«Skaņu mežs» Baltajā naktī - ērģeļmūzika, improvizācija un kino

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

5. septembrī ikgadējā mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» ietvaros tradicionāli notiks festivāla «Skaņu mežs» rīkots eksperimentālās mūzikas vakars. Tas noritēs Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2) un turpināsies līdz pat vēlai naktij, piedāvājot daudzveidīgu mūzikas programmu, kā arī minimālisma kino: komponistu Šarlemānu Palestainu (Charlemagne Palestine), improvizētājus Toniju Bevanu un Rodriju Deivīzu (Tony Bevan, Rhodri Davies), elektroniskās mūzikas duetu Plapla Pinky ar ērģelnieci Sindiju Kastillo (Cindy Castillo) un latviešu projektu Dubna.

Kā zināms, nepieradinātās mūzikas biedrība «Skaņu mežs», kas pazīstama ar tāda paša nosaukuma novatoriskās mūzikas festivālu, jau vairākus gadus Anglikāņu baznīcā organizē augstvērtīgus laikmetīgā avangarda koncertvakarus Balto nakšu ietvaros.

Sasaucoties ar 2015. gada Baltās nakts interesi par gaismas tēmu, pasākumā tiks piedāvāts minimālisma kino un minimālisma ietekmēta mūzika dažādās tās izpausmēs, šoreiz aptverot arī žanriskā izpratnē tālu ceļojušas ietekmju plūsmas, un tā apakšnosaukums būs «Minimālisms gaismā un skaņā». Četrus programmas koncertus papildinās arī amerikāņu mākslinieka Entonija Makkola (Anthony McCall) filma «A Line Describing A Cone», kurā kino medijs reducēts līdz virtuozai manipulēšanai ar gaismu.

Vakara muzikālo daļu atklās improvizētāju Tonija Bevana un Rodrija Deivīza duets. Lai gan abi mūziķi ir spēlējuši kopā jau iepriekš, viņu uzstāšanās intriģē ar neparedzamību vai pat raisa izbrīnu, jo mūziķi nāk no visai atšķirīgām, dažbrīd pat konfliktējošām improvizētās mūzikas scēnām.

Žurnāls TimeOut Toniju Bevanu nodēvējis par «diženāko no dzīvajiem basa saksofona improvizētājiem». Bevans ilgus gadus ir sastrādājies ar leģendāro pirmās paaudzes frīdžeza bundzinieku Saniju Mjureju, un šobrīd vada ansambli Bruise, kas veltīts starpžanru eksperimentiem. Viņš ir kūrējis festivālu NJC Berlīnē, kā arī bijis radošais eksperts nesen uzņemtajai Antuāna Prūma filmai par britu brīvās improvizācijas scēnu Taking the Dog for a Walk.

GIG: Rhodri Davies performs Sensations of the Retina from CIRCA Projects on Vimeo.

Rodrijs Deivīzs tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem mūziķiem redukcionisma improvizācijā - kustībā, kas iemieso improvizētās mūzikas sadursmi ar aktuālām laikmetīgās mūzikas idejām un minimālisma estētiku. Deivīza pamatinstruments ir arfa, un viņš ir respektēts arī kā minimālisma kompozīcijas interprets – tādi komponisti kā Fils Nibloks, Eliana Radiga un Jasunao Tone ir sacerējuši jaundarbus īpaši Deivīzam.

1945. gadā dzimušais Šarlemāns Palestains ir amerikāņu vizuālais mākslinieks un minimālisma komponists (lai gan tas ir jēdziens, ko viņš pats kaismīgi noliedz). Viņa slavenākā kompozīcija ir klavierdarbs Strumming Music. Savus koncertus Palestains uzskata par rituāliem – viņš visapkārt izvieto plīša rotaļlietas un svinīgi dzer konjaku, pietuvinot uzstāšanos performanču mākslai. Šajā Baltās nakts pasākumā Palestains piedalīsies ar savu ērģeļmūzikas priekšnesumu Schlingen-Blängen.

Plapla Pinky ir franču elektroniskās mūzikas duets, kas rada deju mūziku un bieži vien to pielīdzina šķietami attālām, pat negaidītām kultūras parādībām. Dueta 2014. gada minialbums Succession meklēja tehno aizmetņus baroka mūzikas tradīcijā, savukārt viņu jaunā koncertprogramma Raver Stay With Me, kas šajā Baltās nakts pasākumā pieredzēs pirmatskaņojumu, tiecas vilkt paralēles starp ērģeļmūziku un reivu, uzsverot katartiskās pieredzes, pēc kurām tiecas gan reliģiski rituāli, gan deju mūzikas pasākumi. Priekšnesumā duetam pievienosies ērģelniece Sindija Kastillo. Plapla Pinky ir novatoriskajai mūzikai un audiovizuālajai mākslai veltītās platformas SHAPE dalībnieki.

Dubna ir latviešu mūziķa Māra Butlera trokšņu mūzikas projekts, kas periodiski demonstrē ietekmes no «dub» un dažādiem tumšās elektroniskās mūzikas apakšžanriem, ieskaitot industriālo mūziku, EBM un synthwave.

Pasākums sākas plkst. 21.

Koncertu atbalsta Rīgas dome, Eiropas Savienības programma «Radošā Eiropa» un Trust for Mutual Understanding.

baltanakts.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu