Durbē koncertēs «Arcade Fire» vijolniece Sāra Noifelde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jaime Rubiano

Sestā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» gaidās 7. maijā Durbes luterāņu baznīcā ar vienīgo koncertu Baltijā viesosies kanādiešu vijolniece Sāra Noifelde (Sarah Neufeld). Koncertā uzstāsies arī arfiste Elizabeta Lāce.

Daudzi jo daudzi mūzikas cienītāji visā pasaulē vijolnieci un komponisti Sāru Noifeldi pazīst kā grupas «Arcade Fire» dalībnieci. Krietni plašam lokam viņa zināma arī kā pirms diviem gadiem Durbē koncertējušā saksofonista Kolina Stetsona (Colin Stetson) radošā partnere un dzīvesbiedre. Daļiņa Latvijas klausītāju Sāru atceras kopš koncertiem Kuldīgā un Rīgā 2008. gadā apvienības «Bell Orchestre» sastāvā, kuras viena no dibinātājām viņa ir.

Pēdējos aptuveni piecus gadus līdzās iesaistei jau minētajās un dažādās citās radošajās iecerēs Sāra jo nopietnāk pievērsusies vijoles solo kompozīcijai un koncertdarbībai. Pašas minēto autoritāšu - Bēlas Bartoka (Béla Bartók), Stīva Reiha (Steve Reich), Ivas Bitovas (Iva Bittova) un Artura Rasela (Arthur Russell) - ietekmi savā mūzikā S. Noifelde pratusi apvienot ar īpaši izteiktu individuālo jutību pret tekstūru, mūzikas slāņainību, laikmetīgo elektro-akustisko, kā arī tautas un neatkarīgo rokmūziku.

Noifeldes debijas solo albums «Hero Brother» Monreālas izdevniecības «Constellation Records» paspārnē klajā nāca 2013. gada augustā. Tajā saklausāmas nupat minētās atsauces un citāti, materiāla noskaņojumam ik brīdi mainoties, slīdot šurpu turpu pa kontrolētas un majestātiskas ambiences, saviļņojošu etīžu un pirmatnējas kinētiskās enerģijas stīgu. Vijoles skanējumu šur un tur papildina bezvārdu vokalīzes drumslas, klavieru un harmoniju tembru triepieni. Kā nu ne – albumu dažādās akustiski īpatnējās vietās Berlīnē ierakstīt līdzējis Nils Frāms (Nils Frahm).

Februāra beigās dienasgaismu ieraudzīs Sāras jaunais albums «The Ridge». Ar to māksliniece debijas ierakstā dzirdamo klasisko minimālismu un ambienci nomaina pret jaunu muzikālu teritoriju – ritmisku, joprojām minimālistisku, bet popmūziku. Albumā dzirdēsim ne tikai drosmīgāku balss un vijoles saspēli, bet arī sitamo intrumentu un elektronisko ierīču veidotu ritmiku. Studijā par to parūpējies kolēģis grupā «Arcade Fire» – Džeremijs Gara (Jeremy Gara), taču gaidāmajā Eiropas koncertturnejā un arī Durbē uz skatuves kopā ar Sāru kāps Stefans Šneiders (Stefan Schneider), ilggadējs Sāras partneris uz skatuves un mēģinājumu telpās «Bell Orchestre» sastāvā. Koncertējis arī ar Ouenu Paletu (Owen Pallett), Amonu Tobinu (Amon Tobin), Martu Veinraitu (Martha Wainwright) un daudziem citiem.

Oktobra nogalē gaidāmais jau sestais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls «Zemlika» šogad pārkāpj vienas rudenīgas nedēļas nogales robežas. Proti, līdz 28. un 29. oktobrim, pavasara un vasaras mēnešos, Durbē gaidāmi vairāki zīmīgi kultūras notikumi sērijā «Zemlika nāk…». Sāras Noifeldes koncerts ir pirmais no tiem.

Biļetes uz koncertu Durbes luterāņu baznīcā 7. maijā pārdošanā elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē inernetā Bezrindas.lv.

sarahneufeldmusic.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu