noteikusi kompensācijas apjomu.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu