Durbē koncertēs Īans Viljams Kreigs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasākumu sērijas «Zemlika nāk…» ietvaros 26. augustā Durbes luterāņu baznīcā savu pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs sniegs kanādiešu komponists un dziedātājs Īans Viljams Kreigs (Ian William Craig).

Savos lenšu atskaņotājos pinot koru, ambientās un trokšņu mūzikas pavedienus, komponists un vokālists Īans Viljams Kreigs auž skaņas gobelēnus ar kasešu lenšu radīto šņākoņu, melodiski biedējošu pastorāli un bangojošiem mākoņiem ainavā. Būdams skolots operas dziedātājs, Kreigs savus skaņdarbus būvē uz balss pamatiem, talkā ņemot analogos sintezatorus un jau pieminētās audiokasešu ierīces. Radītās skaņas šajos audumos ņirb un izšķīst, un aizkustina, klausītājam negaidot.

Savulaik absolvējis Albertas universitāti kā diplomēts grafiķis, Īans Viljams pārcēlās uz Vankūveru un kopš tā laika nelielās tirāžās saviem spēkiem izdevis vairākus paša arī vizuāli noformētus ierakstus. Tiesa, pēdējo pāris gadu laikā dienas gaismu ieraudzījušie albumi «A Turn of Breath» (2014) un «Cradle For the Wanting» (2015) ir izskanējuši tālāk un plašāk. Žurnāls «The Rolling Stone» pirmo ierindoja starp gada divdesmit ievērojamākajiem avangarda ierakstiem, bet britu laikraksts «The Guardian» Kreigu slavē kā reto no mūziķiem, kam izdodas bezbailīgi eksperimentēt un reizē radīt ko «fantastiski klausāmu».

Īana Viljama Kreiga jauno albumu «Centres» jau nākammēnes izdos pazīstamā britu izdevniecība «Fat Cat». Ar šo ierakstu jaunu dzīvību atgūs izdevniecības atzars «130701», kas savulaik radošās karjeras aizsākt palīdzēja mūziķiem Maksam Rihteram (Max Richter), «Hauschka» un Jouhanam Jouhansonam (Jóhann Jóhannsson). Augustā mūziķis dosies savā pirmajā koncertturnejā pa Eiropu, kuras noslēgums sagaidāms Durbē.

Īana Viljama Kreiga koncerts būs pasākums Durbē sērijas «Zemlika nāk…» ietvaros, gaidot sesto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu «Zemlika», kas Latvijas mazākajā pilsētā norisināsies 28. un 29. oktobrī.

Biļetes uz koncertu nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. Tikai pirmo 30 biļešu cena ir 8.00 EUR. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

ianwilliamcraig.com

Ieskats gaidāmajā albumā «Centres» – skaņdarbs «A Single Hope»:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu