Ziemeļkorejā uzstāsies «Laibach». Koncertu filmēs latvieši

LETA/BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slovēnijas retro avangarda grupa «Laibach» trešdien un ceturtdien sniegs koncertus Ziemeļkorejā, kļūstot par pirmo Rietumu rokgrupu, kas paviesojusies komunistiskajā valstī.

Grupa dibināta 1980. gadā Slovēnijā, kas tolaik vēl atradās bijušās Dienvidslāvijas sastāvā. «Laibach» ir pasaulē vispazīstamākā slovēņu rokgrupa, taču bieži saņem pārmetumus par divdomīgi tulkojamas politiskas un nacionālistiskas simbolikas izmantošanu.

Pēc gada ilgušām sarunām starp Phenjanu un norvēģu mākslinieku Mortenu Traviku, kurš sagatavojis tūri, grupa «Laibach» ir uzaicināta uzstāties Ziemeļkorejā.

Traviks ir pazīstams ar kultūras pasākumu organizēšanu Ziemeļkorejā un pēdējo trīs gadu laikā izolēto valsti ir apmeklējis 20 reizes.

«Es domāju, ka «Laibach» ir ideāla pirmā poproka grupa, kurai uzstāties Ziemeļkorejā (..). Runa ir par mākslu, un mākslai ir privilēģija būt divdomīgai un runāt par dažādām lietām vienlaicīgi,» norādījis Traviks, kurš filmējis arī grupas jaunākā albuma dziesmas «Whistleblowers» videoklipu.

Photographers jostling for a good shot of #Laibach in #Pyongyang

A photo posted by Sun (@sunbimari) on

«Dažus grupas «Laibach» mūzikas līmeņus Ziemeļkorejas klausītāji nespēs saprast, taču tas ir tikai tāpēc, ka viņiem nav informācijas par šīm lietām, bet citus aspektus, tostarp pašu mūziku, viņi ļoti labi sapratīs,» apgalvo mākslinieks.

Koncerti notiks 19. un 20. augustā, kad Ziemeļkorejā atzīmēs 70. gadadienu kopš Korejas pussala tika atbrīvota no japāņu kolonizācijas varas, teikts grupas paziņojumā.

Pekinas uzņēmums «Koryo Tours», viena no nedaudzajām tūrisma aģentūrām, kas piedāvā ārzemju ceļotājiem iespēju apmeklēt Ziemeļkoreju, koncertu laikā piedāvā četru dienu brīvdienas komunistiskajā valstī.

Ziemeļkorejas mūziku un mūzikas grupas stingri uzrauga varasiestādes, lai gan ārzemju mūzika, it īpaši no Dienvidkorejas, kļūst arvien pieejamāka, pateicoties slepus ievestajiem pārnēsājamiem mūzikas atskaņotājiem un ierakstiem CD un USB atmiņas karšu formātā.

«Mēs uzskatām, ka Ziemeļkoreja ir kā utopijas eksperiments (..), un mums vienmēr patikusi jebkāda veida utopija,»

sarunā ar AFP norādīja «Laibach» solists Ivans «Jani» Novaks.

Grupas nosaukumam izmantots Slovēnijas galvaspilsētas vāciskais nosaukums, ko lietoja gan Austroungārijas impērija, gan Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas okupācijas iestādes.

Daži mūziķus sauc par fašistiem, taču citi ir pārliecināti, ka viņi savā daiļradē kritizē totalitārisma ideoloģiju.

«Laibach» 1984. gadā kļuva par vienu no avangarda politiskās mākslas kopienas «Neue Slowenische Kunst» (Jaunā Slovēnijas Māksla) dibinātājiem.

Kolektīva pirmā izstāde pašlaik ir apskatāma Ļubļanā.

Grupa uzstājusies arī Rīgā.

«Laibach» koncertu filmēs Latvijas «Vides filmu studija».

Veidot dokumentālo filmu par pirmo rokgrupu no rietumiem, kas uzstājas autoritārajā Ziemeļkorejā, devušies kinematogrāfists Valdis Celmiņš un režisors Uģis Olte. Viņiem piebiedrojušies arī kolēģi no Norvēģijas un Francijas. «Šobrīd vēl nav izkristalizējies, kāds tieši būs filmas formāts - dokumentālā vai koncertfilma. Pamatdoma ir vedot stāstu par fenomenu, kā grupa no Eiropas lauž dzelzs priekškaru, bet filmā būs arī daudz mūzikas,» sacīja Cekulis.

Viņš norādīja, ka šāds projekts tiek īstenots, jo «Vides filmu studijai» iepriekš izveidojusies laba sadarbība ar režisoru no Norvēģijas Mortenu Traviku (Morten Traavik), kuram pateicoties grupa «Laibach» uzstājas Ziemeļkorejā. Lai nodrošinātu iespēju «Laibach» koncertēt Ziemeļkorejā, Traviks risinājis gadu ilgas pārrunas ar Phenjanu.

«Vides filmu studija» iepriekš filmējusi videoklipu grupas «Laibach» dziesmai «The Whistleblowers» kas guvis starptautisku atzinību un atpazīstamību. Savukārt ar Traviku sadarbība sākusies pirms trim gadiem, veidojot filmu «Nacionālais pieskāriens».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu