NME nosauc labākos 2014. gada albumus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arī britu mūzikas izdevums «NME» publicējis savu top50 gada albumu sarakstu. Uzreiz aiz pirmā desmitnieka palikuši tādi mūziķi kā šovasar «Positivus» festivālā vaigā skatītā grupa «Future Islands», «Blur» solists Deimons Olbārns, Džeks Vaits, kritiķu mīlule «FKA Twigs», «Kasabian» u.c. Lūk, top10. Atgādinām, ka pagājušogad «NME» par labāko kronēja Arctic Monkeys plati «AM».

 
Ex Hex
Ex Hex Foto: Publicitātes foto

10. Ex Hex «Rips»

Mērija, Betsija un Lora jeb «Ex Hex» ir trīs dāmas no Vašingtonas. Grupas līdere ir pieredzes bagātā indīmūzikas meiča Mērija Timonija (Mary Timony), kura mūzikā rosās jau no deviņdesmito sākuma (spēlējusi grupās «Autoclave», «Helium», vēl nesen «Wild Flag»).

«Jautra rokenrola mūzika, pie kuras dejot,» tā savu mūziku definējušas šīs panku meitenes.

 
Sleaford Mods
Sleaford Mods Foto: Publicitātes foto

9. Sleaford Mods «Divide And Exit»

Šie britu kungi, kuriem jau ir pāri 40 iekļuvuši arī žurnāla «Mojo» top10 (augstajā 3. vietā). Kaut kas ļoti britisks ir jūtams šajā visā «Sleaford Mods» padarīšanā. Anglijas, Notingemas dueta pamatā Džeisons Viljamsons un Endrjū Fērns. Muzikāli tas viss izklausās diezgan nabadzīgi, arī koncertos viss ir maksimāli primitīvi, taču tas nav pats svarīgākais. Viljamsona sociālie teksti, kas tiek rečitēti bez īpaša stila, spējuši uzrunāt daudzus, un grupa regulāri spēlē izpārdotos koncertos.



 
Džeimijs Tī
Džeimijs Tī Foto: Ekrānuzņēmums

8. Jamie T «Carry On The Grudge»

Londonas dziesmu autoram Džeimijam Tī (Jamie T) bija tikai 21 gads, kad klajā tika laists viņa veiksmīgais debijas albums «Panic Prevention» (2007). Pēc diviem gadiem sekoja arīdzan lieliska plate «Kings & Queens», taču kaut kā īsti vērā ņemamu popularitāti Džeimijam gūt neizdevās. Atšķirībā no rudā britu puikas Eda Šīrana (Ed Sheeran), kurš būtībā arīdzan savā mūzikā sakausē dziesminieka, repera un indie estētiku. Šogad Džeimijs pēc piecu gadu pauzes atgriezies ar «Carry On The Grudge». NME šis albums ļoti gājis pie sirds - 8. vieta.

 
Merchandise
Merchandise Foto: Publicitātes foto

7. Merchandise «After The End»

Sākotnēji radies kā postpanka trio, šis kolektīvs no Tampas ātri vien iesoļojis meinstrīmā. «After The End» izpelnījies dalītas kritiķu jūtas - vieniem asociācijas ar Moriseju tīk, citiem - ne pārāk.

 
La Roux
La Roux Foto: REUTERS/ScanPix

6. La Roux «Trouble In Paradise»

Šogad pagājuši pieci gadi kopš nu jau 26 gadus vecās dziedātājas Ellijas Džeksones (Elly Jackson) jeb dueta (sākotnēji) «La Roux» spilgtās debijas plates. Šogad Ellija atgriezusies ar otro veikumu, kurā jūtama vienota netverama melanholiska noskaņa.

Jāpiebilst, ka 2011. gadā sākotnēji dueta «La Roux» - Ellijas un britu mūzikas skatuves veterāna (viņš nāk no deviņdesmito gadu «Faithless» dīdžeju kompānijas) Bena Langmeida (Ben Langmaid) ceļi šķīrās, un «Trouble in Paradise» tapis kā Ellijas soloalbums. Jaunā albuma ieraksts vēl sākotnēji tapis kopā, taču drīz skaņu inženiera krēslā sēdās Langmeida aizstājējs Aiens Šervins (Ian Sherwin).

Šoreiz bungmašīna skan maigi, matēti, radot asociācijas ar astoņdesmito gadu sākuma Prinsa ierakstiem. Arī ģitāra izmantota pēc labākajām Naila Rodžersa (tas pats, kas atbildīgs par «Daft Punk» pēdējiem grāvējiem) paraugiem - eleganti, askētiski, bet iedarbīgi fanka rifi.

Šur tur izmantoti arī sampli. Piemēram, dziesmā «Tropical Chancer» dzirdams Greisas Džonsas (Grace Jones) dziesmas «My Jamaican Guy» (1983) bīts unitalo disco klasiska «B.W.H.» skaņdarba «Stop» fragments.

Ja pašos «La Roux» pirmsākumos kādam bija radies iespaids, ka Ellija tikai dzied un smuki izskatās, bet visu mūziku viņas vietā sacer viņas partneris Langmeids, tad šis ieraksts pierāda, ka tieši Ellija ir projekta dvēsele un galvenais radošais virzītājspēks. Jaunā plate, lai arī bez izteiktiem supergrāvējiem, ir kvalitatīvs, labskanīgs un viengabalains ieraksts.

 
Dens Sneits
Dens Sneits Foto: Publicitātes foto

5. Caribou «Our Love»

Kanādiešu mākslinieks Dens Sneits (Dan Snaith), kas sākotnēji bija pazīstams kā projekta «Manitoba» autors, šogad trāpījis mūzikas kritiķu sirdī. Viņa projekta «Caribou» jaunais albums «Our Love» (City Slang) izpelnījies daudz atzinīgu vārdu.




 
Aphex Twin
Aphex Twin Foto: Publicitātes foto

4. Aphex Twin «Syro»

Britu kulta elektroniskās mūzikas izpildītājs Aphex Twin (Ričards Džeimss) šogad izdevis jaunu albumu pēc trīspadsmit gadu pauzes. Baumas par Džeimsa aktivitātēm parādījās pēc tam, kad augusta vidū Londonas debesīs bija manāms dirižablis ar izpildītāja logo un uzrakstu «2014». Jauna albuma izdošanu veicināja fanu izveidotā kampaņa platformā «Kickstarter». Fani sāka vākt līdzekļus, lai iegādātos neizdoto studijas disku «Caustic Window». Tas, pēc Džeimsa vārdiem, licis viņam aizdomāties, ka pasaulē vēl ir cilvēki, kam viņa daiļrade ir vajadzīga.

Pēdējais un šobrīd pēdējais Aphex Twin albums «Drukqs» tika izdots 2001. gadā.



 
Foto: Publicitātes foto

3. The War On Drugs «Lost In The Dream»

TVNET jau rakstījām, ka Adama Grendusīla (Adam Granduciel) vadītās grupas «The War on Drugs» trešais albums «Lost In The Dream» ir pārsteidzoši spēcīgs un skanīgs.




 
Foto: Publicitātes foto

2. Mac DeMarco «Salad Day's»

Maks Demarko (Mac DeMarco) ir dīvains putns no Monreālas - viņa iepriekšējo plati smalki aprakstījām arī TVNET. NME iepaticies šis jaunais Demarko veikums. Grūti iebilst!

 
Foto: Publicitātes foto

1. St Vincent «St Vincent»

Anija Klārka (Annie Clark) jeb «St. Vincent», kas savulaik muzicējusi ar daudzgalvaino Teksasas orķestri «The Polyphonic Spree» un vēlāk bijusi dziesminieka Sufjana Stīvensa (Sufjan Stevens) pavadošās grupas ģitāriste, jauno albumu ierakstījusi kopā ar pieredzes bagāto producentu Džonu Kongletonu (John Congleton). Izskatās, ka šī sadarbība bijusi ļoti veiksmīga. Arī žurnāla «Mojo» top10 atrodams šis albums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu