Miris soulmūziķis Aiks Tērners (16)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

76 gadu vecumā miris rokenrola pionieris Aiks Tērners, kurš kļuva slavens piecdesmitajos gados, koncertējot kopā ar savu sievu Tīnu Tērneri, taču pēc tam iemantoja mūzikas industrijas ļaundara slikto slavu, kad Tērnere atklāja, ka viņu kopdzīves laikā vīrs viņu regulāri piekāvis.

Ietekmīgais un ražīgais ģitārists un pianists nomira mierīgi savās mājās Kalifornijas pilsētā Sanmarkosā netālu no Sandjego, trešdien no sava biroja Floridā paziņoja viņa menedžeris Stjuarts Hanovers, kas pārstāv menedžmenta kompāniju "Thrill Entertainment Group".

Tērneram tiek piedēvēta rokenrola izgudrošana ar viņa 1951.gada dziesmu "Rocket 88", un sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados viņš ar savu grupu kļuva ļoti slavens, pateicoties tādām dziesmām kā "River Deep, Mountain High," "Proud Mary" un "Nutbush City Limits."

Aizīrs Lasters Tērners piedzima Misisipi štata Klārksdeilā 1931.gadā. Viņa muzikālā karjera sākās trīsdesmito gadu beigās, kad klavierspēli viņam mācīja leģendārais blūzmenis Paintops Pērkinss, kā arī viņš kādu laiku bija dīdžejs vietējā radiostacijā.

Pēc savas grupas "The Kings of Rhythm" nodibināšanas četrdesmito gadu beigās Tērners pārcēlās uz Misūri pilsētu Sentluisu, kur viņš strādāja kā skauts tādām ierakstu kompānijām kā "Sun Records" un palīdzēja tām atrast tādus talantus kā "Howlin'' Wolf" un Elmors Džeimss.

Kā ģitārists un pianists Tērners piecdesmitajos gados koncertēja kopā ar B.B.Kingu, "Howlin'' Wolf", Madiju Votersu un Viliju Diksonu.

Tomēr vislielāko iespaidu uz viņu ar savu griezīgo balsi atstāja 1956.gadā no Tenesī štata Natbušas ciema uz Sentluisu atbraukusī pusaudze Anna Meja Bulloka, kuru viņš pieņēma savā grupā par fona dziedātāju un kura vēlāk kļuva par personu, kas visvairāk ietekmēja Tērnera karjeru.

1958.gadā Bulloka pievienojās grupai kā pastāvīga tās dalībniece. 1960.gadā, kad dziedātāja, kurai vajadzēja iedziedāt dziesmu "A Fool in Love" neieradās, Tērners to palūdza nodziedāt Bullokai, kas gaidīja viņu pirmo dēlu. Dziesma kļuva par lielu hitu, un Tērners nomainīja sievas vārdu uz Tīna, kā arī savas grupas nosaukumu.

Tā dzima slavenā "The Ike and Tina Turner Revue".

Aiks un Tīna apprecējās 1962.gadā Meksikā.

Aika Tērnera grupa ar Tīnu kā solisti ar savām enerģijas pārpilnajām dziesmām kļuva ļoti populāri. 1972.gadā grupa saņēma "Grammy" balvu par savu versiju grupas "Creedence Clearwater Revival" dziesmai "Proud Mary". Ļoti populārs septiņdesmito gadu hits bija arī daudzslāņainā kompozīcija "River Deep, Mountain High", ko producēja ietekmīgais un ekscentriskais producents Fils Spektors un kas joprojām tiek uzskatīta par vienu no viņa labākajiem veikumiem.

Tomēr Tērnera slavu aizēnoja apsūdzības vardarbībā pret sievu un atkarība no narkotikām un alkohola. Tērneru laulība bija vētraina, un vēlāk savā 1986.gadā iznākušajā autobiogrāfijā Tīna bijušo vīru apsūdzēja regulārā piekaušanā, kā arī stāstīja, ka viņš iešļācis viņai sejā karstu kafiju, dedzinājis ar cigaretēm, ielauzis ribas un tik daudzas reizes sadauzījis degunu, ka viņai nācās veikt operāciju. 1968.gadā ilgstošie pazemojumi noveda Tīnu līdz pašnāvības mēģinājumam. Šo mežonīgā ļaundara tēlu vēl nostiprināja 1993.gadā tapusī biogrāfiskā filma "What''s Love Got to Do With It?", kas abiem galveno lomu atveidotājiem Lorensam Fišbērnam un Andželai Basetai atnesa "Oskara" nominācijas.

Tīna aizbēga no Aika pēc tam, kad pirms 1976.gada 4.jūlija koncerta viņš mašīnā sievu atkal sāka sist un šoreiz viņa atbildēja. Pēc viņu laulības galīgās šķiršanas 1978.gadā Aiks Tērners vēl dziļāk iegrima narkotikās, bet astoņdesmito gadu vidū, kad Tina Tērnere atgriezās uz skatuves kā ļoti veiksmīga solo māksliniece, Aiks lielā mērā tika nosodīts, atklātībā nonākot ziņām par viņa regulāro vardarbību pret sievu 20 gadus ilgajā laulībā.

Tomēr, lai gan Tērners ir pilnībā atzinis savu postošo aizraušanos ar narkotikām tajā laikā, viņš noliedz, ka būtu sievu regulāri piekāvis, sakot, ka tikai reizi viņai iesitis pa seju un dažreiz iepļaukājis, un norādot, ka viņa attēlojums filmā ir bijis ļoti pārspīlēts un neatbilst patiesībai.

Kaut arī tādi melnādainie mākslinieki kā Čaks Berijs, "Little Richard" un Bu Didlijs iemantoja popularitāti arī baltajā auditorijā, Aikam Tērneram tas tā arī neizdevās, un viņš arvien dziļāk grima narkotikās, nonākot naudas grūtībās un vairākas reizes konfliktā ar likumu.

Kad Tērneri 1991.gadā tika iekļauti Rokenrola slavas alejā, Aiks nespēja ierasties uz ceremoniju, jo izcieta 17 mēnešu cietumsodu par narkotiku glabāšanu.

1999.gadā viņš pārvarēja savu atkarību no narkotikām, un viņa karjera sāka lēnām atdzimt. 2001.gadā viņš izdeva albumu "Here and Now", kas guva ļoti labas kritiķu atsauksmes un tika nominēts "Grammy" balvām.

Pēdējos savas dzīves gadus viņš pavadīja muzicējot un koncertējot, lai gan viņš sirga ar emfizēmu.

Pēdējā laikā viņš strādāja kopā ar mūziķi "Danger Mouse", kas ir populārā popmūzikas dueta "Gnarls Barkley" viena puse.

Šogad Losandželosā Tērners beidzot saņēma pats savu "Grammy" balvu par labāko tradicionālā blūza albumu "Risin'' With the Blues".

Vēlāk trešdien izplatītajā Tīnas Tērneres pārstāvju paziņojumā teikts, ka dziedātāja, kas šobrīd jau daļēji pametusi mūzikas biznesu un dzīvo Eiropā, norobežojas no bijušā vīra nāves un nevēlas par to izteikties.

"Tīna ir informēta par to, ka Aiks šorīt miris," viņas pārstāvji sacīja interneta slavenību ziņu lapai "TMZ.com". "Trīsdesmit piecu gadu laikā viņa ne reizi ar viņu nav sazinājusies. Vairāk nekādi komentāri netiks sniegti."

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu