Ventspilī koncertēs Bens Frosts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ventspils teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē 8. augustā gaidāms austrāliešu elektroniskās mūzikas mākslinieka Bena Frosta (Ben Frost) koncerts, informē SIA «Kurzemes filharmonija» mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Lācberga.

Bens Frosts ir elektroniskās mūzikas eksperimentators no Austrālijas, kurš nu par mājām sauc Islandes galvaspilsētu Reikjavīku. Viņa lielākoties instrumentālo mūziku pieņemts uzskatīt par minimālismā balstītu. Žurnāls «Wire» savulaik pat izmantojis salīdzinājumu «Arvo Perts Trenta Reznora aranžējumā», jūsmīgi recenzējot viņa 2007. gada albumu «Theory Of Machines», ar kuru Frosts kļuva pazīstams plašākā publikā. Ieraksts iezīmēja arī Frosta profesionālās «draudzības» sākumu ar mūziķi un producentu Valgīru Sigurdsonu (Valgeir Sigurðsson) un viņa Reikjavīkā dibināto izdevniecību «Bedroom Community», kas izdevusi viņa turpmākos ierakstus.

Sekojošais albums «By The Throat», kas dienasgaismu ieraudzīja 2009. gadā, izraisīja pamatīgu viļņošanos mūzikas cienītāju, kritiķu un profesionāļu aprindās. Tas bija atrodams daudzu par mūziku rakstošo mediju gada kopsavilkumos līdzās citiem ievērības cienīgiem izdevumiem. Mūzika, kas bija kļuvusi fiziska gan ierakstā, gan sekojošajos koncertos, daudziem nudien «ķērās pie rīkles» ar savu brīžiem šausmas uzdzenošo tiešumu un klātesamību (piemēram, albumā dzirdamas paša Frosta Islandes ziemeļos ierakstītas vilku gaudas). Arī citiem mūziķiem, jo Frosts pēdējo gadu laikā sadarbojies ar vairākiem prominentiem māksliniekiem, radot zīmīgus kopdarbus. Piemēram, kopā ar islandiešu laimetīgās mūzikas komponistu Danielu Bjarnasonu (Daníel Bjarnason) radot Staņislava Lema (Stanisław Lem) pazīstamā romāna «Solaris» iedvesmotu mūziku, kuru abi kopā ar «Sinfonietta Cracovia» iemūžināja ierakstā, kā arī izpildīja vairākos koncertos, kurus pavadīja Braiena Īno (Brian Eno) veidotas video projekcijas ar šāda paša nosaukuma Andreja Tarkovska (Андрей Арсеньевич Тарковский) filmas motīviem. Frosts bijis mūzikas autors arī vairākām kinofilmām – «Dusošā skaistule» (‘Sleeping Beauty’), «Dzelme» (‘The Deep’), bet nesen kļuvis zināms, ka arī britu seriāla «Gara spēks» (‘Fortitude’) mūzikas autors ir viņš. Bez līdzdalības savu izdevniecības biedru Sigurdsona, Niko Mjūlija (Nico Muhly), Sema Emidona (Sam Amidon) un citos ierakstos, Frosts kā producents, skaņu inženieris un mūziķis darbojies arī pie saksofonista Kolina Stetsona (Colin Stetson) un domubiedra Tima Hekera (Tim Hecker) ierakstiem.

Pagājušogad izdotais solo ieraksts «A U R O R A» un tam sekojošie koncerti ir vienlaikus solis tālāk mūsdienu elektroniskās mūzikas robežu pārbīdē un cieņas apliecinājums pirms gadiem jau uzņemtajam kursam pretim mūzikai kā fiziskai ķermeniskai pieredzei. Tam liecinieki varēs būt koncerta Ventspilī apmeklētāji, kad 11. jūlijā ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs tur atgriezīsies Bens Frosts (2010. gadā viņš kopā ar Niko Mjūliju, Valgīru Sigurdsonu un Semu Emidonu t/ n «Jūras vārti» koncertēja «Vaļu vērošanas» turnejas ietvaros).

Biļetes uz koncertu «Jūras vārtu» Jaunajā zālē no 7. maija plkst. 12 būs nopērkamas gan teātra nama kasē, gan «Biļešu Servisa» tirdzniecības tīklā un internetā – www.bilesuserviss.lv. Tikai pirmās 30 biļetes par īpašu cenu – 8.50 EUR. Pārdošanā ierobežots skaits stāvvietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu