Arī Nelija Furtado aicina «YouTube» palielināt atlīdzību mūziķiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kanādiešu dziedātāja Nelija Furtado (Nellie Furtado) aicina video vietni «YouTube» palielināt mūziķu atalgojumu par to dziesmu izmantošanu, vēsta mūzikas žurnāls «Billboard». 37 gadus vecā Furtado britu laikrakstā «The Guardian» publicētajā rakstā piesauc mūžībā aizgājušo amerikāņu dziedātāju Prinsu (Prince), kurš savu mūziku rūpīgi sargāja no nokļūšanas «YouTube» un citos bezmaksas interneta kanālos.

Prinss «iestājās par tīru mūziku un tās cienīšanu», raksta Furtado.

«Prinsa nāve mums atgādina, ka mūziķiem pienācis laiks pamosties un ieelpot kafijas smaržu,» viņa norāda.

Furtado pievienojusies tādiem mūziķiem kā Debija Harija un Nikijs Sikss publiskā kampaņā ar nolūku pārliecināt vietni «YouTube» paaugstināt mūziķiem izmaksāto atlīdzību par to dziesmu spēlēšanu.

Tikmēr «YouTube» uzstāj, ka maksājot vairāk par daudziem citiem kanāliem, it īpaši tradicionālajām radiostacijām.

«Es mīlu «YouTube», taču uzskatu, ka tas maksā par maz un netiek par to saukts pie atbildības,»

rakstā uzsver Furtado. «Es zinu, ka patiesība ir sāpīga, taču kādam tas ir jāpasaka.»

Viņa arī aizstāv no lielajām ierakstu kompānijām neatkarīgos mūziķus, kuru iebildumi par atlīdzību mazāk tiek ņemti vērā. «Mūsu mūzika ir tikpat vērtīga kā citu izpildītāju,» viņa raksta.

«Mums visiem ir balsis,» turpina Furtado. «Kā neatkarīga izpildītāja mudinu citus neatkarīgos mūziķus cīnīties par nākotni, ko palīdzēja radīt Prinss, un tā ir Svētā mūzikas baznīca. «YouTube», ielieciet ziedojumu groziņā nedaudz vairāk, kad nākat šeit lūgties. Āmen.»

Pagājušajā mēnesī Sikss kritizēja «YouTube» biznesa modeli. «»YouTube» maksā apmēram sesto daļu no tā, ko māksliniekiem maksā «Spotify» un «Apple«. Mēs nemācām viņiem, kā veidot biznesu. Mēs pieprasām taisnīgu izturēšanos pret māksliniekiem, kā to dara citi straumēšanas pakalpojumi. Starp citu, tieši mūziķiem jums jāpateicas par biznesu. Mūzika ir visvairāk meklētā lieta vietnē «YouTube»,» norādīja 57 gadus vecais Sikss.

Pašreizējā likumdošana aizsargā tādas vietnes kā «YouTube», kurās lietotājiem ļauts ievietot saturu. Vietni nevar saukt pie atbildības par autortiesību neievērošanu, ja tā labprātīgi dzēš saturu pēc autortiesību turētāju prasības.

ASV Autortiesību birojam nosūtīta vairāku slavenu mūziķu parakstīta petīcija, kurā rosināts mainīt likumdošanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu