Lēdija Gāga uzvar plaģiātisma lietā par albumu «Born This Way»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu popzvaigzne Lēdija Gāga (Lady Gaga) uzvarējusi plaģiātisma lietā par 2011.gada albumu «Born This Way»

Franču māksliniece Orlāna apgalvoja, ka «Lady Gaga» albuma noformējumā un videoklipā bez atļaujas kopējusi divu skulptūru idejas. Viņa pieprasīja 31,5 miljonus ASV dolāru (28,4 miljonus eiro) jeb 7,5% no autoratlīdzības, ko «Lady Gaga» saņēmusi par savu otro studijas albumu, kam visā pasaulē pārdoti astoņi miljoni eksemplāru.

Orlāna norādīja, ka kopēti divi viņas darbi - 1989.gada skulptūra «Bumpload», kurā māksliniece bija attēlota ar izaugumiem uz sejas un ķermeņa, kā arī 1996.gada «Woman with Head» - sievietes galva uz galda.

«Albumā «Born This Way» bija kopētas visas Orlānas hibridizācijas idejas,» 2013.gadā sacīja Orlānas advokāts. «Iedvesmošanās aizgāja pārāk tālu.»

Taču Parīzes tiesa lēma, ka mākslas instalāciju nevarot reducēt līdz tās taustāmajiem elementiem, bet jāņem vērā arī tās jēga, vēsta mākslas vietne «The Art Newspaper». Ideja par cilvēka ķermeņa pārvēršanu par hibrīdu nepieder Orlānai, norādīja tiesa.

Saskaņā ar Francijas likumdošanu Orlānai būs jāmaksā 10 000 eiro kompensācija gan «Lady Gaga», gan viņas ierakstu studijai.

Orlāna vietnei «Artnet» sacīja, ka plānojot pārsūdzēt lēmumu.

Pagājušā gada janvārī viņa Ņujorkā vērsās tiesā pret dziesmas «Born This Way» videoklipa stilistu un grima mākslinieku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu