Mūzikas festivāla «Porta» pavasara koncertā - Eivora

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaules mūzikas festivāla «Porta» pavasara koncertā 12. maijā mūzikas namā «Daile» uzstāsies Fēru salu dziedātāja, kristāldzidrās balss īpašniece Eivora (Eivør), informē festivāla rīkotāji.

Dziedātājas plašo un daudzveidīgo balsi pasaules mūzikas žanra cienītāji klātienē baudīja jau 2014. gada Pasaules mūzikas festivāla «Porta» rudens koncertā, bet plašāka Latvijas publika to iepazina LTV muzikāli dokumentālajā stāstā «SkaņuSaite». Kopš iepriekšējās tikšanās mākslinieces radošais laiks ir bijis īpaši ražīgs un panākumiem bagāts. Pagājušogad, pēc intensīva darba studijā, Eivora izdevusi uzreiz divus albumus – «Tilti» («Bridges») angliski un «Plīvurs» («Slør») dzimtajā fēriešu valodā. Tie abi tikko ieguvuši četras galvenās Fēru salu Mūzikas balvas un atzinīgus vērtējumus kā pierādījumus tam, ka dziedātāja, ģitāriste, komponiste un dziesmu vārdu autore Eivora šobrīd ir savas radošās karjeras virsotnē. Uzmanības centrā atkal ir viņas pašas mūzika. Kopš albuma «Istaba» 2012. gadā, «Bridges» ir Eivoras pirmais soloalbums, kurā visas dziesmas sarakstījusi viņa pati, mūziķe bijusi arī albuma līdzproducente. Savukārt «Slør» ir pirmais Eivoras albums fēriešu valodā.

Eivora, kura ar dziesmām no jaunajiem albumiem iepazīstinās arī publiku Rīgā, stāsta, ka «Slør» ir tumšāks, elektroniskāks, savukārt «Bridges» skanējums ir akustiskāks. Abi albumi tika veidoti vienā laikā, un, par spīti atšķirībām, tajos ir arī daudz līdzību. Tematiski tie ir par tiem pašiem jautājumiem, tikai no citas perspektīvas: «Bridges» ir par dažādiem cilvēku attiecību un mijiedarbību veidiem, par ilgošanos pēc mājām, bet «Slør» – par mājās esošā nemieru un alkām pēc brīvības, savas būtības meklējumiem un atbrīvošanos no visa, kas sasaista. Eivora, kuras izpildījumu raksturo autentiskums un atklātība, stāsta, ka vēlas, lai dziesmas būtu tik nesamākslotas, cik vien iespējams. Lai stāstu varētu izstāstīt visvienkāršākajā veidā un dziesmās pietiktu vietas katra klausītāja iztēlei, bet vienlaikus tās būtu lielākas par pašas mazo pasauli.

Kaut Eivora jaunajos ierakstos seko aktuālajam «folktronikas» virzienam, kuru viņa ar lieliem panākumiem aizsāka albumā «Istaba» («Room») 2012. gadā, šo mūziku nav iespējams ielikt viena stila rāmī.

Eivoras muzikālie meklējumi vienmēr bijuši tik atšķirīgi, ka viņas nākamo soli nav iespējams paredzēt.

Eivora skaidro, ka muzikālie eksperimenti vienmēr devuši viņai svarīgas mācības. Viņa atradusi savas saknes fēriešu tradicionālajā mūzikā, brīvību džezā, pacietību un tehniku akadēmiskajā mūzikā, bet savu spēku un uguni – neatkarīgajā rokmūzikā. Katrs jauns izaicinājums ir mūzikas izpratnes apvāršņa paplašināšana, un mūziku dziedātāja uztver kā iespēju okeānu, kurā viņai ir svarīgi būt brīvai. Un tam visam pāri Eivoras spēcīgā un plūstošā balss, kuras plašumā un varenībā tagad ir vairāk brieduma.

Lai arī Eivora šobrīd dzīvo Kopenhāgenā Dānijā, Fēru salas ir tā vieta, ko viņa joprojām sauc par mājām. Un, lai kur dotos, mūziķei pastāvīgi atgādina viņas saknes Fēru salās – Eivora faktiski ir kļuvusi par sinonīmu mazajai salu valstij Atlantijas okeānā.

Biļetes uz Eivoras koncertu Rīgā, 12. maijā, mūzikas namā «Daile», ir pārdošanā «Biļešu paradīzes» kasēs šeit:

www.bilesuparadize.lv

Biļetes cena uz koncertu Rīgā 25.- EUR. Tā kā šis koncerts ir kā radīts, lai to baudītu lieliskā draugu kompānijā, pasākuma organizētāji piedāvā iespēju līdz 2016. gada 18. aprīlim, pērkot 4 biļetes kopā, iegādāties tās par īpaši izdevīgu cenu 20.- EUR gabalā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu