Braiens Īno uzstājas ar lekciju par mākslas un kultūras nozīmīgumu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / static.bbc.co.uk

Britu mūziķis un producents Braiens Īno (Brian Eno) raidorganizācijas BBC rīkotā lekcijā iestājies par mākslas un kultūras nozīmīgumu sabiedrībā.

67 gadus vecais Īno norādīja, ka par mākslu un iztēli cilvēki sākot domāt jau bērnībā. «Iztēlošanās ir cilvēku centrālā darbība, tā nošķir mūs no visām pārējām dzīvajām būtnēm,» viņš teica. «Mēs varam iedomāties neeksistējošus vārdus, mēs varam savā prātā izspēlēt veselus scenārijus, kas ļauj izjust empātiju.»

Lekciju var klausīties šeit

Īno sacīja, ka humanitāra izglītība nenodrošinot tik labas darba iespējas kā tā saucamie STEM novirzieni - zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika. «Daudzi domā, ka tās ir patiesi svarīgās lietas. Taču pat abreviatūra «stem» [»stumbrs«] norāda, ka tas ir centrs, no kura aug viss pārējais. Daudzi domā, ka tikai šīs lietas ir nozīmīgas. Tā ir daļa no ekonomikas dzirnavām, tas padara Lielbritāniju dižu, ceļ IKP un tamlīdzīgi. Taču māksla ir vienkārši jauka lieta, savā ziņā luksusa prece. Ar to varētu nodarboties, kad atnāc mājās pēc smagas dienas īstā darbā,» teica mūziķis.

Īno aicināja klausītājus pārdomāt mākslas un kultūras nozīmi sabiedrībā, lai tā vairs netiktu uzskatīta par «visu, kas tev patiesībā nemaz nav jādara».

Iepriekšējos gados «BBC Music» lekcijās uzstājušies mūziķi Pīts Taunsends, Igijs Pops un Šarlote Čērča.

2011. gadā grupas «The Who» ģitārists Taunsends nodēvēja mūzikas ierakstu interneta veikalu «iTunes» par «digitālu vampīru», kas «izsūc asinis» no mūziķiem, kā arī vērsās pret nelegālajām failu apmaiņas vietnēm.

Pagājušogad Pops pauda atbalstu neatkarīgajām ierakstu kompānijām, kuras bija iesaistītas strīdā par autoratlīdzību ar video vietni «YouTube».

Savukārt Čērča 2013. gadā nopēla mūzikas industrijā pastāvošo seksismu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu