Izdevums «Rolling Stone» nosauc gada labāko albumu top50

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com, Reuters/Ap/Scanpix

Amerikāņu mūzikas izdevuma «Rolling Stone» kritiķu komanda apkopojusi 2015. gada labākos 50 albumus (pilns saraksts resursos). Jāpiebilst, ka žurnāls lielāku akcentu, protams, liek uz amerikāņu mūziku, tiesa, pirmajā desmitniekā iekļuvuši arī pāris britu albumu. Drīzumā arī citu izdevumu - «Q», «Uncut», «Mojo», «NME» u.c. top50.

 
Blur
Blur Foto: Reuters/Scanpix

10. Blur «The Magic Whip»

Līdzīgi kā īru kvartets «U2», arī šie četri vīri - Deimons (Damon Albarn), Greiems (Graham Coxon), Alekss (Alex James) un Deivs (Dave Rowntree) jau kopš 1988. gada turas kopā. «Blur», sākotnēji sākuši kā šūgeizeri, savu lielo šāvienu izdarīja 1993., 1994. gadā, iezvanot britpopa ēras sākumu Lielbritānijā. Toreiz puišiem bija vidēji 25 gadi. Nu aiz loga ir 2015. gads, un jau vīri brieduma gados ir atgriezušies ar jaunu, astoto studijas ierakstu «The Magic Whip».

Kad 2013. gadā «Blur» bija paredzēta uzstāšanās Japānā, «Tokyo Rocks» mūzikas festivālā, tas pēdējā brīdī tika atcelts, atstājot grupu pusceļā Honkongā. Lai lietderīgi izmantotu laiku, vīri ieslēdzās vietējā šaurajā «Avon» studijā un sāka radīt. Šajās Honkongas sesijās, kad ārā valdīja mežonīgs karstums, tapa pamats šai platei.

 
The Arcs
The Arcs Foto: AP/ScanPix

9. The Arcs «Yours, Dreamily»

«The Arcs» ir amerikāņu blūzroka apvienības «The Black Keys» ģitārista un solista Dena Auerbaha (Dan Auerbach) sānsolis. Neskatoties uz to, ka Auerbaham ir daudz darba ar pamatgrupu, daudz pienākumu viņa Nešvilas studijā «Easy Eye», viņš atradis brīvu laika sprīdi, lai ierakstītu šo albumu.

Grupā muzicē «The Shins» bundzinieks Ričards Svifts (Richard Swift) un multiinstrumentālists Leons Mičels (Leon Michels).

Savām blūza ietekmēm Auerbahs šajā projektā piemetis šo to no soula un R&B.

 
Foto: ekrānšāviņš no youtube

8. Izlase «Hamilton: Original Broadway Soundtrack»

Mūzika no trīs stundu garās Brodveja izrādes «Hamilton» vēsta par Aleksandru Hamiltonu - vienu no ASV pamatlicējiem un ASV konstitūcijas autoriem. Viņš bija pirmais ASV finanšu ministrs. Hamiltona portrets ir uz ASV 10 dolāru banknotes.

Mūzika, kas sacerēta šai izrādei, ieturēta vieglos Karību mūzikas ritmos ar soula un hiphopa dekorācijām.

 
Jason Isbell
Jason Isbell Foto: facebook.com/jasonisbellmusic

7. Jason Isbell «Something More Than Free»

Džeisons Isbels no 2001. līdz 2007. gadam bija pazīstams kā rokgrupas «Drive-By Truckers» dalībnieks.

«Something More Than Free» ir viņa sestais soloalbums, kas ieturēts kantri folkroka stilā. Radniecigs skanējuma ziņā Raienam Adamsam.

 
Courtney Barnett
Courtney Barnett Foto: facebook.com/courtneybarnettmusic

6. Courtney Barnett «Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit»

Žurnāla kritiķu prāt, 27 gadus vecās austrāliešu dziedātājās Kortnijas Bārnetes albums «Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit» ir gada labākā debija. «Meitene apvieno Džerija Seinfelda novērotāja spējas, Boba Dilana vārdu plūsmu un Stīvena Malkmusa ģitāras spēli,» raksta «Rolling Stone».



 
The Weeknd
The Weeknd Foto: Reuters/Scanpix

5. The Weeknd «Beauty Behind the Madness»

Kanādiešu dziedātājam Eibelam Tesfejam (Abel Tesfaye) aka «The Weeknd» izdevies varens gads. Sākotnēji «The Weeknd» darbība bija pārklāta ar noslēpumainības plīvuru, viņa pirmie izdotie EP rezonēja galvenokārt tikai mūzikas kritiķu, blogeru aprindās. Taču ar katru gadu, katru ierakstu šis etiopiešu izcelsmes (viņa vecāki uz Kanādu no Etiopijas emigrēja astoņdesmitajos gados) dziedātājs arvien drošāk un apzinātāk devās pretī lielajai slavai, atzīmēdamies «Fifty Shades of Grey» («Greja piecdesmit nokrāsas») skaņu celiņā, ieskaņodams duetu ar Arianu Grandi («Love Me Harder»), kļūdams par vienu no «Apple Music» sejām un arī kāpdams uz skatuves MTV Video balvas pasniegšanas ceremonijā, izpildot viegli «džeksonisko» šā gada top40 grāvēju «Can't Feel My Face», liekot sajūsmā dancot un dziedāt līdzi Kanjem, Teilorei, Selēnai u.c. popmūzikas Olimpa iemītniekiem.

Pats 25 gadus vecais mūziķis izteicies, ka sākotnēji izmantotais «anonīmais koncepts» (komunikācija notika tikai tviterī) sevi ātri izsmēla un tāpēc viņš metis sev jaunus izaicinājumus, lai sasniegtu arvien plašāku auditoriju. Ar minēto singlu «Can't Feel My Face» (dziesmu producējis zviedru superproducents un komponists Makss Martins (Max Martin)) tas viņam izdevies ar uzviju.

 
D'Angelo and the Vanguard «Black Messiah»
D'Angelo and the Vanguard «Black Messiah» Foto: facebook.com/dangelo

4. D'Angelo and the Vanguard «Black Messiah»

Ja nebūtu masu grautiņi un nemieri Fērgusonā (pret to, ka policists augustā nošāva 18 gadus veco melnādaino jaunekli Maiklu Braunu (Michael Brown) un palika nesodīts), visticamāk jauno Diandželo (D'Angelo) plati gaidītu vēl kādu labu laiciņu. Šis ieraksts, kas izdots pēc 14 gadu pauzes, ir politiski uzlādēts - to ilustrē gan plates vāks (uz tā attēloti cilvēku protesti), gan teksti. Tehniski tas izdots 2014. gada decembra vidū, bet «Rolling Stone» acīmredzot 2014. gada top50 to nevarēja iekļaut, jo savu topu publicēja decembra sākumā.

 
Drake
Drake Foto: AP/ScanPix

3. Drake «If You're Reading This It's Too Late»

Toronto reperis ir viens no komerciāli veiksmīgākajiem mūziķiem. «Know Yourself», «Hotline Bling» ir skanējuši visās iespējamās vietās uz šīs planētas.



 
Adele
Adele Foto: REUTERS/ScanPix

2. Adele «25»

27 gadus vecā britu dziedātāja Adele savu iepriekšējo albumu «21» (2011) visā pasaulē pārdevusi vairāk nekā 31 (!) miljonu kopiju. Prātam neaptverams skaitlis mūsdienu digitālajā laikmetā! Arī jaunais albums «25», kas dienas gaismu ieraudzīja 20. novembrī, lauzis visus iespējamos rekordus, pirmajās dienās garantējot šā gada pārdotākā albuma titulu.

Albums kopumā ir tāds kā melanholisks skatījums uz to, kā laiks skrien, un mēs visi kļūstam vecāki un nobriedušāki.

 
Kendrick Lamar
Kendrick Lamar Foto: facebook.com/kendricklamar/

1. Kendrick Lamar «To Pimp a Butterfly»

Dievs un Lucifers - ar šādiem personāžiem savā jaunajā, mūzikas kritiķu augstu vērtētajā albumā «To Pimp A Butterfly» sarunājas 27 gadus vecais reperis no Komptonas (Kalifornijā) Kendriks Lamārs (Kendrick Lamar). Kā atzinis pats Lamārs, plates vadmotīvs ir līderība. Ko nozīmē būt līderim un kā izmantot slavas sniegtās priekšrocības un nenobraukt atkarību, iedomības, paštīksmināšanās grāvī?

Šis nav tikai hiphopa ieraksts, tas ir dziļš, daudzslāņains, inteliģents darbs, mūsu laikmeta liecība.

Detalizētāku aprakstu lasi TVNET apskatā:



KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu