Bija nepieciešami 19 gadi. «Kraftwerk» zaudē prāvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas elektroniskās mūzikas celmlauži «Kraftwerk» otrdien zaudējuši tiesas lietā pret hiphopa izpildītāju, kura savā dziesmā izmantoja divas sekundes garu fragmentu no grupas 1977. gada dziesmas «Metall auf Metall». Gadījumos, kad intelektuālā īpašuma izmantošana ir «niecīga, mākslinieciskā brīvība ir svarīgāka par autortiesību turētāja interesēm», lēma konstitucionālā tiesa.

Vācu repere Zabrīna Zetlura (Sabrina Setlur) savā dziesmā «Nu mir» izmantoja divas sekundes garu bungu fragmentu no «Kraftwerk» ieraksta, kas tika daudzreiz atkārtots. Kopš «Nu mir» iznākšanas nu jau tālajā 1997. gadā «Kraftwerk» dalībnieks Ralfs Huters (Ralf Hütter) iesaistījies skarbā cīņā par autortiesībām ar producentu Mozesu Pelhamu (Moses Pelham).

«Kraftwerk» Vācijas tiesā jau bija izcīnījuši kompensāciju, taču Zetlura un Pelhams sāka lietu konstitucionālajā tiesā, apgalvojot, ka tiekot ierobežota mākslinieciskā brīvība.

Tiesa atzina, ka hiphopā ierasta lieta esot mūzikas ierakstu fragmentu izmantošana. Tas ir pieļaujami, ja dziesma, kurā izmantoti fragmenti, tiešā veidā nav konkurente oriģinālam un nerada finansiālus zaudējumus autortiesību turētājiem.



KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu