«Skaņu Mežā» – vokālie improvizētāji Fils Mintons un Odrija Čena (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāla «Skaņu Mežs 2014» pirmajā koncertvakarā 10. oktobrī uzstāsies ekscentrisks vokālo improvizētāju duets angļa Fila Mintona (Phil Minton) un ķīniešu izcelsmes amerikānietes Odrijas Čenas (Audrey Chen) sastāvā. Mūziķi darbojas brīvās improvizācijas žanrā, un viņu priekšnesumi nesagatavotiem klausītājiem var šķist radikāli vai pat vājprātīgi, taču šo improvizētāju daiļrades pamatā ir vēlme izpētīt tā saucamās alternatīvās vokālās tehnikas, kā arī izzināt «brīvības» jēdzienu mūzikā

Fils Mintons un Odrija Čena ir vokālo improvizētāju duets, kas strādā ar netradicionālajām vokālajām tehnikām un savos priekšnesumos neizmanto elektroniskus efektus. Viņu kopā radīto mūziku apvieno savadabīga izpratne par skaistumu, un to var raksturot kā citpasaulīgu vai pat viegli biedējošu. Dueta pirmais albums ar nosaukumu «By the Stream» tika laists klajā 2013. gadā izdevniecības «Sub Rosa» paspārnē. «Sub Rosa» ir beļģu izdevniecība, kas ir pazīstamāka ar drošāko un kritiski augstāk vērtēto mūzikas eksperimentu dokumentēšanu un ir zināms kvalitātes standarts jaunajā mūzikā.

Fils Mintons ir strādājis dažādos žanros, taču ir vislabāk pazīstams kā unikāls Eiropas brīvās improvizācijas pārstāvis. Savulaik spēlējis trompeti, taču lielāko daļu savas karjeras strādā ar balsi. Mintons savā dramatiskajā baritonā dziedājis daudz literāru tekstu, sākot ar Viljama Bleika, Daniila Harmsa (Daniil Kharms) un Josifa Brodska (Joseph Brodsky) dzeju un beidzot ar fragmentiem no Džeimsa Džoisa (James Joyce) «Finegana vāķēšanas», tomēr vislabāk ir pazīstams ar saviem «brīvformas» darbiem gan solo improvizācijās, gan sadarbībā ar Saimonu Nabatovu (Simon Nabatov), Okjungu Lī (Okkyung Lee), Džonu Bučeru (John Butcher) un daudziem citiem. Neskatoties uz mūziķa acīmredzamo piederību mūzikas avangardam, 1988. gadā «International Jazz Forum» atzina viņu par labāko vīriešu kārtas dziedātāju. Šogad Mintonam paliks 74 gadi.

Odrija Čena ir ķīniešu-amerikāņu mūziķe, kas dzimusi zinātnieku un inženieru ģimenē netālu no Čikāgas 1976. gadā. Čellu Čena sāka apgūt jau astoņu gadu vecumā, savukārt, sasniedzot 11 gadu vecumu, sāka eksperimentēt arī ar balsi. Čena akadēmiski apguvusi abus savus instrumentus – gan čellu, gan vokālu – un saņēmusi grādu senajā mūzikā, taču ap 2003. gadu mūziķes radošajā domāšanā notika apvērsums un viņa sāka strādāt ar pieeju, ko pati sauc par «individuāli patiesāku estētiku». Čena savus visbiežāk improvizētos priekšnesumus mēdz papildināt ar analogo elektronisko instrumentu lietojumu.

Festivālu «Skaņu Mežs» atbalsta iRobot, Eiropas Savienības programma «Kultūra», Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, ASV vēstniecība Latvijā, Trust for Mutual Understanding, Red Bull Music Academy, Francijas institūts Latvijā, Kultūras ministrija, Gētes institūts Rīgā un citi. «Skaņu Mežs 2014» ir iekļauts oficiālajā «Rīga 2014 – Eiropas Kultūras galvaspilsēta» programmā.

«Skaņu Mežs 2014» notiks 10. un 11. oktobrī mūzikas namā «Daile» ar Bliksas Bārgelda (Blixa Bargeld), Monolake, Marisas Nadleres (Marissa Nadler), Endija Stota (Andy Stott) un daudzu citu piedalīšanos.

Biļetes uz «Skaņu Mežu» ir nopērkamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un interneta vietnē MailScanner has detected a possible fraud attempt from «www.google.com» claiming to be www.bilesuserviss.lv. Biļete uz 10. vai uz 11. oktobri maksā 20 eiro, savukārt divu dienu festivāla abonements – 30 eiro.

www.skanumezs.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu