«Skaņu mežā» elektroniskās mūzikas ikona «Squarepusher»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2.oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla «Skaņu mežs 2015» ietvaros koncertzālē Palladium uzstāsies hrestomātiskais elektroniskās mūzikas producents Squarepusher, īstajā vārdā Toms Dženkinsons. Kad 1990.gadu vidū Šefīldas izdevniecība Warp Records revolucionēja muzikālo ainavu un reiva scēnu ar līdz tam nedzirdētu indie un elektroniskās mūzikas sajaukumu, Squarepusher bija viens no trim izdevniecības «vaļiem», līdzās Aphex Twin un duetam Autechre. Viņš ir pirmais no ievērojamās trijotnes, kas uzstājas Baltijā.

Warp Records no citiem tolaik strauji plaukstošās elektroniskās mūzikas izdevējiem atšķīrās ar to, ka viņi, iespējams, iepriekšējo Šefīldas muzikālo tradīciju ietekmēti, spēja piedāvāt emocionālu un humānu elektronisko mūziku, ne vien tolaik dominējošās sintētiskās un futūristiskās tehno vīzijas. Viņu estētika sakņojās ne tik daudz kiberpasaulē, cik reālajā postindustriālajā ainavā - pelēkajās, pamestajās rūpnīcās un drūmajās daudzstāvu dzīvojamās ēkās. Piedāvājot lauzītu un saraustītu sociālās ainas atspulgu mūzikā, Warp raksturoja atsvešinātību, ko iemiesoja jau pirms viņiem nākušie Šefīldas mūziķi, kā industriālās deju mūzikas veterāni Cabaret Voltaire. Warp Records, kas ir, iespējams, leģendārākā britu deju mūzikas izdevniecība, neradās tukšā vietā – Šefīlda bija muzikāli ražena vieta, kur savu karjeru aizsāka tādi mūziķi kā Džo Kokers, Human League, Pulp, Moloko un citi. Latvijas elektroniskās deju mūzikas cienītāju aprindās, iespējams, arī nav sveši Squarepusher muzikāli huligāniskā brāļa Ceephax Acid Crew jeb Endrjū Dženkisona darbi.

Kamēr Warp klasisko IDM jeb inteliģentās deju mūzikas skaņu vairāk pārstāvēja Autechre un Aphex Twin - vismaz sākotnēji – komponēja sirreālas un draudīgas ambientas ainavas, tikmēr Squarepusher specializējās agresīvu un lauztu breakbeat un drum'n'bass ritmu mutācijās, bieži talkā ņemot arī ģitāru un basģitāru. Viņa muzicēšanu allaž raksturojusi virtuozi un ekscentriski jaunu muzicēšanas rīku un paņēmienu meklējumi, ko nemainīgi pavadījusi puiciska aizrautība. Tādējādi no minētās trijotnes viņš ir piedāvājis iespējams pieejamāko un izklaidējošāko skaņu. Squarepusher sākotnējā ideja bija papildināt drum'n'bass ritmus ar ko tumšu, kas viņam izdevās, ritmus laužot un atjaucot ar acid tehno un džeza griezīgumu. Squarepusher sevi pieteica pasaulei ar trim albumiem – Feed Me Weird Things, Hard Normal Daddy un Music is a Rotted One Note, kas visi izpelnījās viennozīmīgi augstus kritiķu un publikas vērtējumus. Kopumā ar Squarepusher vārdu viņš izdevis četrpadsmit albumu, to skaitā arī 2015.gadā publicēto Damogen Furies. Tāpat kā Aphex Twin, arī Squarepusher video (Come on My Selector) ir veidojis ievērojamais videomākslinieks Kriss Kaningems.

Var minēt, vai Squarepusher piekrišanu uzstāties šaipusē ir motivējusi viņa saistība ar Latviju, ko viņš arī ir norādījis nesenā intervijā interneta mūzikas izdevumam The Quietus, kur viņš atklāj, ka divi no viņa skaņdarbiem jaunākajā albumā - Baltang Ort un Baltang Arg - tiešām ir atsauce uz Latviju un Baltiju kopumā: «...vasarā es tur [Latvijā] dzīvoju, programmēju un rakstīju [mūziku]... Baltijas krasts ir viena no manām mīļākajām vietām pasaulē. [Minētie] skaņdarbi principā ir dusmīga mūzika par Baltiju.» Dženkinsons intervijā arī piebilda, ka liela daļa mūzikas no jaunā albuma savos pamatos ir tapusi Latvijā.

Squarepusher gaidāmais priekšnesums Palladium solās būt īpaši krāšņs, pateicoties viņa jaunajam audiovizuālajam uzstāšanās modulim. Tādējādi šī Warp ikona Latvijas publikai stādīsies priekšā savā vitālākajā un iespaidīgākajā elementā.



Mūziķa priekšnesums festivālā «Skaņu mežs 2015» notiks 2. oktobrī koncertzālē Palladium, Marijas ielā 21 (ieeja no Pērses ielas). Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties «Biļešu servisa» kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Abonements uz visām trim festivāla dienām maksā 30 EUR un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir šāda: 2. oktobris – 20 EUR, 9. oktobris – 15 EUR; 10. oktobris – 15 EUR.



Squarepusher uzstāšanās Rīgā ir daļa no projekta «Eksperimentālās mūzikas bākas: Rīga – Trumse» (projekta nr. EEZLV04/GSKA/2013/10). Projekta galvenais mērķis ir īstenot festivālu «Skaņu mežs» un «Insomnia» sadarbību četros slāņos, kas sevī ietver kopīga latviešu-norvēģu skaņdarba producēšanu, latviešu-norvēģu mūziķu apmaiņu starp festivālu programmām, kopīgas programmas izstrādi un individuālu skaņu mākslas jaundarbu apmaiņu starp Rīgu un Trumsi ar rezidenču palīdzību, visos slāņos uzsverot abu pilsētu savdabīgās skaniskās pasaules un to iespējamo simbiozi. Projekta plānotais budžets ir 114 729.00 eiro. 86,38% no projekta izmaksām tiek līdzfinansēti no Eiropas Ekonomiskās Zonas finanšu instrumenta programmas LV04 «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» neliela apjoma grantu shēmas «Kultūras apmaiņa» finanšu līdzekļiem.




KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu