10 mūzikas leģendas, kas slavenas jau kopš 50. gadiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Tādu populārās mūzikas leģendu kā Deivida Bovija un Prinsa negaidītā nāve ir satricinājusi daudzus. Šķiet netaisnīgi, ka tādas personības, kuras vēl aizvien spēj radīt izcilus darbus, priekšlaicīgi tiek aizsauktas mūžībā. Viņu nāve atstāj tukšumu, kuru aizpildīt nav iespējams - bieži vien tikai pēc šādu izcilu mūziķu nāves mēs to atskārstam.

 
Litls Ričards 2013. gadā
Litls Ričards 2013. gadā Foto: Ekrānuzņēmums

Litls Ričards, 83

Par rokenrola dzimšanas gadu neoficiāli uzskata 1955. gadu, kad Bils Heilijs izdeva «Rock Around the Clock». Tomēr turpat blakus ar singliem «Tutti Frutti» un «Long Tall Sally» pie rokenrola dzimšanas stāvēja arī Mazais Ričards jeb Litls Ričards (Little Richard).

Litls Ričards 1967. gadā
Litls Ričards 1967. gadā Foto: Wikipedia.org

Pēdējie viņa koncerti datējami ar 2013. gadu.

 
Sonijs Rolinss 2012. gadā
Sonijs Rolinss 2012. gadā Foto: Ekrānuzņēmums

Sonijs Rolinss, 85

Vientuļais saksofonists uz tilta Sonijs Rolinss (Sonny Rollins) piedzima un bērnību pavadīja Ņujorkā, kur burtiski uzlādējās ar džeza laikmeta enerģiju. Ne velti viņam kaimiņos dzīvoja svinga ēras dižākais saksofonists Kulemans Houkinss, kura agresīvo spēles manieri vēlāk pārņēma arī Sonijs.

Rolinss tiek uzskatīts par vienu no pēdējiem dižajiem saksofonistiem.

Kopš 2012. gada viņš vairs nav uzstājies.

Sonijs Rolinss 1959. gadā
Sonijs Rolinss 1959. gadā Foto: Publicitātes foto

 
Sesils Teilors 2015. gadā
Sesils Teilors 2015. gadā Foto: Ekrānuzņēmums

Sesils Teilors, 87

Viens no frīdžeza milžiem Sesils Teilors (Cecil Taylor) studējis klavierspēli, mūzikas teoriju un kompozīciju divās konservatorijās, viņa mūzika izkāpj no džeza rāmjiem.

Ļoti izjustu priekšnesumu savos 86 gados viņš sniedza pagājušogad kolēģa Orneta Koulmena (Ornette Coleman) piemiņas pasākumā.

Foto: Publicitātes foto

 
Fetss Domino 2012. gadā
Fetss Domino 2012. gadā Foto: ekrānuzņēmums

Fetss Domino, 88

Leģendārais dziedātājs, pianists un rokenrola priekštecis Fetss Domino, īstajā vārdā Entuāns Dominiks Domino, dzimis Ņūorleānā 1928. gadā. Viņš ieguvis iesauku Fetss (Fats) no paša komponētas dziesmas «The Fat Man» nosaukuma, un par vienu no galvenajām mākslinieka muzikālajām ietekmēm uzskatāms pagājušā gadsimta 30. gadu «stride» manieres pianists Fetss Vallers (Fats Waller).

Fetss Domino 1962. gadā
Fetss Domino 1962. gadā Foto: Wikipedia.org

Pēdējās ziņas, kas lasāmas par mūziķi, saistītas ar viņa piedalīšanos televīzijas seriālā «Treme», kurā viņš spēlēja pats sevi.

 
Harijs Belafonte 2014. gadā
Harijs Belafonte 2014. gadā Foto: Scanpix/Reuters

Harijs Belafonte, 89

Harijs Belafonte (Harry Belafonte) – amerikāņu dziedātājs, «Calypso» karalis, savu muzikālo karjeru sāka Ņujorkas klubos 40. gadu beigās. Viņa pavadošajā grupā spēlēja Čārlijs Pārkers, Makss Roučs un Mailzs Deiviss.

Viņa debijas singls, kas kļuva par Belafonti raksturojošu dziesmu, «Matilda», izdots 1953. gada 27. aprīlī.

Harijs Belafonte 1953. gadā
Harijs Belafonte 1953. gadā Foto: Wikipedia.org

Popzvaigžņu superkora dziesma «We Are The World», kura tika ierakstīta kā labdarības singls 1985. gadā, parasti asociējas ar Maiklu Džeksonu un Laionelu Ričiju. Jā, viņi abi arī sarakstīja šo dziesmu, bet galvenais iniciators visam šim pasākumam bija tieši Harijs Belafonte.

 
Tonijs Benets 2016. gadā
Tonijs Benets 2016. gadā Foto: Reuters/Scanpix

Tonijs Benets, 89

Amerikāņu dziedātājs Tonijs Benets (Tony Bennett) popularitātes ziedu laikus piedzīvoja pagājušā gadsimta 50. gados, saņēmis 14 Grammy balvas un ir viens no vecākajiem joprojām muzicējošajiem dziedātājiem pasaulē. 2014. gadā tika izdots amerikāņu popdīvas Lēdijas Gāgas un Beneta džeza duetu albums «Cheek to Cheek».

Tonijs Benets jaunībā
Tonijs Benets jaunībā Foto: Publicitātes foto

 
Čaks Berijs 2013. gadā
Čaks Berijs 2013. gadā Foto: Reuters/Scanpix

Čaks Berijs, 89

Vēl viens no rokenrola pionieriem ir Čaks Berijs (Chuck Berry), kura 50. gadu grāvēji «Johnny B. Goode,» «Maybellene» un «Memphis» kļuva par himnām amerikāņu jaunatnei un popkultūrai.

Pēdējos koncertus Čaks Berijs sniedza 2014. gada oktobrī.

Čaks Berijs 1957. gadā
Čaks Berijs 1957. gadā Foto: Wikipedia.org

 
Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans, aktieris Džordžs Klūnijs un Šarls Aznavūrs 2016. gada 24. aprīlī noliek ziedus, lai godinātu Armēņu genocīda upurus
Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans, aktieris Džordžs Klūnijs un Šarls Aznavūrs 2016. gada 24. aprīlī noliek ziedus, lai godinātu Armēņu genocīda upurus Foto: Reuters/Scanpix

Šarls Aznavūrs, 91

Leģendārais armēņu izcelsmes franču dziedātājs Šarls Aznavūrs (Charles Aznavour) bieži dēvēts par Francijas Frenku Sinatru. Aznavūrs, kurš sāka uzstāties deviņu gadu vecumā, sacerējis gandrīz 1000 dziesmu.

Aznavūra īstais vārds ir Šahnurs Varenaghs Aznavurjans, un viņš dzimis armēņu ģimenē Parīzē. Dziedātāja ieraksti visā pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 100 miljonos eksemplāru.

2008. gada nogalē Aznavūram tika piešķirta Armēnijas pilsonība. Armēnijas prezidenta kancelejas paziņojumā par pilsonības piešķiršanu viņš tika nosaukts par «izcilu dziedātāju un sabiedrisko darbinieku, armēņu tautas varoni». Viņš darbojas arī politikā un 2009. gadā tika iecelts par Armēnijas vēstnieku Šveicē un valsts pastāvīgo pārstāvi ANO un citās starptautiskajās organizācijās Ženēvā. Dziedātājs jau iepriekš bija iecelts par Armēnijas pastāvīgo pārstāvi ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā (UNESCO).

Vēl pirms dažām dienām viņš viesojās Armēnijā, lai godinātu armēņu genocīda upurus.

 
Tūts Tīlemans 2014. gadā
Tūts Tīlemans 2014. gadā Foto: Publicitātes foto

Tūts Tīlemans, 93

Beļģu harmonikas (spēlējis arī ģitāru) virtuozs Tūts Tīlemans (Toots Thielemans) savulaik ir ieviesis savu mūzikas instrumentu džezā. Harmonikas, kas agrāk šķita tikai tāds papildu instruments krāsai, Tīlemana pūstas, pārvērtās par virtuozu, vadošu soloinstrumentu.

Dzimis Briselē 1922. gada 29. aprīlī. Kopš 1951. gada dzīvo ASV, kur muzicējis ar Čārliju Pārkeru, Ellu Ficdžeraldu, Kvinsiju Džonsu, Bilu Evansu, Natāliju Koulu, Petu Metenī u.c.

Tūts Tīlemans 1947. gadā (pirmais no kreisās)
Tūts Tīlemans 1947. gadā (pirmais no kreisās) Foto: Wikipedia.org

1961. gadā viņš sacer savu vispopulārāko hitu, dziesmu «Bluesette», kurā spēlē ģitāru, vienlaikus svilpojot unisonā tās pašas notis.

2001. gadā viņš uzstājās Rīgā.

2014. gadā viņš paziņoja, ka pamet skatuvi.

 
Džons Hendrikss
Džons Hendrikss Foto: Wikipedia.org

Džons Hendrikss, 94

Viena no džeza ietekmīgākajām balsīm Džons Hendrikss (Jon Hendricks) septembrī svinēs 95 gadu jubileju. Viņš tiek uzskatīts par vienu no džeza vokalīzes pionieriem, sketa (scat singing - balss improvizācija bez vārdiem) dziedāšanas manieres aizsācējiem.

«Lambert, Hendricks and Ross»
«Lambert, Hendricks and Ross» Foto: Publicitātes foto

1957. gadā viņš uzstājās kopā ar trio «Lambert, Hendricks and Ross».

Džons Hendrikss vēl aizvien ir aktīvs un sniedz intervijas par savu garo radošo mūžu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu