Notiks «Skaņu meža 2015» mūziķu meistarklases un lekcijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) 8. un 9. oktobrī notiks festivāla «Skaņu mežs 2015» mūziķu meistarklases un lekcijas, pavēstīja festivāla pārstāvis Rihards Endriksons. Meistarklases un lekcijas vadīs pianists un komponists Frederiks Rževskis (Frederic Rzewski), komponists Jākobs Ulmans (Jakob Ullmann), improvizējošais kontrabasists Džons Edvardss (John Edwards) un ansamblis «Lemur». Meistarklašu un lekciju apmeklējums ir bezmaksas, un uz tām tiek aicināti ne tikai mūziķi, bet arī citi interesenti.

Pianists un komponists Rževskis tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajām personībām, kas parādījušās 60. gadu amerikāņu avangarda mūzikas ērā. Rževskis mācījies Hārvardā, pēc tam Prinstonā, kur viens no viņa skolotājiem bija komponists un mūzikas teorētiķis Miltons Bebits. 1966.gadā Rževskis kopā Elvinu Kuranu un Ričardu Teitelbaumu dibināja vēsturiski nozīmīgo ansambli «Musica Electronica Viva» (MEV), kas apvienoja brīvo improvizāciju ar notētu mūziku un elektroniskiem eksperimentiem. Rževskis uzstāsies ar lekciju par notāciju, mūsdienu mūzikas skaļumu un paša daiļradi, beigās paredzēta jautājumu un atbilžu sesija.

Kontrabasists Edvardss ir daudzpusīgs improvizētājs, kas mūzikā iegulda ļoti daudz fiziska spēka un dzīvīgas, drudžainas enerģijas. Viņš ir spēlējis kopā ar Dereku Beiliju, Vadada Leo Smitu, Deividu Mjureju un daudziem citiem. Šajā meistarklasē Edvardss saspēlēsies ar tās dalībniekiem, paralēli skaidrojot, ko viņš saprot ar jēdzienu «brīvā improvizācija», kā arī ko, viņaprāt, nozīmē improvizēt ar nodomu.

Vācu komponists un pasniedzējs Ulmans raksta radikāli klusu mūziku, kas pieprasa īpašu koncentrēšanos no klausītāja, lai tā vispār tiktu sadzirdēta – šādi viņš ne tikai rada saspringtu dialogu ar publiku, bet arī apvelta savu mūziku ar svinīgas noslēpumainības sajūtu. Lekcijā «Mazs ieguldījums mūzikas arheoloģijā» viņš aplūkos tradicionālās notācijas nevienkāršās attiecības ar dzīvu mūziku, kā arī mūžīgās atšķirības starp mūziku, kas komponistam skan galvā, un to mūziku, kuru no partitūras nolasa izpildītāji.

Norvēģu improvizētās mūzikas kvartetā «Lemur» piedalās mūziķi, kas vienlīdz pieredzējuši laikmetīgajā kompozīcijā, trokšņmūzikā, brīvajā džezā, skaņu mākslā un performanču mākslā. Ansambļa dalībnieki meistarklasē ne tikai ieskatīsies improvizācijas un intuitīvas saspēles jautājumos, bet arī šo procesu robežšķautnēs ar laikmetīgo kompozīciju.

Rževska lekcija notiks 8.oktobrī plkst.16 JVLMA 319.telpā, Edvardsa brīvās improvizācijas meistarklase - 9.oktobrī plkst.13 328.telpā; Ulmana lekcija - 9. oktobrī plkst.14 319.telpā; ansambļa «Lemur» meistarklase - 9.oktobrī plkst.16 JVLMA Lielajā zālē.

Festivāls «Skaņu mežs» notiek jau 13. reizi. Tā mērķis ir atainot jaunākās norises mūzikā, piedāvājot aktuālus eksperimentus no mūsdienu mūzikas laukiem, ieskaitot deju mūziku, brīvo improvizāciju, laikmetīgo mūziku un radikālākas elektroniskās un rokmūzikas formas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu